Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BTTADK: “BATI TRAKYA TÜRKLERİ OLARAK, BİZLER, TARİH KİTAPLARININ NEFRET İÇERİKLİ SÖYLEMLERDEN, ÖNYARGILARDAN...

BTTADK: “BATI TRAKYA TÜRKLERİ OLARAK, BİZLER, TARİH KİTAPLARININ NEFRET İÇERİKLİ SÖYLEMLERDEN, ÖNYARGILARDAN ARINDIRILMASI TARAFTARIYIZ”

17
0

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK) 6. sınıf tarih kitaplarında yer alan “Türkler İzmir’e girdi. Yunan ve Ermeni mahallelerine ateş ettiler. Metropolit Hirisostomos Müslüman kalabalığa teslim edildi ve öldürüldü…” “Katastrof Hristiyanların katliamı ve yağmayla sonuçlandı. Bu, bölgede uzun süren Yunan varlığının dramatik sonu oldu” gibi ifadelerin yer alması dolayısıyla bir basın duyurusu yayınladı. Basın dıyurusunda Yunanistan Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanlığı’na konuyla ilgili rahatsızlığı bildiren bir mektup gönderdikleri ifade ediliyor.

 

BASIN DUYURUSU

 

30 Temmuz 2012

Batı Trakya Türk Azınlığı temsilcileri ve sivil toplum örgütleri 25 Nisan 2012 tarihli Kathimerini Gazetesinde yayınlanan habere göre İlkokul 6. sınıf tarih kitaplarında yer alan “Türkler İzmir’e girdi. Yunan ve Ermeni mahallelerine ateş ettiler. Metropolit Hirisostomos Müslüman kalabalığa teslim edildi ve öldürüldü…” “Katastrof Hristiyanların katliamı ve yağmayla sonuçlandı. Bu, bölgede uzun süren Yunan varlığının dramatik sonu oldu” gibi ifadelerin   Türk-Yunan Dostluğunu zedeleyeceği, gencecik beyinleri birbirinekarşı düşmanca hisler beslemeye yönelteceği için bu durumu kınayan aşağıdaki mektubu Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanlığına göndermiştir.

 

BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞI DANIŞMA KURULU

Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve

Din İşleri Bakanlığı

 

İlgi: Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanlığı’nın

24 Nisan 2012 tarihli Basın Açıklaması ve

25 Nisan 2012 tarihli Kathimerini Gazetesinde

konuyla ilgili olarak yayımlanan

Apostolos Lakasas imzalı haber

 

17 Temmuz 2012

 

Sayın Bakan

Batı Trakya Türk Azınlığı mensupları olarak İlkokul 6. sınıf tarih kitaplarının yenilenmesi konusunu basından takip etmekteyiz.

25 Nisan 2012 tarihli Kathimerini gazetesinde yer alan Apostolos Lakasas imzalı habere göre yeni tarih kitabı onaylanmıştır ve yeni eğitim ve öğretim döneminde okullarda okutulmaya başlanacaktır. Nitekim, Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanlığı tarafından 24 Nisan 2012 tarihinde yapılan basın açıklamasında, bundan 15 yıl önce kaleme alınan “Modern ve Çağdaş Tarih Kitabı”nın, ilkokul 6. sınıflarda şu anda okutulmakta olan tarih kitabının yerini alacağı duyurulmuştur.

Eğitim yöntemlerindeki hızlı ve sürekli gelişime karşın 15 yıl önce yazılmış bir kitabın okutulmasının onaylanması bir tarafa, kitabın içeriği ile ilgili olarak Kathimerini gazetesinde yer alan haber endişe vericidir. Haberde, “Küçük Asya Felaketi”ni anlatan bir paragrafın yeni kitabın kilit paragraflarından biri olduğu belirtilmektedir:

 

“Türkler İzmir’e girdi. Yunan ve Ermeni mahallelerine ateş ettiler. Metropolit Hrisostomos Müslüman kalabalığa teslim edildi ve öldürüldü…” … “Katastrof Hristiyanların katliamı ve yağmayla sonuçlandı. Bu, bölgede uzun süren Yunan varlığının dramatik sonu oldu.”

Batı Trakya Türkleri olarak bu tür ifadelerin itham edici ifadeler olarak görüyor ve bunların, gencecik beyinlerin “Yunanlı” olmayanlara karşı olumsuz duygular beslemesine, onların ayrımcı duygularla yetişmesine neden olacağına ve bunun ötesinde çocuklarımızın psikolojilerini bozacağına inanıyoruz. Aynı mahallede Türk Azınlık okullarında ilkokul 6. sınıfa devam eden çocuklarla, çoğunluk okullarında aynı sınıfa devam eden çocukların tarih kitaplarında bambaşka anlatımların yer alması; çoğunluk okulunda okutulan kitabın komşunun düşman olduğunu anlatması, hiç şüphesiz çocukların birbirine bakışlarını ve gelişimlerini olumsuz etkileyecektir. Bu durum bizi derinden endişelendirmektedir.

 

Batı Trakya Türkleri olarak, bizler, tarih kitaplarının nefret içerikli söylemlerden, önyargılardan arındırılması taraftarıyız; çünkü bu tür ifadeler, dostluk ve dayanışma değerleriyle bağdaşmamakta, sistematik bir şekilde önyargılı bir toplum yaratmakta ve ülkemizde örneklerinin son dönemde sıklıkla görüldüğü gibi, aşırı görüş ve çevrelerin toplumda destek bulmasına zemin hazırlamaktadır.

 

Sayın Bakan,

Büyük liderler Venizelos ve Atatürk’ün başlattıkları Türk-Yunan dostluğunun, nefret tuzağından kurtarılarak sağlamlaştırılması amacıyla, her iki ülke kitaplarının gözden geçirilmesi için yaklaşık 13 yıl önce, Türk ve Yunan Eğitim Bakanlıklarının bürokratlarından oluşan bir ortak komisyon kurulmasına karar verilmişti. Komisyon üyeleri, iki ülkede okutulan tarih kitaplarındaki aşırı ifadelerin, düşmanlığa sebep olacak terim ve cümlelerin kaldırılması için çalışacaktı. Bu karar Batı Trakya Türk Azınlığı tarafından sevinçle karşılanmıştı.

 

Hazırlanmış olan tarih kitabının ve iki ülkedeki diğer ders kitaplarının Türk ve Yunan eğitimcilerden oluşacak bir komisyon tarafından incelenmesi ve önyargılı ifadelerden arındırılması, ülkemizdeki toplumsal huzur ve barış için olduğu kadar, iki ülke arasındaki dostluk ve işbirliğinin devamı için de çok önemlidir.

Bizler, gençlerin düşmanca duygularla değil, barış ve sevgi ortamında, komşusunun dost olduğunu bilerek güven içinde yetişmesini istiyoruz.

Gerekli adımların bir an önce atılacağı inancıyla saygılarımızı sunarız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz