Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı (ABTTF) ve Avrupa Halkları Federal Birliği (FUEN) Başkan Yardımcısı Halit Habip Oğlu TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ile görüştü.
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı (ABTTF) ve Avrupa Halkları Federal Birliği (FUEN) Başkan Yardımcısı Halit Habip Oğlu, 1 Eylül 2016 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu Başkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Malatya Milletvekili Taha Özhan ile Ankara’daki makamında ilk kez görüştü. ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık’ın da iştirak ettiği görüşmede Habip Oğlu, anavatan Türkiye’de 15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ/PDY terör örgütü tarafından gerçekleştirilen hain darbe girişimi dolayısıyla ABTTF ve Avrupa’da yaşayan Batı Trakya Türkleri adına Özhan’a geçmiş olsun dileklerini iletti.
ABTTF Batı Trakya Türk Azınlığı’nın hakları için uluslararası alanda çalışmalar yürütüyor.
Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türk Azınlığı’na mensup olduğunu ifade eden Habip Oğlu, Almanya’ya göç eden Batı Trakya Türklerinin önce farklı şehirlerde yerel dernekler kurduğunu, ardından da bu derneklerin aynı çatı altında birleşmesiyle 1988 yılında kurulan ABTTF’nin bugün Batı Trakya Türk Azınlığı’nın bir nevi Dışişleri Bakanlığı gibi çalıştığını söyledi. Yunanistan’da Batı Trakya Türk Azınlığı’nın seçilmiş müftüleri, milletvekilleri, Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi ve dernekleri ile varlık ve mücadele gösterdiğini not eden Habip Oğlu, ABTTF’nin uluslararası alanda faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu olarak farklı çalışmalar gerçekleştirdiğini kaydederek örnek olarak Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Batı Trakya’ya keşif ziyaretleri gerçekleştirdiklerini belirtti.
FUEN çatısı altında kurulan çalışma grubu ile Türk azınlıkları ve topluluklarının sorunları uluslararası platformlarda düzenli olarak dile getiriliyor.
2013 yılından bu yana Avrupa’da yaşayan yerli ve ulusal azınlıkların en büyük çatı kuruluşu olan Almanya merkezli Avrupa Halkları Federal Birliği’nin (FUEN) Başkan Yardımcısı olarak görev yaptığını belirten Habip Oğlu, FUEN çatısı altındaki mevcut Alman ve Slav çalışma gruplarına ilaveten şahsının inisiyatifiyle Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu’nun (TAG) kurulduğunu söyledi. FUEN TAG bünyesindeki Türk kuruluşları hakkında Özhan’a bilgilendirmede bulunan Habip Oğlu, FUEN TAG’nin ilk yılık toplantısını 2014’te Ankara’da, ikincisini ise 2015’te Bakü’de gerçekleştirdiğini belirterek üçüncü yıllık toplantının da FUEN Alman Azınlıkları Çalışma Grubu’nun (AGDM) desteği ile Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenleneceğini kaydetti. FUEN TAG olarak sorunlarının çözümü aciliyet arz eden Batı Trakya Türk Azınlığı, Rodos-İstanköy Türkleri, Ahıska Türkleri ve Kırım Tatarlarına yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Habip Oğlu, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde yürütülen faaliyetleri aktardı. Habip Oğlu ayrıca, FUEG TAG olarak amaçlarının Balkanlar öncelikli olmak üzere Türk coğrafyasındaki Türk azınlık ve topluluklarını FUEN çatısı altında birleştirerek onların sesini uluslararası arenada duyurmak olduğunu dile getirdi. Habip Oğlu’nu ilgiyle dinleyen Özhan, Türk azınlıkları/topluluklarına yönelik çalışmaların önemli olduğunu ifade ederek bilgilendirme dolayısıyla teşekkürlerini sundu.