Dostluk Eşitik Barış (DEB) Partisi, Türkçe ve Yunanca eğitim verecek AZINLIK ANAOKULLARI talebiyle ilgili olarak Eğitim Bakanı Konstandinos Arvanitopulos’a bir mektup gönderdi.
DEB Partisi mektubunda; azınlığın ANAOKULU talebini yineledi.
DEB Partisi; AZINLIK EĞİTİMİ’nin, azınlık toplumunun kazanılmış bir hakkı olduğunu ve bunun zorunlu eğitimin tüm aşamaları için geçerli olması gerektiğini vurguladı.
Türkçe ve Yunanca eğitim yapacak AZINLIK ANAOKULLARI talebinin azınlığın demoktatik bir talebi olduğuna dikkat çekildi ve anaokulu eğitiminin, ilkokul eğitimi için bir hazırlık süreci olduğu ve Türkçe – Yunanca eğitim verilen anaokullarının çocukların ilkokula daha iyi hazırlanması için gerekli olduğu belirtildi.
DEB Partisi’nin anaokullarıyla ilgili mektubu aynı zamanda Doğu Makedonya – Trakya Eyalet Başkanı Aris Yannakidis, Rodop, İskeçe ve Evros Milletvekillerine de gönderildi.
DEB Partisi tarafından Eğitim Bakanı’na gönderilen mektup şöyle:
EĞİTİM BAKANI SAYIN: KONSTANDİNOS ARVANİTOPULOS’A
Sayın Bakan;
Yeni Eğitim – Öğretim yılının başlamasıyla, azınlığın çok önemli bir sorununu ve eğitim alanındaki devam eden bir talebi sizlere hatırlatmak isteriz.
Batı Trakya’daki azınlık toplumu kendisine uluslararası antlaşmalarla tanınmış olan azınlık eğitimi hakkının korunmasını ve ülkemizde de 2006 yılında zorunlu eğitim kapsamına alınan ANAOKULU EĞİTİMİ’nin azınlık eğitimi kapsamına alınmasını talep etmektedir.
Azınlık eğitiminin, zorunlu eğitimin tüm aşamalarında, azınlık için kazanılmış bir hak olduğuna inanıyoruz.
İlkokullarda olduğu gibi Türkçe ve Yunanca eğitim verilecek AZINLIK ANAOKULLARI’nın açılması, azınlığın bir hakkı olduğu gibi aynı zamanda demokratik bir talebidir. Azınlık toplumu ve temsilcileri bunu geçmişte de farklı vesilelerle dile getirmiştir.
Geçen yıl bu dönemde partimizin aynı konuyla ilgili mektubuna (09/2012 prot. no) bakanlığınızın vermiş olduğu yanıt (A.Σ. 973 / 124530 / 21 prot. no), azınlığımızı hayal kırıklığına uğratmıştır. Ülkemiz “Yunanistan’ın herhangi bir anlaşmadan Azınlık Anaokulları açmak zorunda olmadığı” tezi, azınlık toplumunu derinden üzmüştür.
Sayın Bakan;
Anaokulu eğitiminin öğrencilerin, ilkokul eğitimine hazırlanması için bir hazırlık süreci olduğu bilinmektedir. Başta Lozan antlaşması olmak üzere, uluslararası anlaşmalar ve Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan ilgili anlaşmalar ve ülkemizin kabul ettiği yasalar tarafından belirlenen ve azınlığımızın kazanılmış hakkı olan “AZINLIK EĞİTİMİ” Türkçe ve Yunanca olmak üzere ikili bir sisteme dayanmaktadır. Dolayısıyla azınlık ilkokuluna başlayacak bir öğrencinin, azınlık ilkokuluna benzer bir sistemle çalışan anaokulundan geçmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu, öğrencinin Türkçe ve Yunanca eğitim yapılan azınlık ilkokuluna daha kolay uyum sağlamasına yardım edecektir. Avrupa’da bunun çok sayıda örneğini görmek mümkündür. (Örneğin: Damimarka, Almanya, İtalya, Romanya, v.s)
Demokratik hükümetlerin ve devletlerin en önemli görevlerinden biri de vatandaşlarının demokratik taleplerine cevap vermek olduğuna inanmaktayız. Batı Trakya’da yaşayan ve ülkesinin gelişmesi ve kalkınması için çalışan ve her anlamda örnek bir toplum teşkil eden azınlık toplumunun Türkçe ve Yunanca eğitim verilecek Azınlık Anaokulları açılması talebini sizlere bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Bu amaçla azınlığın bugüne kadar yaptığı çağrılara bakanlığınızın ve hükümetin bir an önce olumlu yanıt vermesini ve bir sonraki eğitim – öğretim yılından itibaren azınlığın bu isteğinin gerçeklemesini görmek en büyük beklentilerimizden biridir. Azınlık insanının ve azınlık çocuklarının bunu hakettiğini düşünüyoruz.
Cevabınızı beklerken şimdiden sizlere teşekkür eder, görevinizde başarılar dileriz.
Mustafa Ali Çavuş
DEB Partisi Genel Başkanı