Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BİZİ BÖLMEK İSTEYEN YERLİ VE YABANCI KARANLIK GÜÇLERE CEVAP “SEÇEK YAYLASI”NDA VERİLDİ!

BİZİ BÖLMEK İSTEYEN YERLİ VE YABANCI KARANLIK GÜÇLERE CEVAP “SEÇEK YAYLASI”NDA VERİLDİ!

29
0

Bizi bölmek isteyen yerli ve yabancı karanlık güçlere her yönüyle cevap “Seçek Yaylası”nda verildi.

Bizi bölmek isteyen yerli ve yabancı karanlık güçlere cevap “Seçek Yaylası”nda verildi. Binlerce Batı Trakya’lı Türk, Alevisiyle, Sünnisiyle Karasu’dan Meriç’e kadar Rodoplar’ın zirvesi, 700 yıllık tarihi sahip olan “Seçek Yaylası”nda buluştu, her yöne mesaj gönderdi.

Birlik ve beraberliğimizi asla bozamayacaksınız!

Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği’nin geleneksel olarak her yıl düzenlediği Seçek Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri  bu yıl da büyük başarıyla ve binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Batı Trakya’da birlik beraberlik modelinin ve birlikte yaşamın var olduğunu her fırsatta dile getiren devlet mekanizması ve Yerel Yunanlı siyasiler ve yöneticilerden bir kişi dahi katılmadı. Eğer birlik beraberlik bu ise, Batı Trakya modeli bu ise, Avrupalılara ve dünyaya bu davranışlarını mdel olarak yutturmaya kalkanlar saygı, hoşgörü ve kanunlar karşısında eşitlikten söz edenler bir daha bu Azınlığın karşısına çıkarak martıfal atmasınlar. Ayrımcılığı Batı Trakya’da yaşayan Türkler değil, Yunanlılar körüklüyor. Ama bu böyle devam ederse, dışlanmak, ayrıştırma, bizler “ötekiler” olarak görülmeye devam ederse bu bölgede barış huzur tehlikeye girer. Bu da kimsenin işine yaramaz.

Evet, 30 Temmuz 2017 Pazar günü Seçek etkinlikleri büyük bir katılımla sona erdi. Bu yıl er meydanında mertçe yapılan yağlı güreşlerde, bizim gencimiz olan Yardımlı köyünden Niyazi İbiş finalde Edirne’den Serkan Üğdiler’i yenerek Başpehlivanlığı kazandı. Uzun yıllardan sonra ilk defa bir Batı Trakya Türkünün Seçek Yaylası’nda Başpehlivanlığı kazanması insanlarımız arasında büyük sevince neden oldu.  

Bu yıl da Seçek Yaylası’na katılım oldukça yüksekti. Sadece son gün değil, ikinci akşamı bölgedeki halk yoğun bir katılımla sanatçıları büyük beğeni ile izledi, Seçek Yaylası müzik sesleriyle inledi.

Pazar günü etkinliklerin son günüydü. Anavatan Türkiye’nin temsilcisi olarak Batı Trakya’ya geldiği günden beri, soydaşları tarafından aldığı davetlerin neredeyse tamamına iştirak eden T.C. Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, tarih özleminin yaşandığı yaşatıldığı bu günde yine bu bölgedeki soydaşlarını yalnız bırakmadı ve etkinlikler bitinceye kadar Seçek Yaylası’ndan ayrılmadı.

Yaptığı selamlama konuşmasında da, “Dünya’nın her yerinde mezhep, tarikat gelenek açısından ayırım olabilir ama Batı Trakya’da olacağına inanmıyorum. Çünkü sizler tavır ve davranış olarak ılımlı, medeni insanlarsınız. Yaşantı ve dünya görüşü olarak birbirinizi sorgulayan, hizaya çekmeye çalışan insanlar değilsiniz” diyerek son noktayı koydu.

Etkinliğe katılanlar:

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş  Müftüsü İbrahim Şerif ve Müftü Yardımcısı Fehim Ahmet, Milletvekili İlhan Ahmet, Eyalet Başkan Yardımcısı Ahmet İbram ve Eyalet Meclisi üyeleri Tarkan Murtaza, Mustafa Katrancı ve İsmail Hüse Mustafa, Edirne Trakya Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhan Toksöz, 2017 Seçek Ağası Yusuf Çakır, Seçek Derneği Başkanı Mesut Şerif, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Hasanoğlu, BAKEŞ Başkanı Ahmet Hacıosman, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Ercan Ahmet, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Necat Ahmet, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet, BİHLİMDER Başkanı Mehmet Emin Ahmet, Celal Bayar Lisesi Encümen Heyeti Başkanı Ahmet Arif Emin, Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği Başkanı Sadık Sadık, DEB Partisi Gençlik Kolları Başkanı Murat Ahmet, S.Ö.P.A. Mezunu Öğretmenler Derneği Başkanı Salih Ahmet ve Yönetim Kurulu, Dimetoka Müslümanları Derneği Başkanı Süleyman Macır, Batı Trakya Kadın Platformu Başkanı Sevil Şerifoğlu, Güney Meriç Derneği Başkanı Bekir Mustafaoğlu, Tütün Kooperatifi Başkanı Esat Hüseyin, Azınlık Okulları Eğitim Danışmanı Mehmet Derdiman.

Pazar günleri Yunan Parlamentosu çalışmıyor. Dolayısıyla da Milletvekilleri Mustafa Mustafa, Ayhan Karayusuf ve Hüseyin Zeybek’in katılmaması, temsilci göndermemeleri, kaldı ki yazılı bir mesaj dahi göndermemeleri ise halk arasında sorgulanmaları dikkat çekti.  

Etkinlik protokol konuşmalarıyla başladı. Etkinlikte aşağıdaki konuşmalar yapıldı:

İlk olarak katılımcıları selamlamak üzere kürsüye Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Mesut Şerif geldi. Başkan Şerif’in verdiği mesaj çok netti.

“Bir olalım, iri olalım, diri olalım”

“Seçek Panayırı biz Müslüman Türklerin Batı Trakya’da yaşattıkları gelenek ve göreneklerinin ilk sırada belki başta gelenidir. Unutmamalıdır ki bir ulusu ayakta tutan üç temel unsur vardır. Bunlar dil, din, gelenek ve göreneklerdir. Yüce Allah’a sonsuz şükürler olsun ki, biz bu üç temel şartı günümüze kadar koruyabildik. İnşallah bundan böyle de bunları korumayı başaracağız.

Gönüllerimizde kuvvetli iman, ilahi aşk, aramızda birlik, beraberlik, kardeşlik ve ruh düşüncesi bulundukça, zulme karşı durup mazlumun yanında yer almaya devam ettikçe, hoşgörü ve barıştan yana oldukça, insan haklarına saygılı olduğumuz müddetçe, vatanımızın, devletimizin yasalarına sadık kaldıkça, tefrikadan ayrımcılıktan, bölücülükten, hasetlikten kaçındıkça, ırkçılık, mezhepçilik taassubu gütmeyip her türlü fitne ve fesattan uzak durdukça inşallah Cenab-ı Hak inayet ve yardımından bizleri mahrum nasipsiz bırakmayacaktır.

Ey Batı Trakya Müslüman Türkü. Bir olalım, iri olalım, diri olalım. Zaman ayrılık, gayrılık zamanı değil, birlik beraberlik, bütünleşme, irileşme böylece kuvvetleşme, güçlenme zamanıdır. Dirilme, canlanma, silkinme, gözünü açma, birbirimize sıkıca sarılıp kenetlenme yek vücut olma zamanıdır.”

“Bizim dinimiz bir, kitabımız bir, kıblemiz birdir”

Sırasıyla kürsüye Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet geldi. Başkan Rıdvan Ahmet’in konuşması da birlik beraberliğe yönelikti.

“Bizler, aynı milletin evlatlarıyız. Biz, bu toprakların evlatlarıyız. Biz, çok büyük bir ecdadın torunlarıyız. Burada bulunan bütün insanlar Alevisiyle Sünnisiyle bizim insanımızdır. Hal böyleyken biz, ikilikten yana, ayrılıktan yana asla olamayız, olmamalıyız. Gelin bir olalım, iri olalım, diri olalım, hep beraber kenetlenmiş olarak dimdik ayakta duran bir azınlık olalım. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da beraberliğimizden ödün vermeyeceğiz. Hiçbir zaman ayrılmayacağız, bölünmeyeceğiz, bölmek isteyenlerin de karşısında olacağız. İnşallah bu topraklarda kıyamete kadar birlik ve beraberlik içinde yaşayacağız.”

İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu:

“Batı Trakya Türkleri olarak Seçek şenliklerini bu kültürel zenginliğimizi ilelebet yaşatacağımıza söz veriyoruz.”

“Seçek şenlikleri yağlı güreşleri bu yöre insanının, Seçek bölgesi insanının Derbent’in, Ruşanlar’ın, Kamberler’in, Babalar’ın ve diğer köylerin, burada yaşayan soydaşlarımızın yedi asırdır ayakta tuttuğu kendi imkanları ile yaşattığı çok önemli etkinliklerdir. Bundan sonra da Batı Trakya Türkleri olarak Seçek şenliklerini bu kültürel zenginliğimizi ilelebet yaşatacağımıza söz veriyoruz.

Değerli soydaşlar ben İskeçeliyim, İskeçe’de yaşıyorum orada doğdum büyüdüm. Aynı zamanda İskeçe Türk Birliği’nin de Başkanıyım. İskeçe Türk Birliği ve İskeçe denince akla Mehmet Hilmi gelir. Babalar köyünden bu bölgenin bu yörenin bir insanı, İskeçe’ye gelmiş ve İskeçe’ye zenginlik katmış. Bu da gösteriyor ki bizler Babaları ile Ruşenleri ile Derbent’i ile Hebilköy’ü ile Gümülcine, İskeçe ,Şahin’li ve İnhanlı’sıyla biriz ve beraberiz. Bu da böyle kalacak.”

Eyalet Başkan Yardımcısı Ahmet İbram:

“Fertleri birbirine düşmüş milletler, yok olup gitmeye mahkumdurlar.”

Bugün Seçek Yaylası tarihi günlerinden birini yaşıyor. Seçek Yaylası etkinlikleri bizleri manevi duygulara sürükleyen kimliğimizi, kültürel değerlerimizi yaşatmak adına bunu en iyi şekilde yansıtan bu etkinliğimizin, bölge halkımız adına son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Bundan asırlar önce bu topraklara basan ecdadımız; buralara en başta hoşgörü olmak üzere, insanlığın değerlerine ve inançlarına saygı çerçevesinde, iman sevgisini getirerek bu kültürel değerleri bizlere miras bırakmıştır. Bizlere de düşen görev bu değerlerimizi en iyi şekilde yaşatarak gelecek nesillere bunu aktarmak olacak ve olmalıdır.

Onun için ilk başta hoşgörü ve saygı çerçevesinde hepimiz birlik ve beraberlik içinde olmalıyız. Son günlerde yaşadıklarımız karşısında en çok ihtiyaç duyduğumuz konulardan birisi, beklide en önemlisi, birlik ve beraberliktir.

Birlik ve beraberlik ruhunu kaybeden toplumlar, her şeylerini kaybetmek zorunda kalırlar. Fertleri birbirine düşmüş milletler, yok olup gitmeye mahkumdurlar. Varlığımızı korumak için, birlik ve beraberlik içinde fitne, fesat ve ayrılıkçılıktan uzak, bizi bir arada tutan değerlere sımsıkı sarılarak İslam kardeşliği içinde birbirimize saygı duyarak yaşamalıyız.”

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Hasanoğlu:

“Alevi-Bektaşi canlarım bu dış mihrakların oyununa gelip bizleri bölmek için kullanılıyor, bu oyuna gelmeyelim.”

“Seçek demek; birlik demek, örf demek, tarih demek, kardeşlik demek, Seyid Ali Sultan’ın hoşgörüsünü, insan sevgisini, can demesini anlamak ve yaşatmak demektir. Ama maalesef saygıdeğer hemşehrilerim, benimde mensubu ve bir parçası olmaktan onur ve gurur duyduğum Seyyid Ali Sultan Dergahı mensubu Alevi- Bektaşi canlarımızın bir kısmı artık kandırıldıklarından mı desem, masumane değerlerinin ellerinden gittiğine yönelik fısıltı gazetesi aracılığı ile dedikoduların yayılmasından mı desem, şer odaklarının oyununa gelmesinden mi desem, sanki 20 yıldır bizzat kendilerinin yoktan var ettikleri dernek başka bir dernekmiş gibi, Azınlık Seçek Eğitim ve Kültür Derneği’ne karşı çıkmaya başladılar. Gelin ne mücadele yapılacaksa bu dernek çatısı altında yapalım.

Saygıdeğer hemşehrilerim, yıllarca aynı dini ritüellerle, dış mihrakların planlamaları ile FETÖ Terör Örgütü mensupları Batı Trakya’da kol gezdi ve Batı Trakya Türk azınlığını cemaatçi ve diğerleri diye bölmeye çalıştılar. Şimdi onlar can çekişirken maalesef benim masum Alevi-Bektaşi canlarım bu dış mihrakların oyununa gelip bizleri bölmek için kullanılıyor, bu oyuna gelmeyelim.

Ben, buradan tüm bölge insanına, ama özellikle de Alevi – Bektaşi canların bir kısmına seslenmek istiyorum; oyuna gelmeyelim, Batı Trakya’da yaşayan azınlığın, tamamı Türk’tür ve Müslümandır. Bizim Batı Trakya Türk Azınlığı olarak tek bir mücadelemiz olması gerekir, o da hak arama mücadelemizdir.”

Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Başkanı Necat Ahmet:

“Düşmanların yapamadığını bizim yapmamız çok üzücüdür”

“Batı Trakya’nın güzel insanları, yaklaşık bir buçuk aydan beri yaşanan olayları takip eden biri olarak buradan şunu söylemek istiyorum. Alevi ve Bektaşi kardeşlerimiz 72 millete açığız diye söylüyorlar her yerde. İşte bugün burada biz bunu görüyoruz. Sünniler ile Aleviler bir arada olabiliyor demek ki. Ama ne üzücüdür ki burada kendi aramızda bu anlaşmazlıkları onların yapamadığı, düşmanların yapamadığı bir şekilde bizim yapabilmemiz hakikaten çok üzücüdür.”

Milletvekili İlhan Ahmet:

“Hiç bir soydaşıma herhangi bir neden ile baskı yapılmasını doğru bulmuyorum.”

“Batı Trakya’da ayrımcılığın ve özellikle bölünmüşlüğe yol açacak her türlü eylemin karşısında olduğunu bizler de buradan haykırıyoruz. Bu konuda şunu söylemek istiyorum; Dilimiz İslam’da tarikatların, mezheplerin acaba ne kadar yeri vardır. Biz yalnızca ‘La ilahe illallah’ diyoruz ev Allah’tan başka da kimseye kul olmayacağımızı ifade buyuruyoruz. Cenabı Allah bunu istiyor. Dolayısıyla İslam’ın içinde ayırımcılık zaten yok. Sevgili soydaşlarım; çekinmeyin, diyalogdan yanayız, kardeşlikten yanayız, hepimiz aynı canı taşıyoruz. Her kim olursa olsun baskı yapılmasına karşıyım. Ben kendi adıma net bir şekilde söylüyorum, hiç bir soydaşıma herhangi bir neden ile baskı yapılmasını doğru bulmuyorum. Baskıların karşısında ilk önce ben varım. Ama diyalogdan da yanayım. Konuşalım, kucaklaşalım, dertleşelim ve hep birlikte bu güzel kültürel, dini ve ne açıdan nitelendirirsek nitelendirelim, bu etkinliği bugün de yaşayalım, bundan sonra da daha 1000 yıl Allah’ın izniyle yaşatalım.”

Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif:

“Nerede birlik var orada rahmet, var nerede ayrılık var orada azap var”

“Değerli kardeşlerim, bize dinimiz de bildiği emrediyor, insanlık da bunu gerektiriyor. Azınlık olarak hepimiz Lozan’ın şemsiyesi altında olan, hepimiz İslam dininden olan hepimiz Kur’an’a inanan, hepimiz Hz. Muhammed’in ümmeti olarak birlik beraberlik içinde olmak mecburiyetindeyiz. Bizden din de bunu istiyor anlaşmalar da bunu istiyor. Ben Danışma Kurulu Başkanı olarak, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü olarak birlikten ayrılanları bir kere daha düşünmeye davet ediyorum. Nerede birlik var orada rahmet, var nerede ayrılık var orada azap var. Allah bildiğimizden beraberliğimizden bizleri ayırmasın, azabı aramıza sokmasın.”

Başkonsolos Ali Rıza Akıncı:

“Burada Batı Trakya’da Gazi Evrenos beyi zikrederken, Seyyid Ali Sultanı da anmamız gerekir.”

Bugün burada 650 yıllık bir mirasın devamında bir araya geldik. Bu sadece bir güreş turnuvası, bir güreş şöleni değildir. Bu maddi ve manevi bir mirastır. 650 yıl rakamını telaffuz ettim. Ama gerçekte kökü Orta Asya’ya kadar dayanan 2000 yıllık bir mirastır. Güreşçilik, pehlivanlık sadece bilek gücünün, pazı gücünün ortaya konulduğu bir alan değildir. Pehlivanlık Hazreti Ali mesleğidir. Hazreti Hamza mesleğidir. Orta Asya’daki Türk alimlerinin uzantısıdır. Bir yönüyle gücün sergilendiği bir alan olmakla birlikte esasında güçle birlikte bizim geleneğimizde anılan merhametin, adaletin, cömertliğin, insan sevgisinin de sergilendiği bir alandır. Hazreti Ali’yi çok sevenlerin tekrar ettiği bir cümle vardır ve bizim geleneğimizde de zikredilir. “La feta illa Ali, La seyfe illa Zülfikar” dediklerinde o “Feta” kelimesiyle ifade edilen yiğitlik, delikanlılık, aynı zamanda içinde merhameti, birlik beraberliği, insanları birleştirmeyi barındıran bir cümledir. Ve bizlere Horasan’dan Hoca Ahmet Yesevi’den, Hacı Bektaşi Veli’den, Mevlana’dan, Sarı Saltuklar’dan, Ayvaz Dedeler’den kalan bir mirastır. Burada Batı Trakya’da Gazi Evrenos beyi zikrederken, Seyyid Ali Sultanı da anmamız gerekir. Çünkü biri devleti, askerliği, kahramanlığı, yiğitliği ifade ederken, Seyyid Ali Sultan da insanları birleştirmeyi, merhameti, irfanı ifade etmektedir. Burada bu meydanda ikisinin de birleştiğini görüyoruz.

“Dünyanın her yerinde mezhep, tarikat gelenek açısından ayırım olabilir ama Batı Trakya’da olacağına inanmıyorum.”

Değerli kardeşlerim; Hacı Bektaşi Veli’yi temsil eden ve hepimizin de zihninde olan bir resim vardır. Bu bir elinde Arslan yada Kurt, diğer elinde de ceylan tutar. Yani normal hayatta asla bir araya gelemeyecek iki unsuru birleştirebilen bu birliği merhameti ifade edebilen bir gelenektir. Dolayısıyla bu geleneği temsil ettiğini söyleyen hiç kimseye ayrılıkçılık yakışmaz. Belki bir çoğunuz ayrıntıları bilmiyorsunuz. Ama ben şu kadarını söyleyeyim. Ayrılıkçılık peşinde koşan ve sayıları aslında bir elin parmaklarını geçmeyip bazı kardeşlerimizin de saf ve samimi duygularını istismar eden insanların istediği her şeye “Evet” dendiğini ben biliyorum. Başlangıçta tartışma olarak öne sürdükleri her şeyi Seçek Derneği’nin de, bu toplumun önderlerinin de kabul ettiğini biliyorum. Türkçemizde bir atasözümüz vardır: “Üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek.” Eğer maksat üzüm yemekse, burada 700 yıllık bir adeti devam ettirmekse, olması gereken şey bu meydanda birleşmektir. İnşallah öyle de olacak. Bunun geçici bir tartışma olduğunu ve en kısa zamanda da her şeyin yoluna gireceğine inanıyorum. Bu toplumda Batı Trakya Türk Azınlığı’nda bu ferasetin, bu basiretin, bu tarihi tecrübenin bulunduğunu çok iyi biliyorum. Dünyanın her yerinde mezhep, tarikat gelenek açısından ayırım olabilir ama Batı Trakya’da olacağına inanmıyorum. Çünkü sizler tavır ve davranış olarak ılımlı, medeni insanlarsınız. Yaşantı ve dünya görüşü olarak birbirinizi sorgulayan, hizaya çekmeye çalışan insanlar değilsiniz. Günlük hayatta bunun böyle olduğunu çok iyi biliyoruz. Dolayısıyla bu tartışmaların çok küçük bir çevreye ait olduğunu hepimiz rahatlıkla biliyor ve görüyoruz.

“Lütfen Batı Trakya’nın dışında var olan tartışmaları buraya taşımayınız.”

Evet bir şeyler oldu, olmadı diyemeyiz. Ama bütün bu olanları öncelikle iyi öğrenmek, bu hadiselerin içinden sonradan ilave edilen unsurları temizlemek zorundayız. İkinci olarak şunu vurgulamak istiyorum. Lütfen Batı Trakya’nın dışında var olan tartışmaları buraya taşımayınız. Sizi ilgilendiren yada ilgilendirmeyen ama bu toplumun içinde var olmayan, bir takım meseleleri ‘buraya aitmiş’ gibi birbirinizi bölen unsurlar haline lütfen getirmeyiniz. Benim şu kadar hayat tecrübemde tanıdığım en masum, dürüst, medeni, kendi halinde yaşayan toplumlardan birisiniz. Sorun yok demiyorum ama, bu sorunları da büyütmeye gerek yok. Sizler sizlere layık olduğu gibi birlik ve beraberlik içinde yolunuza devam etmek mecburiyetinizdesiniz. Sizleri saygı ve muhabbetle selamlıyorum.”

Seçek etkinliklerinin son bölümünde, protokol konuşmalarının ardından Gümülcine Türk Gençler Birliği, İskeçe Türk Birliği ve Güney Meriç Derneği folklor ekipleri gösteriler sundu.

Trakya Üniversitesi tarafından Başkonsolos Ali Rıza Akıncı’ya, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet’e ve Seçek Derneği Başkanı Mesut Şerif’e çeşitli hediyeler verildi.

Önümüzdeki yıl için Seçek Ağası olarak Hüseyin Bekirusta belirlendi.

Bu yılın yağlı güreşlerde Başpehlivanlığı Rodop ilinin Yardımlı köyünden Niyazi İbiş kazandı. Bu da halk arasında büyük sevince neden oldu.

 

 

BİRLİK Gazetesi olarak Seçek Yaylası Başpehlivanı Niyazi İbiş’i tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

VİDEO İZLE: http://www.dailymotion.com/video/x5vc72w

VİDEO İZLE: http://www.dailymotion.com/video/x5vcahp

VİDEO İZLE: http://www.dailymotion.com/video/x5vcdag

VİDEO İZLE: http://www.dailymotion.com/video/x5vdevg

VİDEO İZLE: http://www.dailymotion.com/video/x5vdjp6

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz