Ana Sayfa Batı Trakya Haberler DR. ALİ HÜSEYİNOĞLU 2013 AGİT İNSANİ BOYUT SEMİNERİNE KATILDI

DR. ALİ HÜSEYİNOĞLU 2013 AGİT İNSANİ BOYUT SEMİNERİNE KATILDI

21
0

2013 Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) İnsanı Boyut Semineri, 13-15 Mayıs tarihinde Polonya’nın başkenti Varşova’da gerçekleşti. AGİT Dönem Başkanlığı’nın yürüten Ukrayna, AGİT Basın Özgürlüğü Temsilciliği ve AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODIHR) tarafından ortak  düzenlenen ve ana teması medya ve ifade özgürlüğü olan “Medya Özgürlüğünün Hukuki Çerçevesi” konulu seminere Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’ni (BTAYTD) temsilen üye Dr. Ali Hüseyinoğlu katıldı.

Toplam dört oturumdan oluşan seminerin açılış ve kapanış konuşmalarını yapan AGİT Basın Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic, AGİT üyesi ülkelerde basın ve ifade özgürlüğü alanında geçmişten günümüze yaşanan gelişmelere, sorunların önerilerinin gerekliliğine dikkat çekti. İnternete erişimin temel bir insan hakkı olduğunu da vurgulayan Mijatovic, bu alanda bazı üye ülkelerdeki kısıtlamaların kişilerin bilgiye ulaşım hakkını ihlal ettiğini belirtti.

Ayrıca AGİT üyesi ülkelerde gazetecilerin ve araştırmacı gazetecilerin yargılanmaları ve cezaya çarptırılmalarının ifade özgürlüğünü engellediğini belirten Mijatovic, AGİT ülkelerinde gazetecilerin fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalmaları, gözdağı verilmeleri ve farklı sebeplerden ötürü acımasız cezalara çarptırılmaları konusunda AGİT olarak kararlı bir şekilde ortak bir tavır sergilenmesi gerektiğini vurguladı. Geçtiğimiz iki yıl içinde AGİT üyesi ülkelerde 250 medya mensubunun göz altına alındığı, yargılandığı veya mahkum olduğu, ayrıca 140 basın mensubunun da fiziksel şiddete maruz kaldığının altını çizen Mijatovic, AGİT üyesi ülke temsilcilerinin kendi ülkelerindeki basın ve ifade özgürlüğü hakkında toz pembe bir tablo çizmeyi bırakmaları gerektiğini belirtti.

Seminerin ikinci gününde söz alan BTAYTD üyesi Dr. Ali Hüseyinoğlu, Batı Trakya’daki medya ve ifade özgürlüğü hakkında yazılı bir metin sundu. Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı hakkında kısa bilgi vererek sözleri başlayan Hüseyinoğlu, Yunanistan Anayasası ve kanunlarının medya özgürlüğü ve bilgiye ulaşım hakkını koruduğunu belirtti. Batı Trakya’daki medya ve ifade özgürlüğü ile ilgili olarak Azınlığa ait gazetelerinin geçmişte bazı bürokratik engellerle karşılaştığını vurgulayan Hüseyinoğlu, medya ve ifade özgürlüğü ile ilgili konularda geçmiş yıllara kıyasla son dönemde bazı düzelmelerin olduğunu, fakat bunun yeterli olmadığının altını çizdi. Bu bağlamda, son dönemde GÜNDEM ve MİLLET Gazeteleri aleyhinde açılan davaları ve 2007 yılında çıkartılan Medya Kanunu sonrası Batı Trakya’da Türkçe yayın yapan gazete ve radyoların karşılaştığı sorunları katılımcıların bilgisine sundu.

Gerek GÜNDEM gerekse MİLLET Gazetelerinin son dönemde ekonomik zorluklarla boğuştuğunu belirten Hüseyinoğlu, her iki gazete adına açılan yüzbinlerce Euro’luk tazminat davalarının detaylarına değindi ve bu konuda 22 Mart 2013 tarihinde mahkemeye tarafların yazılı savunmalarını sunmalarını sonucu mahkemenin önümüzdeki aylarda kararını açıklaması beklendiğini ifade etti. Ayrıca 15 Şubat 2007 tarihinde çıkartılan Yunan Medya Lisans Kanunu’nda belirtilen kriterlere atıfta bulunan Hüseyinoğlu, bu düzenlemenin Batı Trakya’da Türkçe yayın yapan radyoları oldukça zor durumda bıraktığını vurguladı. Bu bağlamda Tele Radyo ve Kral FM radyolarına verilen ceza örneklerine değindi.

Medya ile ilgili bu düzenlemenin Batı Trakya’daki çoğulculuk, çeşitlilik ve demokrasi olgularını tehdit ettiğinin altını çizen Hüseyinoğlu, geçmiş yıllarda AGİT Basın Özgürlüğü Temsilcilerinin de bu konuya değindiklerini ifade etti. Sunumun son kısmında basın ve ifade özgürlüğü konusunda uluslararası antlaşmaların varlığına değinen Hüseyinoğlu, Yunanistan’ın taraf olduğu bu antlaşmalara uyması gerektiğini vurguladı ve bu yönde bazı önerilerde bulundu.

Toplantıda cevap hakkını kullanan Yunanistan delegasyonu, seminerin ana temasını oluşturan medya ve ifade özgürlüğünün önemini belirterek sözlerine başladı. Yunanistan’ın AGİT ülkelerinde medya ve ifade özgürlüğü kavramlarının gelişmesi yönünde desteğinin devam ettiğini, her ülkede olduğu gibi Yunanistan’da da medya özgürlüğü konusunda bazı sorunların yaşandığını belirtti.

Devamında BTAYTD adına yapılan sunuma değinen delegasyon temsilcisi, medya ve ifade özgürlüğü hakkında birçok kez Yunanistan adına verilen resmi cevaplara rağmen, neden aynı derneğin sürekli bu konuyu farklı uluslararası platformlarda gündeme getirdiğini merak ettiklerini ifade etti. Gerek Yunan Anayasası gerekse Yunan kanunları kapsamında medya ve ifade özgürlüğünün Yunanistan çapında korunduğunu belirten temsilci, 7 Azınlık radyosu, 9 Azınlık gazetesi, 9 Azınlık dergisinin ve birçok internet sitesinin Trakya’da açık ve çoğulcu bir medya ortamına katkıda bulunduğunu söyledi.

MİLLET ve GÜNDEM gazeteleri hakkında hala mahkeme aşamasında olması sebebiyle konunun detaylarına değinmek istemediğini belirten temsilci, her iki dava ile ilgili olarak maddi tazminat konusundaki rakamların kanuna aykırı olmadığının altını çizdi. Ayrıca yazılı savunmaların geçtiğimiz Mart ayında yapılması sonucu mahkemenin yakın bir zamanda kararını açıklayacağını söyledi ve bu dava ile ilgili yerel çözüm mercilerinin de hala tüketilmediğini vurguladı.

Konuşmasının son bölümünde, Yunanistan olarak güvenilir sivil toplum kuruluşlarından gelen her türlü yapıcı eleştiriyi önemsediklerini ve bu konudaki önerilerini dikkatle incelediklerini belirtti. Fakat aynı STK’nın (BTAYTD) her fırsatta Batı Trakya’daki Müslüman Azınlık ile ilgili konuları önyargılı bir şekilde ele almasından duyulan rahatsızlığı ifade eden delegasyon temsilcisi, bu yaklaşımın çarpıtılmış bir Batı Trakya Azınlığı imajı çizme maksatlı olduğunu, bunun Batı Trakya’daki gerçeklerle uzaktan yakından alakası olmadığını, aslında bu tutumun belirli bazı siyasi gündemlere hizmet ettiğini belirterek sözlerine son verdi.

Üçüncü günde yapılan sunumlar ve kapanış konuşması sonrasında 2013 AGİT İnsani Boyut Semineri sona erdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz