Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Batı Trakya Türk toplumunun dini özerkliği yok ediliyor! demokrasi ve hukuk çerçevesinde mücadelemizi yürüteceğiz”.
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesindeki özerk yapıdaki müftülükleri yeniden yapılandırmayı ve müftülüklere yeni çalışma sistemi getirmeyi öngören Cumhurbaşkanlığı kararnamesi taslağı hakkında yazılı bir açıklama yaptı.
Başkan Halit Habip Oğlu, “Son çıkan cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile müftülüklerin bir devlet kurumu haline getirilerek Batı Trakya Türk toplumunun uluslararası antlaşmalarla garanti alınmış dini özerkliğinin tamamen ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Müftülüklerimizin özerk yapısının devamı için demokrasi ve hukuk çerçevesinde mücadelemizi yürüteceğiz” ifadelerine yer veriyor.
Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesindeki özerk yapıdaki müftülükleri yeniden yapılandırmayı ve müftülüklere yeni çalışma sistemi getirmeyi öngören Cumhurbaşkanlığı kararnamesi taslağı açıklandı. 28 Ağustos 2018 tarihinde açıklanan kararname taslağı, müftülüklerle ilgili Ocak 2018’de çıkan ve Batı Trakya Türk toplumu mensuplarına aile ve miras hukuku alanında Yunan mahkemeleri ile müftülükler arasında tercih yapma hakkı tanıyan yasanın uygulanmasına ilişkin düzenlemeleri içeriyor. Din İşleri Genel Sekreterliği ile İnsan Hakları ve Şeffaflık Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan kararname taslağı, “Müftünün Yetkileri ile İlgili Usul Hukuku Kuralları, Müftülüklerde Müftünün Yetkileri ile İlgili İdari Birimin Kurulması, Organizasyonu ve Çalışma Usulleri” başlığını taşıyor.
“Kararnamenin geri çekilmesi ve müftülüklerimizin özerk yapısının devamı için demokrasi ve hukuk çerçevesinde mücadelemizi yürüteceğiz”
Konu hakkında bir açıklama yapan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Yunanistan Ocak 2018’de çıkardığı yasa ile önce Batı Trakya Türk toplumu mensuplarıyla ilgili miras, evlenme ve boşanma konularında müftüler tarafından kullanılan şer’i yetkileri tercihli hale getirerek müftülerin yetkilerini sınırlandırdı. Şimdi de müftülüklerle ilgili yasanın hazırlanış sürecinde olduğu gibi yine öncesinde Batı Trakya Türk toplumu ile istişare etmeden bir cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkartılıyor ve bahse konu yasanın uygulanmasına geçiliyor. Kararname ile Batı Trakya Türk toplumuna ait olan özerk yapıdaki müftülükler doğrudan devlete bağlanarak bir devlet kurumu haline getiriliyor. Bu yolla Batı Trakya Türk toplumunun uluslararası antlaşmalarla garanti alınmış dini özerkliğinin tamamen ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Batı Trakya Türk toplumu olarak uluslararası hukuku hiçe sayan bu kararnameyi kabul etmemiz mümkün değildir.
Kararnamenin geri çekilmesi ve müftülüklerimizin özerk yapısının devamı için demokrasi ve hukuk çerçevesinde mücadelemizi yürüteceğiz” dedi.