Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’la görüşen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Asla Suriye’ye yönelik hiçbir doğrudan müdahaleyi desteklemiyoruz.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’la görüşen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Asla Suriye’ye yönelik hiçbir doğrudan müdahaleyi desteklemiyoruz. Tezkereye de ‘Hayır’ oyu kullanmıştık” dedi.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’la Atina’da bir araya geldi. Yunan Parlamentosu’nda gerçeklen görüşme sonrası basına değerlendirmelerde bulunan Demirtaş Çipras’la görüşmesinin son derece dostane ve iyi geçtiğini ifade etti. Daha önce HDP ve Syriza partileri arasında kurumsal ilişkilerin gelişmeye başladığını söyleyen Demirtaş, “Türkiye’de yaşanan gelişmeler, Suriye’de giderek tırmanan savaş, bütün bunlarla bağlantılı Avrupa’ya dönük mülteci akınını ve Avrupa’nın içinde bulunduğu genel durumla ilgili karşılıklı görüş alışverişleri yaptık. İyi bir görüşme oldu diyebilirim” dedi.
Suriye’deki gelişmeler hakkında Çipras’la nelerin konuşulduğuna dair sorulan soruya cevap veren Demirtaş, “Bizim Türkiye ve Suriye’de yaşanan gelişmelere dair genel görüşlerimiz biliniyor. Burada da bunu tekrarladık. Bir defa Suriye’de yaşanan iç savaşın çözümü konusunda maalesef ki hem Türkiye hükümeti iyi bir rol oynamadı, üstüne düşen rolü oynamadı hem de AB üstüne düşen rolü iyi oynamadı. Suriye’de barışı geliştirmek, çözümü geliştirmek, kalıcı bir ateşkese gitmek konusunda maalesef ki uluslararası toplum iyi bir sınav vermedi” dedi.
Hükümetin Suriye konusundaki yaklaşımını eleştiren Demirtaş, “Asla Suriye’ye yönelik hiçbir doğrudan müdahaleyi desteklemiyoruz. Tezkereye de ‘Hayır’ oyu kullanmıştık. Sadece orada Kürtlere yönelik değil, herhangi bir kesime yönelik Türkiye’nin doğrudan savaşçı bir tarzda müdahil olmasını HDP olarak biz desteklemiyoruz. Türkiye taraf tutmadan Suriye’deki bütün gurupları, Şiileri, Sünnileri, Kürtleri, Türkmenleri, Arapları, Ermenileri ve orada yaşayan bütün gurupları eşit şekilde destekleyebilmeli ve onların kendi arasında barış yapabilmesinin destekçisi olmalıydı. Bu gücünü Türkiye kaybetti. Kredisi olmayan, itibarı olmayan, Suriye’de hiçbir etkisi olmayan bir güce dönüştü Türkiye. Ortaya çıkan bu bütün mülteci krizinde de Türkiye’nin, AK Parti hükümetinin yanlış politikalarının olduğunu da düşünüyoruz aynı zamanda” dedi.