Ana Sayfa Yunanistan Haber Gençlere 17 Yaşında Ehliyet Sınavı Fırsatı Geliyor!

Gençlere 17 Yaşında Ehliyet Sınavı Fırsatı Geliyor!

7
0

Yunanistan’da sürücü ehliyeti almak isteyen gençler 17 yaşında sınava girebilecek.

Bakanlar Kostas Karamanlis ve Giannis Kefalogiannis tarafından Bakanlar Kurulu’na sunulan tasarı, sürücü adaylarının eğitim ve sınavlarında önemli değişiklikler getiriyor.

Bakanlar Kuruluna sunulan Altyapı Bakanlığı yasa tasarısının getirdiği 10 + 1 değişikliklerin merkezinde, sürücü ehliyeti ve müstakbel sürücünün hazırlanması yer alıyor.

Yeni yasa tasarısında önemli olan bir değişiklik ise, 17 yaşından itibaren genç sürücü adaylarının teorik ve pratik sürüş derslerine başlayabilecek olmasına imkan tanınmaktadır. Ancak ehliyete sahip olma hakkı bulunan uygulamalı sınavda sürücü adayı 18 yaşını doldurduktan sonra ehliyetine kavuşacak.

Bir diğer değişiklik ise, sürücü adaylarının araç üzerinde uygulamalı sınavı sırasında, eğitmenin arka koltuğa oturması, sınava başkasının yerine girmemesi için sıkı bir kimlik kontrolü yapılacak olmasıdır.

Ehliyet sınavlarında 10 + 1 değişiklikler:

Gov.gr standartlarına göre iki aşamalı ve elektronik araçların kullanımıyla kimlik kontrolü.

Aday sürücülerin kimliklerinin örneklerle doğrulanması:

Adayın sınav merkezine girişinde özellikle bu amaçla yerleştirilecek bir kamera ile çekilecek olan dijital fotoğraf ile kimliği ve daha önce sunduğu belgeler karşılaştırılacak. Böylelikle sınava gelen adayın farklı bir kişinin olmadığı belgelenecek.

Aday sürücülerin araç üzerinde pratik test sınavında, eğitmen arka koltukta otururken, sınav görevlisi ön yolcu koltuğuna oturacak ve sürücü adayının hal ve hareketleri sıkı bir şekilde kontrol edilecek, değerlendirilecek. Bu, eğitmenin sınav sırasında adayın araç kullanma şekline müdahale etme fenomenini ortadan kaldıracak.

Pratik sınavların şeffaflığını, güvenilirliğini ve daha geniş kontrolünü sağlamak için, tüm sınav görsel-işitselcihaslar kullanılarak kayıt altına alınacak.

Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı, 2018 tarihli Hristos Spiricis’in Bakanlığı dönemindeki yasadaki sorunlu hükmün aksine, uygulanacak olan bu yeni hükmün, kişisel verilere tamamen saygı gösterdiği tespit edildi ve Kişisel Verileri Koruma Kurumu ile temasa geçildiği belirtiliyor.

Bu yeni uygulamada, sabit kamera ve mikrofon değil, pratik test sırasında tüm sürecin depolandığı özel bir çıkarılabilir hafıza kartına sahip taşınabilir ve kalıcı olmayan 360 derece açıya sahip bir kamera kullanımı öngörülmektedir. Kamera, aracın tüm kabinini ve süreçteki katılımcıları net bir şekilde açısına alarak kaydetme yeteneğine sahip.

Yeni sürücü belgesinin verilmesi, uzatılması veya yenilenmesi ile ilgili tüm prosedürleri desteklemek ve yürütmek için entegre bir bilgi sistemi oluşturulmaya başlandı.

Ayrıca, teorik sınavlar, Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı’nın yeni bir bilgi sistemi tarafından, daha önce bilinmeyen sorular ve cevaplar temelinde bir veri bankası temelinde yürütülecektir.

Aday sürücülerin uygulayıcı kontrol kaydı, ülke genelinde her Eyalet Başkanlığı birimleri tarafından derlenmekte ve muhafaza edilmektedir. Bu kayıt bilgileri, PE ve TE kategorisindeki tüm devlet memurlarına açık olacaktır.

Hem teorik hem de pratik sınavların kontrolü ve aynı zamanda sınav görevlilerinin denetimleri de muhafaza edilecek. Denetçilerin ve sınav personelinin eğitimi, Ulusal Kamu Yönetimi ve Yerel Yönetimler Merkezi tarafından verilecektir.

Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığının yetkili organizasyon birimi tarafından pratik sınav sürecinin yanı sıra sınav görevlilerinin çalışmalarını değerlendirmek için bir sistem kurulacak.

Derecelendirme sistemine bir ödül ve ceza mekanizması eşlik edecek ve bu mekanizma, Sınav Yapanlar Kütüğünden çıkışa bile yol açabilecek.

İlk defa Engellilerin sınavlarını kolaylaştıran özel hükümler getiriliyor. Özellikle ülkemizde zorunlu eğitimi tamamlamamış kişiler, öğrenme güçlüğü olan kişiler ve uluslararası koruma statüsünden yararlananlara yönelik özel bir eğitim kılavuzu ve özel bir teorik sınav getirilmektedir.

Ek olarak, işitme engelli ve işitme güçlüğü çeken adaylara yönelik özel bir teorik sınav, Yunan işaret dilinde ve altyazılı olarak verilecektir.

Yasaya göre ehliyet hak sahibi olan engelliler için, hareket sorunu olan kişiler için, Özel Yetenek Değerlendirme ve Sürüş Hazırlık Merkezlerinin kurulması da öngörülmektedir.

17 yaşını dolduran gençlerin sürücü okullarında teorik ve pratik sürüş derslerine katılmaları mümkün olmaktadır.

Teorik derslerde 18 yaşını doldurmadan sertifika alabilecek, yani aday 18 yaşından önce sınav sorularını geçmiş olacaktır.

Adaylar, 18 yaşına geldiklerinde, bugün olduğu gibi, pratik sınava kaydolma ve ehliyet alma hakkına sahip olacaklar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz