Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ESAT HÜSEYİN: “ÜRETİCİLERİN YAPTIKLARI ÖN SÖZLEŞMELER, KOOPERATİFİN GÜCÜNÜ AZALTIYOR”

ESAT HÜSEYİN: “ÜRETİCİLERİN YAPTIKLARI ÖN SÖZLEŞMELER, KOOPERATİFİN GÜCÜNÜ AZALTIYOR”

15
0

Trakya Tütüncüler Kooperatifi 2. Olağan Genel Kurul toplantısını Gümülcine’de Filia hotelinde gerçekleştirdi. 24 Ekim Perşembe akşamı yapılan toplantıya delegelerin çoğu katıldı.

Trakya Tütüncüler Kooperatifi 2. Olağan Genel Kurul toplantısında Divan başkanı olarak Yüksel Yüzbaşı seçilirken, sekreterliğe ise Vedat Salih ve Ali Davut seçildi.

Daha sonra Trakya Tütüncüler Kooperatifi Başkanı Hüseyin Esat delegelere hitaben bir konuşma yaptı. Bu yıl diğer kooperatif yöneticilerinin de katıldığı Mart ayında Drama’da tütün tüccarları ile yapılan toplantı hakkında delegeleri bilgilendirdi. Diğer bölgeler sadece iki tüccar varken, sadece Rodop İli’nden yedi tüccar olduğunu belirten başkan, hiçbir zaman sözleşmeyi imzalayan ilk kooperatif olmadıklarını, her tüccarla ayrı ayrı görüştüklerini belirtti. Sözleşmeyi diğer kooperatifler Mart ayının sonunda imzalarken, Trakya Tütüncüler Kooperatifi olarak sözleşmeyi Haziran ayı sonunda imzaladıklarını belirtti.

“Üreticilerin yaptıkları ön sözleşmeler, kooperatifin gücünü azaltıyor”

Başkan konuşmasında tüccarlarla yapılan ön sözleşmelere bu genel kurulda da değindi. Üreticilerin tüccarlarla yaptıkları ön sözleşmeler kooperatifin fiyat pazarlığı konusunda tüccarlar karşısında kooperatifin gücünü azalttığını, her defasından bu konuda üreticileri gerek yazılı basın gerekse sözlü basın aracılığı ile defalarca uyarmalarına rağmen üreticiler yine aynı yanlışı yaptığını belirtti. Üreticilerin sabırlı olması gerektiğini ifade eden başkan, bu konuda yönetim olarak mücadele verirken, üreticiler tütünleri elinde kalır korkusu ile tüccarlarla yine öz sözleşmeleri yaptıklarını ifade etti. Tüccarlar ön sözleşmelerle ihtiyaçları olan tütünü elde etmemiş olsalar kooperatif, fiyatların artması pazarlığında daha başarılı sonuçlar alacağını ifade etti.

Başkan delegelere de bu konu da görevler düştüğünü belirtti. Delegeler köylerde bu konuyu üreticilere aktarırken aynı dili kullanmaları gerektiğini ifade etti. Bazı delegeler farklı konuştuğu takdirde üreticileri bir araya toplamak ve mücadele konusunda başarılı olmanın mümkün olmadığını bu nedenle tüm delegeler üreticileri aynı şekilde bilgilendirmeleri gerektiğini konusunda uyarı da bulundu. Başkan, sözleşme konusunda bakanlığında sözleşmesiz üretim yapılmaması konusunda politika ürettiğini belirtti.

“Tütünleri 3.35’ten aşağıya vermeyin”

Başkan Hüseyin Esat, çok kötü tütünlerin haricinde bu sene kimse tütünleri 3.35 aşağıya vermemesi konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca, hiçbir üreticinin tüccarla düşük fiyat verdi diye tartışmaya girmemesini, tüccara tütünü vermeyeceğim demelerini istedi. Daha sonra kooperatif olarak devreye gireceklerini belirten başkan, hiçbir tütün üreticisinin tütünü elinde kalacak diye endişe etmemesini istedi. Tütün üreticileri kooperatifin çıkardığı duyuruları dikkate almaları gerektiğini belirten başkan, yönetim olarak onların daha iyi fiyat almaları konusunda çaba sarf ettiklerini, dışarıdan söylenenlere inanmamaları gerektiğinin altını çizdi.

Tütün primleri mücadelesi için “Tütün Üst Kurulu” kuruldu

Yunanistan’dabugün17 kooperatifi faaliyet gösteriyor. Bu kooperatifleri bir araya getirecek bir Tütün Üst Kurulu oluşturuldu. Kurul ilk seçimlerini 14 Nisan’da yapmıştı ve yedi kişilik yönetim kurulu seçilmişti. Bu kurulun içerisinde Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi de temsil ediyor.

Başkan Hüseyin Esat, konuşmasında Tütün Üst Kurulu tarafından yapılan çalışmalardan da delegelere bahsetti. Yeni yönetim seçimlerinden hemen sonra tütün primleri konusunda yeni yönetimin çalışmalar başladığını, yetkililere yazılar gönderildi dile getirdi.

AB’den tütüne prim verilmesi kararı almıştı

18-26 Haziran tarihlerinde Avrupa Birliği’nde tütünle ilgili yapılan toplantılarda tütün üreticilerine sahip çıkılmadığını ve oy çokluğu ile tütüne prim verilmemesi kararı alındığını belirten Hüseyin Esat, konuyla ilgili Tütün Üst Kurulu’nun nasıl mücadele verdiğini, neler yaptığını delegelerle paylaştı. Başkan Esat Hüseyin konuyla ilgili; “18-26 Haziran tarihlerinde Avrupa Birliği’nde primler konusunda yapılan toplantılarda anladık ki bizlere sahip çıkmayacaklar. Konuyla ilgili Üst Kurul olarak 29 Mayıs’ta bir toplantı gerçekleştirdik ve 6 Haziran tarihinde Tarım Bakanlığı’na gittik. Bakanlık yetkililerinde Haziran ayında Avrupa Birliği’nde yapılacak olan primlerle ilgili toplantılar için kendilerinden destek istedik. Bakanlık yetkilileri, bizlere dört yıldan beri dedikleri gibi merak etmeyin elimizden geleni yapacağız dediler. 26 Haziran’da AB’de yapılan oylamada sadece tütün ürünü dışarıda kaldı. Tütünü 38’ci maddeden dışarıda bıraktılar. Bu şu demek oluyordu, tütüne prim yok. Avrupa Birliği tütüne prim vermemek için oy çokluğu ile karar aldı. Tütün Üst Kurulu olarak 31 Temmuz tarihinde ikinci toplantımız yaptık ve neler yapabil konusunu değerlendirdi. Konuyla ilgili dört yöntem belirledik. Birincisi, Tarım Bakanlığı’na açık bir beyanname yazacağız. Bir gelişme olmadığı takdirde ikinci olarak bir yürüyüş düzenleyeceğiz. Bu da olmadı üçüncü olarak Avrupa Birliği kanunları var ve avukatlarımız bunları araştırıyorlar gerekirse mahkemeye gidilecek. Dördüncüsü ise, Eylül ayında AB’de başlayacak olan toplantılara müdahale edilecek.

Biz primlerin devam etmesi için mücadelemize devam edeceğiz. Belirlediğimiz dört yöntem var. Yürüyüş yapabiliriz yada mahkemeye başvurabiliriz. 1958 yılında tütünle ilgili Roma’da imzalanan anlaşma bizlere mahkemeye başvurma hakkı tanıyor. Bizlere ya primleri vermeye devam etsinler yada alternatif ürün bulsunlar” dedi.

Başkan konuşmasının devamında farklı konulara da değindi. Konuşmasının tamamladıktan sonra delegelerin sorularını yanıtladı.

Toplantının ikinci bölümünde kooperatifin 2012 yılındaki mali gelir gider bütçesi görüşüldü. Kooperatifin kasasında 2011 yılında yapılan tüm harcamalar ve gelirler karşılaştığında 63.845 Euro karda olurken, 2012 yılının gelir giderleri hesapladığında kooperatifin bu yılı 53.329 Euro ile karlı kapattığı görüldü. 2012 yıllının mali gelir-gider bütçesi yapılan oylamada genel kuruldan geçti.

2012 ve 2013 YILLARINDA TÜCCARLARI TÜTÜNLERE VERDİKLERİ FİYATLAR

2012 YILI FİYATLARI

SEKE:           7,00- 4,40- 3,10- 1,10

MIHAİLİDİS:7,30- 4,60- 2,90- 1,10

MİSSİRİAN:   7,00- 4,45- 3,10- 2,10- 1,00

SOCATAB:   7,00- 4,45- 3,10- 1,00

GLEUDİS:    7,00- 4,45- 3,10- 1,00

2013 YILI FİYATLARI

SEKE: 7,30- 4,60- 3,35- 1,45

MİHAİLİDİS: 7,30- 4,60- 3,40 -1,50

MİSSİRİAN: 7,25- 4,50- 3,25- 2,25- 1,25

SOCATAB:   7,30- 4,60- 3,30- 1,20

GLEUDİS:    7,30- 4,60- 3,40- 1,50

NAHTCİADİS: 7,30- 4,60- 3,35- 1,30

ALLİANCE:      7,30- 4,60- 3,40- 1,40

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz