Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kurtas, Gümülcine’de (Komotini) 14 Mayıs 2015 tarihinde başlayan ve 17 Mayıs tarihinde sona erecek olan FUEN kongresinin Türkiye tarafından finanse edildiğini ima ettiği belirtiliyor.
Yunan basınında çıkan bazı haberlere göre, “dost ülkeler bu tür etkinlikleri acelece finanse etmelerini bundan böyle Atina dikkate alacaktır” dediği ifade ediliyor.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Konstantinos Kutras, Yunanistan’ın, Batı Trakya’daki Türk Azınlığın haklarına ilişkin, Lozan Antlaşması’nda ve genel olarak uluslararası hukukta öngörülenleri sadakatle uyguladığını iddia etti.
Kutras, gazetecilerin, Yunanistan’ın Gümülcine kentinde yarın düzenlenecek olan Avrupa Halkları Federal Birliği (FUEN) 2015 Kongresi’yle ilgili sorularını yanıtladı.
Yunanistan’da tam bir ifade özgürlüğü bulunduğunu ve tüm Yunan vatandaşlarının din ayrımı olmadan bir araya gelme ve dernekleşme hakkına sahip olduğunu savunan Kutras, “Sadece söz konusu etkinliğin engelsiz ve pürüzsüz şekilde gerçekleştirilmesi bile bunun sarsılmaz kanıtıdır” dedi.
Kutras, Yunanistan’ın son yıllarda azınlık mensuplarının eğitiminin iyileştirilmesine yönelik bir dizi çağdaş yasal düzenlemeler yaptığını belirterek, yeni hükümetin niyetinin, azınlığın daha iyi “entegre” olmasına yönelik hukuki inisiyatiflerin hızlandırılması ve güçlendirilmesi yönünde olduğunu kaydetti.
Yunan devletinin, müftü seçimine olan müdahalesinin, müftülerin dini görevlerinin yanı sıra yargı yetkilerine de sahip olmalarından kaynaklandığını ifade eden Kutras, birçok İslam ülkesinde de aynı uygulamanın yapıldığını ileri sürdü.
Kutras, Yunanistan’ın Müslüman Azınlığın din hürriyetine saygılı olduğunu ifade ederek, “Yunanistan, Lozan Antlaşması’nda ve genel olarak uluslararası hukukta öngörülenleri sadakatle uyguluyor. Trakya, AB’nin, Kutsal İslam Hukuku’nun geçerli olduğu yegane bölgedir. Şeriat’ın uygulanması, Yunan devletinin müftü seçimi sürecine olan katılımının nedenini oluşturmaktadır” dedi.
Sözcü Kutras, FUEN 2015 Kongresi’nin ana temalarından birini oluşturan Yunanistan’daki Osmanlı mirasının korunmasıyla ilgili olarak ise, Yunanistan’ın bugün içerisinde bulunduğu zor ekonomik koşullara rağmen Osmanlı ve İslam eserlerinin ortaya çıkarılmasını ve korunmasını finanse etmeyi sürdürdüğünü belirtti.
Azınlık Toplumu’nun üç farklı bileşenden oluştuğunu ileri sürerek, her birinin FUEN Kongresi’nde ve örgüt içerisinde eşit şekilde temsil edilmesi gerektiğini savunan Kutras, “Umarız, FUEN üyeleri kongrede ve örgüt içerisinde Müslüman azınlığın üç bileşiminin eşit katılımını sağlar ve bundan sonra da bu husus bu çeşit faaliyetleri zorlanmadan finanse eden dost ülkeler tarafından göz önüne alınır” ifadelerini kullandı.
Batı Trakya’da, Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi (DEB) ile Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) işbirliğinde gerçekleştirilecek Avrupa Halkları Federal Birliği (FUEN) 2015 Kongresi yarın başlıyor.
Gümülcine’de 14-16 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek kongreye Avrupa’nın farklı ülkelerindeki azınlıkların temsilcisi 200’ün üzerinde delegenin katılması bekleniyor.