Milletvekili İlhan Ahmet, Gümülcine Devlet Hastanesi’ nin geçici yönetimini ve Hastane Çalışanları Derneğini ziyaret etti.
Milletvekili, hem hastane çalışanları temsilcileri, hem de hastane yönetimini temsil eden sayın Mavromatidis ve Saharidis tarafından bilgilendirildikten sonra şu açıklamayı yapmıştır:
Gümülcine Hastanesi’ nin işlevsizliğine sebep olan, hastaneyi hergün biraz daha sefalete sürükleyen, aşağılayan ve küçük düşüren SİRİZA – ANEL ortak hükümetinin tavrı, maalesef devam etmektedir.
Yunanistan çapında, Yoğun Bakım Ünitelerindeki ihtiyaçları karşılamak için, iki yıllık sözleşmelerle 400 kişilik sağlık personeli alımına gidilmiştir. Ne gariptir ki, yüksek rakamlardaki personel açığına rağmen, Gümülcine Hastanesi bu personel alımına dahil edilmemiştir.
120.000 vatandaşımız için, en önemli sağlık hizmeti ünitesi olan hastanenin personel kadrosunda, şu anda 70 kadro eksiği bulunmaktadır ve bu durum hastanenin işlevini imkansız kılmaktadır.
2015 yılının Eylül ayında, o dönemin Sağlık Bakanı sayın Kourouplis’ in Gümülcine’ de verdiği sözlerin aksine, ve tüm ihtiyaçlara rağmen hastanemizin 7 çalışanı Doğu Makedonya – Trakya bölgesindeki başka kurumlara trasfer edilmiş ve yerlerine kimseler getirilmemiştir.
Bu da yetmezmiş gibi, Hastalıkları Önleme ve Mücadele Merkezi (KEELPNO) tarafından sağlık personeli alımı için yayınlanan bu söz konusu ilanla, Gümülcine Hastanesi’ nin Yoğun Bakım Ünitesi’ ne sadece bir doktor alınmıştır. Bölge genelinde komşu hastanelere alınan personel sayısı ise bunun on katıdır.
Daha detaylı belirtmek gerekirse, resmi rakamlara göre, Dedeağaç hastanesine toplam 21 sağlık personeli, Kavala hastanesine 6, Drama hastanesine 4 ve İskeçe hastanesine 4 sağlık personeli alınacaktır.
Görülüyor ki, Gümülcine Hastanesi Doğu Makedonya ve Trakya bölgesinde Milli Sağlık Sistemi (ΕΣΥ)’ nin en fakir komşusunu teşkil etmektedir ve Rodop ilinde iktidarı temsil edenler bunun için hiçbirşey yapmamakla birlikte, bölgemizdeki sağlık sektörünü savunmaktan da acizdirler.
Çalışanlar soruyorlar, bu personel seçimi hangi sağlık haritasına göre yapıldı? Bu seçimler nasıl bir amaca hizmet etmektedir?Kime soruldu ve kimler bu kararları aldı? Daha ne zamana kadar Gümülcine Hastanesi komşu hastanelere personel takviyesi yapmaya devam edecek? Görevden alınıp başka birime gönderilen personelin yeri doldurulacak diye söz verildi, gelecekteki sağlık personeli alımından Gümülcine Devlet Hastanesi faydalanabilecek mi?
Bununla birlikte, Sosyal Destek Eğitimi ve Engelliler Eğitim Merkezi (Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑΜΕΑ)’ nin bağimsızlık konusu da tekrar gündeme gelmiştir ve ülke genelindeki coğrafi bölgelerde bulunan refah merkezlerine (κέντρα πρόνοιας) dahil edilmeleri konuşulmaktadır.
Ayrıca, personelde yer değişimine yol açan, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Merkezi (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.) oluşumuna da Gümülcine Hastanesi çalışanlarının kesinlikle karşı olduğunu, tüm ilgililere bildirmek isterim.
Önümüzdeki günlerde, Gümülcine Devlet Hastanesi’nin personel donanımıyla ilgili Sağlık Bakanlığı’na soru önergesi sunacağım.
Hükümetin bu vurdum duymazlığı, bölgemiz iktidar milletvekillerinin yetkililerle sözde yaptıkları görüşmeler, ve bunlarla ilgili verdikleri kaçamak cevaplar artık bir son bulmalıdır. Bu durum, ülkemiz ve vatandaşımız için çok önemli bir anda ölümcül olmamalıdır.
Rodop ilinde yaşayan tüm vatandaşların ve özellikle de nüfusun savunmasız zayıf gruplarının daha kötü günler yaşamaması için, verilen her mücadelenin ve gösterilen her çabanın yanında ve destekcisi olduğumu belirtmek isterim’.