Halit Habip Oğlu: “Yeni yasal düzenleme Batı Trakya Türk toplumunun Yunanistan’ın zenginliğinin bir parçası değil, aksine ülkenin milli güvenliğini tehdit eden bir unsur olarak görüldüğünü açıkça göstermiştir.”
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Yunanistan’da yaşayan ulusal azınlıklara ait dernekler ile ilgili Yunanistan aleyhine verdiği dava kararlarının Yunan ulusal mahkemeleri tarafından uygulanmasına imkan tanıyacak kanun değişikliği teklifi yapılan değişikliklerin ardından 10 Ekim 2017’de Meclis Genel Kurulu’nda oylandı. Eylül 2017’de yasa değişikliği tasarısının partilerin tepkisi üzerine geri çekilmesi üzerine tasarıda yapılan değişiklikler neticesinde siyasi partilerin oyunu alırken Meclis’teki dört Türk milletvekili yasa değişikliğinin azınlık dernekleri ile ilgili kararların uygulanmasının önünü açmadığı gerekçesi ile “hayır” oyu kullandılar.
Yunan basınında Batı Trakya Türk toplumunun kapatılan İskeçe Türk Birliği’nin (İTB) resmileştirilmesine yol açacak yasa olarak anılan ve İTB’nin yanı sıra Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Evros Azınlık Gençleri Kültür Derneği ile ilgili Yunanistan’ı mahkum eden AİHM kararlarının Yunan mahkemeleri tarafından uygulanmasını öngören düzenlemeyle ilgili yasa değişikliğinin 19 Eylül 2017’de meclisteki siyasi partilerin sert tepkisi üzerine geri çekilmesinin ardından Adalet Bakanlığı yasa değişikliği tasarısında değişiklik yaptı. Tasarıda “milli güvenlik”, “kamu güvenliği” ve “üçüncü şahısların özgürlüğü” konularında getirilen kısıtlamaların ardından Yunanistan’da Batı Trakya Türk Azınlığı ile Makedon azınlık ile ilgili AİHM kararlarının uygulanması zorlaştırıldı. Yeni düzenleme ile Batı Trakya’da kurulacak Türk derneklerinin “devlet güvenliğini tehdit etmemesi” ve “uluslararası anlaşmaların ihlal edilmemesi” şartları koşuldu.
Yeni yasal düzenlemenin Batı Trakya Türk toplumu ile ilgili AİHM kararlarının uygulanması konusunda milli güvenlik şartı ile birlikte pek çok şart getirerek kararların uygulanmasının önüne geçmeye çalışması nedeniyle SYRIZA Milletvekilleri Ayhan Karayusuf, Hüseyin Zeybek ve Mustafa Mustafa ile Demokratik İttifak Partisi Milletvekili İlhan Ahmet meclisteki oylamada hayır oyu kullandılar.
Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Yasa değişikliği tasarısının siyasi partilerin sert hatta ırkçı boyuta varan tepkilerinin ardından siyasi partileri tatmin eden ancak Batı Trakya Türk toplumun açısından tam bir hayal kırıklığı olan yeni yasal düzenleme ülkenin ulusal azınlıklara bakışını özetler nitelikte. Yeni yasal düzenlemedeki milli güvenlik ve kamu güvenliği şartları Batı Trakya Türk toplumunun ülkenin zenginliğinin bir parçası değil ülkenin ulusal güvenliğini tehdit eden bir unsur olarak görüldüğünü açıkça göstermektedir. Bu bakış açısının şekillendirdiği devlet ve hükümet politikası ile Batı Trakya Türk toplumu için ülkede demokrasi ve hukukun üstünlüğünden bahsetmek imkansızdır. Ne yazık ki tüm halkı temsil etmesi gereken Yunan Meclisi herkes için adalet yaratamamış, bu anlamda Meclis bu demokrasi testinden maalesef geçememiştir.”