Gümülcine Hayriye Medresesi her yıl olduğu gibi bu sene de 21 Nisan – 6 Mayıs 2016 tarihleri arasında kutsal topraklara bir umre gezisi düzenledi. Medrese son sınıf erkek ve kız öğrencileri, idareci hocaları ve refakatçilerinden oluşan yaklaşık kırk kişilik umre grubu, Mekke ve Medine’de ibadetler ve kutsal mekânlara ziyaretler gerçekleştirdi.
Medrese-i Hayriye Umre Grubu, Kâbe-i Muazzama’yı tavaf ve sa’y ile umre ibadetinin ardından bir dizi ilmi ziyaretler gerçekleştirdi. Okulda teorik derslerin ardından Hac ibadetlerinin yapıldığı yerler meş’ar-i haram Arafat, Müzdelife, Mina canlı olarak görüldü, bilgiler tazelendi.
Mekke’de Kuran-ı Kerimin ilk ayetinin nazil olduğu Hira (Nur) Dağı, Hz. Peygamber (sav)’in Mekke’den Medine’ye hicreti esnasında kaldığı mucizeler silsilesinin önemli halkası Sevr Dağı, Hz. Hatice (r.a) başta olmak üzere birçok sahabenin metfun bulunduğu Cennet-ül Mualla Kabristanlığı, Kutsal Kâbe ile ilgili eşyaların sergilendiği Haremeyn-i Şerifeyn Müzesi, Hz. Peygamber (sav) anısına düzenlenen “Esselam-u Aleyke Ya Eyyühen Nebi” Müzesi ziyaret edildi.
Medrese-i Hayriye umre gurubu Mekke-i Mükerreme’nin ardından Medine’ye geçerek Peygamber Efendimiz (sav)in kabrini ziyaret etti.
Her adımı Peygamber soluklarıyla dolu Medine-i Tahirede Uhut ve Hendek savaşlarının yaşandığı yerler, Hendek savaşında dua makamları Yedi Mescitler, Kıblenin Mescid-i Aksadan Mescid-i Harama döndüğü hadisenin yaşandığı Kıbleteyn Mescidi, Kuba Mescidi, Cuma Mescidi gibi yerler ziyaret edildi. Yüzlerce sahabenin ve Peygamber yakınının metfun bulunduğu Baki Kabristanı ziyaret edildi. Bunun yanı sıra İslam Tarihinin binlerce belgesinin sergilendiği, önemli mekânların minyatürlerinin yer aldığı İslam Tarihine dair bir ufuk turu sunulan Medine Müzesi, ziyaret edildi.
Gümülcine Hayriye Medresesi son 3 senedir son sınıf öğrencilerini kutsal topraklara düzenlediği umre gezisi ile ödüllendiriyor. Medrese öğrencileri böylelikle yeryüzünün en kutsal mekânı olan Kâbe-i Muazzama ile Hz. Peygamber Muhammed (S.A.V)’in kabri şerifini barındıran Ravza-i Mutahhara başta olmak üzere İslam Tarihi, Siyer, Tefsir ve Hadis gibi derslerde geçen birçok mekânı da böylelikle yerinde görme ve inceleme fırsatını yakalamış oluyor.