Ana Sayfa Batı Trakya Haberler CEMİL KABZA: “YUNANİSTAN HALA “BATI TRAKYA’DA TÜRK YOKTUR” DİYOR “TÜRK YOKTUR” DEYİP,...

CEMİL KABZA: “YUNANİSTAN HALA “BATI TRAKYA’DA TÜRK YOKTUR” DİYOR “TÜRK YOKTUR” DEYİP, DERNEKLERİMİZİ KAPATTI”

18
0

Pendik Belediyesi’nin düzenlediği “Kaybedilişinin 100. Yılında Balkanlar ve Türkiye: Dünü Bugünü” konulu konferansa Yunanistan’dan katılan gazeci Cemil Kabza, Batı Trakya’da karşılaştıkları en önemli problemin “Milli Kimlik” meselesi olduğunu belirterek, “KKTC’nin ilanından sonra Yunanistan siyaset değişikliğine gitti ve bizi sadece Müslüman azınlık olarak tanımaya başladı. Milli kimliğimiz ile tanımıyor. “Batı Trakya’da Türk yoktur deyip bütün Türk derneklerini kapattı” dedi.

Pendik Belediyesi, Uluslararası bir Balkan konferansına ev sahipliği yaptı.

“Kaybedilişinin 100. Yılında Balkanlar ve Türkiye: Dün – Bugün” konulu konferans, Pendik, Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı. Konferansa Bosna-Hersek’ten Türkolog-Yazar Amina Sljak Jesenkovic, Kosova’dan Tarihçi-Yazar Bedrettin Koro, Yunanistan’dan Gazeteci Cemil Kapza ve Bulgaristan’dan Tarihçi-Yazar Prof. Dr. Ahmet Cebeci’nin konuşmacı olarak katıldı.Konferansın açılış konuşmasını yapan Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, Türikye’nin Balkanlarla, Osmanlı öncesine dayanan güçlü bir ilişkisinin bulunduğunu söyledi. Konuşmasını “Biz Balkanları kaybetmiş değiliz” diyerek sürdüren Şahin, “Balkanlar toprağı başka maksatlarla kullanma anlayışı ortaya çıktığında, bedel ödenmesi gereken bir coğrafyaya dönüştü. Balkan coğrafyası huzur bulmadan, Anadolu coğrafyasında yaşayanlar huzur bulamaz” dedi.

ETLE TIRNAK GİBİYİZ

Türkiye’nin Balkan coğrafyası ile “Etle tırnak” gibi olduğunu ifade eden Şahin, halen balkanlarda ecdadın tesis ettiği çok güzel eserler bulunduğunu söyledi. Şahin, Balkanlar deyince, mimari harikası olan ve güzelliği ile insani büyüleyen yıllara ve bütün savaşlara meydan okuyan Mostar Köprüsü’nün akla geldiğini vurguladı. Bu konferansın düzenlenmesinde işbirliği yapan bütün kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu tür faaliyetler birlikte yapılınca çok büyük önem kazanıyor” dedi.

MİLLİ KİMLİK SORUNU

Konferansa Yunanistan dan katılan Gazeteci Cemil Kabza, Batı Trakya Müslüman- Türk azınlığının karşılaştığı sorunları anlattı. Batı Trakya’da ortaya çıkan sorunların başında ‘milli kimlik’ meselesi geldiğini söyleyen Cemil Kapza, “Yunanistan bizi Müslüman azınlık olarak tanıyor. Milli kimliğimiz ile tanımıyor. KKTC’nin ilanından sonra Yunanistan bir siyaset değişikliğine gitti ve Batı Trakya’da Türk yoktur deyip bütün Türk derneklerini kapattı. Ardından uzun bir hukuki süreç başladı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 2005 yılında İskeçe Türk Birliği lehine verdiği bir karar var. Fakat Yunanistan, AİHM’nin verdiği bu kararı uygulamamakta ısrar ediyor’’ dedi

ÖĞRETMEN SIKINTISI HAT SAFHADA

Cemil Kabza, Batı Trakya’daki, 170 azınlık ilkokulunda öğretmen sorununun devam ettiğine dikkat çekerek, çocuklarını okutacak öğretmen bulamadıklarını söyledi. Cemil Kabza, fakirliğe alışkın olan Batı Trakya Türkleri’nin Yunanistan’daki ekonomik krizden çok fazla etkilenmediğini kaydetti. Kabza şunları söyledi: ‘’ Yunanistan’da 30 bin devlet memuru varsa, bunlardan ancak 100-150 kadarı Türk’tür. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir insanın orada yatırım yapabilmesi için yüzde 51 hissenin bir Yunanistan vatandaşına ait olması lazım.”

SIRPLAR, 20-25 BİN MÜSLÜMAN’I KATLETTİ

Kosova’dan gelen Tarihçi-Yazar Bedrettin Koro, Sırpların Balkan savaşı sırasında 20 bin Müslümanı katlettiğini söyledi. Daha önce bölgede farklı etnik gruplara bağlı insanların dostça yaşadıklarını kaydeden Bedrettin Koro, ‘’Türkiye, Kosova için çok şeyler yaptı ve halen de yapmaktadır. Kosova’yı tanımaktan başka, uluslararası arenada da Kosova’nın tanınması için çok büyük uğraşlar vermiştir. Bugün dünyada 98 ülke Kosova’nın bağımsızlığını tanımıştır. Bunun için Kosova Türkiye’ye, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ına minnettardır.” şeklinde konuştu. Bosna-Hersek’ten Türkolog-Yazar Amina Sljak Jesenkovic ise, Pendik Belediye’sinin Bosna Hersek’e yaptırdığı eserler hakkında bilgi verdi. Jezenkoviç, Bosna’nın en büyük problemi milliyetçiliktir. Milliyetçiliği, ırkçılığı ayaklarının altına alanı candan kutluyorum, toprağa gömeni daha da çok kutlayacağım.” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz