Ege Bölgesi’nin turizm cenneti Didim, Yunanistan’ın Leros adasıyla kardeş kent oldu. Didim-Leros arasındaki kardeşlik protokolünün resmi anlamda Türk-Yunan devletleri arasında bir ilk olduğu belirtildi.
Leros adasında iki belediye başkanı Türk ve Yunan bayrağını yan yana getirerek fotoğraf çekildi. Daha sonra Didim Belediyesi, düzenlediği toplantıda kardeşlik protokolü’nün detayları aktardı.
Didim Belediyesi’nde düzenlenen toplantıda, Didim-Leros arasındaki kardeşlik protokolünün resmi anlamda Türk-Yunan devletleri arasında bir ilk olduğu belirtildi. Didim ile Leros’un kardeş şehir olma uğraşı olumlu sonuçlandı. Belediye Başkanları’nın imzaladığı kardeşlik protokolüyle resmileşti. Geçen hafta Yunanistan’ın Leros şehrine giden Didim heyeti, Didim Belediyesi’nde basın toplantısı düzenledi. Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay, Belediye Başkan Yardımcısı Salih Bankoğlu, Didim eski Belediye Başkanı Mehmet Soysalan, Belediye Meclisi üyelesi Ali Çağlar, Didim Ticaret Odası Meclisi Üyesi Turizmci Hikmet Atilla ve tercüman Kerem Soysalan katıldı.
Toplantıda Leros ziyaretiyle ilgili bilgi veren Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay, geçen yıl Leros Belediye Başkanı’nın Didim ziyaretinde aldıkları kardeş kent olma prensip kararını, hızlı bir şekilde Didim Belediye Meclisi’nden geçirerek sürecin bir adımını tamamladıklarını söyledi. Didim’de alınan meclis kararının ardından Leros Belediye Meclisi’nin de aynı kararı alarak Atina’ya merkezi hükümetlerine yolladıklarını açıklayan Atabay, 1 yıl aradan sonra geçen hafta onayın çıktığını ifade etti.
“MÜLTECİLER KONUŞULDU”
Leros şehrinde temaslarda bulunduklarını dile getiren Atabay, mültecilerle ilgili görüşmeler yaptıklarını belirtti. Atabay, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu uluslararası boyutta olan bir sıkıntı. Ama bizler bu konuda neler yapabiliriz, Leros adası ile Didim bu konuda ortak ne çalışma yapılabilir konusunu görüştük. Heyetlerin karşılıklı görüşmesine karar verildi. Bunun programını da karşılıklı olarak yapacağız. Karşılıklı iki bölgenin böyle bir sorunla ilgili olarak çözüm yolu arayışını resmi heyetlerle yapıyor olması Avrupa ülkelerine de örnek olacaktır. Dünyada savaşlar varken, Yunanistan ile bizim aramızda böyle bir kardeşliğin resmi bir şekilde bir protokole bağlanması simgesel anlamda çok önemliydi. Burada başta kültür alışverişi var, iyi niyet var, kardeşlik dostluk var, kültür alışverişi var ve karşılıklı olarak ekonomik anlamda çeşitli programlar yapacağız.”
KARŞILIKLI FERİBOT SEFERLERİ BAŞLAYACAK
Leros ile Didim arasında karşılıklı feribot seferlerini başlatacaklarını ve karşılıklı öğrenci ziyaretlerinin yapılacağını müjdeleyen Atabay, şunları kaydetti: “Özellikle ilkokul öğrencilerinin karşılıklı olarak birbirini ziyaret edecek olması, bu dostluğun temelden başlamasına vesile olacak. Netice olarak biz yaptığımız seyahatten son derece memnun ayrıldık. Bundan sonra heyetler arası ziyaretlerde bizler işadamlarını birbirleriyle tanıştıracağız. Zaman içerisinde alınacak 2-3 karar uzun yıllar devam edecek olan karşılıklı iletişimin başlangıcı olacak”