Avrupa Komisyonu’nun göçten sorumlu üyesiyle konuşan Yunanistan Başbakanı Çipras, AB’nin Türkiye’ye insan kaçakçıları konusunda baskı yapmasını istedi.
Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, Avrupa Komisyonu’nun göçten sorumlu üyesi Dimitris Avramopoulos ile görüştü. Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, AB’nin Türkiye’ye insan kaçakçıları konusunda baskı yapmasını istedi.
“AB, TÜRKİYE’YE İNSAN KAÇAKÇILARI KONUSUNDA BASKI YAPMALI”
Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, göçmen krizinin çözümü amacıyla AB ile Türkiye arasında varılan anlaşmanın, kendi sahillerinde insan kaçakçılarını durdurmadığı sürece doğru dürüst uygulanamayacağını söyledi.
Atina’da, Avrupa Komisyonu’nun göçten sorumlu üyesi Dimitris Avramopoulos ile görüşen Çipras, AB’nin Türkiye’ye insan kaçakçıları konusunda baskı yapmasını istedi.
“BU ANLAŞMANIN UYGULANMASI KOLAY OLMAYACAK”
Çipras, “Daha fazla çaba sarfetmeliyiz çünkü bu anlaşmanın uygulanması kolay olmayacak” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ne yazık ki dün oldukça yüksek sayıda, 1500 civarında, göçmen giriş yaptı. Eğer göçmen gelişinde azalma olmazsa adaları başarılı bir biçimde boşaltmamız ve anlaşmanın uygulanmaya başlaması mümkün olmayacak” dedi.
“ANLAŞMANIN YÜRÜRLÜĞE GİRMESİNİN ARDINDAN 1662 GÖÇMEN YUNAN ADALARINA VARDI”
Çipras’ın açıklaması, AB ile Türkiye arasındaki anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından Türk yetkililerin Yunanistan’ın Midilli Adası’na gitmesinden sonra geldi.
Reuters ajansının haberine göre, Türk ve Yunan yetkililer, anlaşma sonrası göçmenlerin yerleştirilmesi uygulamasına yönelik detayları konuşacak.
Yunan yetkililer, anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından 1662 göçmenin Yunan adalarına vardığını açıkladı.
Yunanistan’da göçmen krizinden sorumlu kurum SOMP sözcüsü Giorgis Kyritsis, “devam eden göçmen akınının sorun yarattığını ve anlaşmadaki tarafların niyeti konusunda soru işaretleri bulunduğunu” söyledi.
“SAKIZ ADASI’NA 830 GÖÇMEN ULAŞTI”
Pazartesi sabahı itibariyle sadece Sakız Adası’na 830, Midilli Adası’na ise 698 göçmen ulaştı.
Ege Denizi’nde kurtarılan göçmenler de daha sonra adalara ulaştırıldı.
Türkiye ile AB arasındaki anlaşmaya göre kaçak yollardan Yunanistan’a geçen göçmenler, eğer iltica başvurusu yapmıyorlarsa ya da başvuruları reddedilmişse Türkiye’ye geri gönderilecek.
“PERSONEL YETERSİZLİĞİ NEDENİYLE HEMEN HAYATA GEÇMESİ MÜMKÜN DEĞİL”
Yunanistan ise anlaşmanın personel yetersizliği nedeniyle hemen hayata geçmesinin mümkün olmadığını söylüyor.
AB polis, göç yetkilileri ve çevirmen olmak üzere 2300 yetkiliyi yardım için Yunanistan’a göndermeyi planlıyor.
Kyritsis Pazartesi günü itibariyle henüz hiçbir yetkilinin gelmediğini söyleyerek “Umarız Paskalya tatili gelişlerini geciktirmez çünkü durum acil yanıt bekliyor” dedi.
FRANSA VE ALMANYA POLİS VE GÖÇ UZMANI GÖNDERECEK
Fransa ve Almanya da 600 kişiye kadar polis ve göç uzmanı göndereceklerini açıklamıştı.
Romanya da 70 yetkiliyle katkıda bulunacak.
Yunanistan’a varan göçmenler anakarada geçici kamplara yerleştirilecek.
Türkiye’ye gönderilen her Suriyeli göçmen için AB, Türkiye’de bulunan bir Suriyeliyi alacak ve AB içinde bir yere yerleştirecek.
Türkiye’ye geri göndermelerin 4 Nisan’dan önce başlaması beklenmiyor.
Öte yandan on binlerce göçmen Makedonya sınırı kapandığı için Yunanistan’da bekletiliyor.
Kaynak: BBC Türkçe.