Gümülcine Türk Gençler Birliği (GTGB) tarafından 31 Mart 2012 Cumartesi günü GTGB salonunda “Çanakkale Savaşları” konulu bir panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Edirne Trakya Üniversitesi’nden Öğretim görevlileri Doç.Dr. İlhan Toksöz, Yrd.Doç.Dr.Bülent Atalay ve Batı Trakyalı Tarih Öğretmeni Orhan İsmail konuşmacı olarak katıldı.
Etkinliği izlemeye, T.C. Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç, Muavin Konsolos Adnan Öztürk, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Yassıköy Belediye Başkanı olan İsmet Kadı, Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, GTGB Başkanı Koray Hasan, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Asbaşkanı Dr. Osman İsmail, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) Başkanı Sami Toraman, Rodop-Evros İlleri SÖPA Mezunu Öğretmenler Derneği Başkanı İbrahim Mehmet, BAKEŞ Müdürü Pervin Hayrullah, “Eşitliğe İlk Adım” Listesi Başkanı Sibel Mustafaoğlu katıldılar.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan GTGB Başkanı Koray Hasan, “Gümülcine, İskeçe, Dedeağaç ve Dimetokadaki Türkler bu savaşa katılmış ve bu uğurda canlarını feda etmişlerdir. Onlar geride annelerini babalarını bırakarak bu uğurda şehit olmuşlardır” dedi.
Etkinlikte bir konuşma yapan Batı Trakyalı Tarih Öğretmeni Orhan İsmail, Çanakkale Savaşı sürecini konu alan ve o savaşta yaşananlar hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Orhan İsmail, Çanakkale Savaşı’nın tarihin en kanlı savaşlarından biri olduğunu hatırlattı ve insanlığın bir daha böyle acı bir savaşı yaşamamasını temenni etti.
“Değerli soydaşlarım, bugün özel bir gün. Çanakkale Destanı’nın 97. yıldönümü, saygı duyduğumuz insanlarımız, büyük bir cihan İmparatorluğunun en kötü gününde bile büyük bir dünya liderinin çıkmasına neden olan bir savaşı yaşadılar. Yüzbinlerce şehidimizin ardından büyük bir Cumhuriyet kuruldu. Hepiniz çok şanslısınız, ki bu coğrafyadan bir dünya lideri çıkardınız” diyerek sözü diğer konuşmacı Yrd.Doç.Dr.Bülent Atalay’a bıraktı.
Yrd.Doç.Dr.Bülent Atalay kürsüye gelerek Çanakkale Savaşı’nın başlaması ve sonradan gelişen süreci anlattı. Savaş döneminde savaş alanında yaşanan mucizelere değinen Yrd.Doç.Dr.Bülent Atalay, “Çanakkale Savaşı dünya tarihinde en yoğun yaşanılan bir savaş olarak bilinir. Bu gerçekten de böyledir. O kadar yoğun bir ateş çemberi oluşmuştur ki kurşunların havada çarpıştığı söyleniyor. Bu bile o savaşta vahşetin ne kadar yoğun olduğunu gösteriyor. Değerli katılımcılar, Çanakkale savaşına baktığımızda bir tarafta Hz. Muhammed Mustafa, diğer taraftada sadece Mustafa Kemal. Ben bunu anlamıyorum, bu ikisinin karşılaştırılmasına bir alam veremiyorum. Çanakkale sadece mucizenin yaşandığı bir yerdir. Böylece Çanakkale maddiyetin ve maneviyatın da üzerine çıktığı bir inanç dolu zaferdir. Bu zaferin temelinde iki Mustafa vardır. Biri Hazreti Mustafa Peygamberimiz, diğeri de T.C. Kurucusu Mustafa Kemaldir. Bunlardan birini yok saymaya kalkarsak Çanakkale zaferine inanç bakımından ve verilen mücadele bakımından da ihanet etmiş oluruz.” Dedi.
Etkinlikte Sibel Gülistan ise okuduğu güzel bir şiirle etkinliğe güzel bir renk ve hava kattı.