BTAYTD Olağan Yaz Genel Kurul Kongresi 30 Eylül 2012 Pazar günü İskeçe Türk Birliği Lokalinde gerçekleşti. Kongrenin Divan Başkanlıgına Cemil Kabza ile Yazmanlık görevlerine Aysel Tuban ve Şengül Bati getirildi. Kongrenin açılışını yapan Cemil Kabza, sözü BTAYTD Dernek Başkanı Erkan Ruşen’e verdi.
BTAYTD Başkanı Erkan Ruşen , yönetime seçildikten bu yana gercekleştirdikleri faaliyetleri ayrıntılı olarak anlattı. Dernek Yönetim Kurulu’nun butun kollarla, oluşturulan çalışma gruplarıyla uyumlu çalıstığını özellikle vurgulayan Ruşen, yeni faaliyetler olarak ‘’ Toprağina Sahip Çık’’ ve ‘’ Bilinçli Toplum’’ Projelerinin halktan çok ilgi gördüğünü belirtti. Ayrıca, BTAYTD ile T.C. Malkara Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında iki AB Projesinde Ortaklık imzalandığı,ve 3cü AB Proje Ortaklığını da merkezi Ankara’da bulunan Türk Yunan Dostluk Derneği ile imzalandığını vurguladı.
BTAYTD 2012 Yönetimi olarak, üyelere her şekilde ulaşılmaya çalışıldığının altını çizen Ruşen, bu kapsamda bir E-bültenini de üyelerin hizmetine sunduğunu belirtti.
Ruşen, ayrıca derneğin Halkla İlişkiler ve İnsan Hakları Komisyonunun da AGİT, FUEN gibi uluslararası kuruluşlar nezdinde Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığını temsil ettiğini ve lobi çalışmalarına aralıksız devam ettiğini belirtti.
Dernek Başkanı Sn Ruşen, TOBB Projesiyle üniversite öğrencilerine staj imkanı sağlamayı, AB Fonları için imzalanan Protokolleri gerçekleştirmeyi, İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (Izsiad) ile ekonomik alanda ortak projelere imza atmayı amaçladıklarını anlattı. Ayrıca, E-bülten’in yayınını sürdürmek, web sitesini güncellemek , “Toprağına Sahip Çık” ve “ Bilinçli Toplum” Projelerini devam ettirmeyi düşündüklerini ifade etti.
30 Eylül Pazar Günü gerçekleşen ve aynı zamanda Tüzük Kongresi olması düşünülen Ara Kurul’a, tüzük gereği aidatlarını ödeyen tüm üyelerin yarısından bir fazlası katılım olmadığı için , dernek tüzüğünde değişiklikler yapılmasını öngören Tüzük Kongre’sinin , Yıl sonu Olağan Genel Kurul’da yapılmasına, Ara Kurul’da bulunan tüm üyelerin oybirliğiyle karar verildi.