Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü 31. Dışişleri Bakanları Konseyi’ne katılmak için Selanik’e giden Çavuşoğlu, buradan Gümilcine’ye (Komotini) geçti. Çavuşoğlu Gümülcine’de önce Dr. Sadık Ahmet’in mezarını ziyaret etti fatiha okudu. Burada kendisini Dr. Sadık Ahmet’in eşi Işık Ahmet ve oğlu İşadamı Levent Sadık Ahmet ve DEB Partisi Başkanı Mustafa Ali Çavuş karşıladı.
Ardından T.C.Gümülcine Başkonsolosluğu’na geçen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu burada Azınlık temsilcileriyle bir görüşme yaptı.
Çavuşoğlu daha sonra Gümülcine Seçilmiş Müftülüğü’ne giderek Müftü İbrahim Şerif’i makamında ziyaret etti. Çavuşoğlu Gümülcine Türk Gençler Birliği’ni ziyaret ederek soydaşlarıyla bir araya geldi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs’taki çözüm süreci ve Batı Trakya’daki Müslüman Türk Azınlık ve İstanbul’daki Ortodoks Rum Azınlık hakkında değerlendirmede bulundu. Çavuşoğlu, “Adada kalıcı bir çözüm ve kalıcı bir barış istiyoruz. Bu sorunu bir an önce çözmemiz lazım. Türkiye’deki Rum Ortodoks Azınlığın bundan sonra kalan haklarının da verilmesi konusunda şeffaf bir şekilde adımları atıyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarının uygulanarak buradaki soydaşlarımızın haklarının verilmesi lazım.” dedi.
VİDEO İZLE: http://www.dailymotion.com/video/x2cf28p_mevlut-cavusoglu-gumulcine-de_news
“Selanik’te Karadeniz Ekonomik İşbirliği Bakanlar toplantısı vardı, Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı benim de dostum Venizelos’un daveti üzerine geldim. Karadeniz Ekonomik İşbirliğine çok önem veriyoruz ve Yunanistanla Türkiye’nin ekonomik işbirliği de çok önemli ve bu örgüte verdiği desteği de önemsiyoruz.
Aynı şekilde Yunanistanla son zamanlara değişik platformlarda biraraya geliyoruz. Tabii ki Yunanistanla Türkiye arasında halen çözülmemmiş sorunlar var. Bu sorunların çözümü için de ortak anlayışı görüyoruz.
Kıbrıs sorununun çözülmesi için özellikle Yunanistan’ın, Anastasiadis’in masadan çekilmesinden sonra daha aktif bir şekilde rol oynadığını görüyoruz ve bundan da büyük mutluluk duyuyoruz.
Anavatanların ve garantör ülkelerin Türkiye ve Yunanistan’ın burada rolü çok önemli, bu sorunu bir an evvel çözmemiz lazım. Ada’da kalıcı bir çözüm ve kalıcı bir barış istiyoruz.
Buradaki soydaşlarımızın haklarının verilmesi lazım.
VİDEO İZLE: http://www.dailymotion.com/video/x2cf79b_cavusoglu-nun-gumulcine-konusmasi_news
Selanik’e gelmişken Batı Trakya’ya da geldik, buradaki soydaşlarımızla Müslüman Azınlığı ile biraraya geliyoruz. Bir an önce buradaki Azınlıkların sorunlarını çözülmesini istiyoruz ve komşumuz dostumuz Yunanistan’dan da bunu istemek en doğal hakkımız. Bunu da gündeme getiriyoruz. Geçen haftaki toplantılarda da bunu gündeme getirdik. Burada gerek Lozan Andlaşması gerekse diğer Uluslararası anlaşmalara göre ve evrensel insan hakları prensiplerine göre, daha da önemlisi hem Yunanistan’ın hem Türkiye’nin üye olduğu Avrupa Konseyi’nin kararları ve de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarının uygulanarak buradaki soydaşlarımızın haklarının verilmesi lazım.
Müftülerin seçilmesiyle ilgili sorunun bir an önce halledilmesi gerekiyor.
Biz Türkiye’de Rum Ortodoks Kilisesi’nin Vakıfların haklarını vermek için çok çaba sarfettik ve mülklerini iade ediyoruz, okullar açıyoruz her türlü imkanı kendilerine veriyoruz. Burada tabi illa mütekabiliyet aranmaması gerekiyor ama Yunanistan’da bu konuda daha yapıcı olması lazım, adım atması lazım. Özellikle Müftülerin seçilmesiyle ilgili sorunun bir an önce halledilmesi gerekiyor. Eğitim ve diğer konulardaki hakların inşallah bu sorunların çözülmesi için Yunanistan’a destek vermeye de hazırız.
Türkiye ve Yunanistan önemli iki komşu, birbirimizin rakibi değiliz.
Aynı şekilde Türkiye’deki Rum Ortodoks Azınlığın bundan sonra kalan haklarının da verilmesi konusunda şeffaf bir şekilde adımları atıyoruz. Biz iki komşuyuz, Türkiye ve Yunanistan önemli iki komşu, birbirimizin rakibi değiliz. Birbirimizi destekleyerek aslında hem bölgedeki sorunları da çözebiliriz, hem de bu bölgenin barış, huzur bölgesi olması için Yunanistan’a ve Türkiye’ye ihtiyaç var.”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gümülcine ziyaretinin sonunda Batı Trakya Müslüman Türk Azınlık temsilcileriyle birlikte akşam yemeği yedi. Yemekye Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras ve Azınlık Milletvekilleri, Seçilmiş Müftüler ve Sizil Toplum Örgütlerinin temsilcileri de hazır bulundu.
Çavuşoğlu yemeğin ardından Dedeağaç (Aleksandrupolis) Havalimanına giderek Türkiye’ye hareket etti.