Ana Sayfa Yunanistan Haber “Belhar@rra” Zor, İbre ABD Öncülüğünde Siros ve Elefsina Tersanelerine Dönüyor!

“Belhar@rra” Zor, İbre ABD Öncülüğünde Siros ve Elefsina Tersanelerine Dönüyor!

2
0

Yunanistan Ege ve Akdeniz’de Türkiye’ye karşı üstünlük sağlamak için her yöne koşmaya başladı.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron arasındaki Fırkateyn pazarlığı devam ediyor. Ancak her ne kadar zor ve hatta şu anki Yunanistan’ın ekonomik koşullarından dolayı en azından 2025 yılına kadar imkansız olarak görülse de Yunanistan Fransa’dan iki adet “Belhar@rra” tipi Fırkateyn konusunda kendi ödeme şartlarını Fransa’ya kabul ettirmek için büyük çaba sarf ediyorü tüm yolları deniyor. Yunanistan’ın teklifi, Fransa’nın Yunanistan’a kredi kullandırması ve ödemenin uzun vadeye yayılması yönünde. Ancak son gelen haberlere bakılırsa Fransa’nın bu formüle sıcak bakmadığı yönünde.

Bilindiği üzere Fransa ve Yunanistan arasında uzun süredir Belh@rra fırkateynlerinin satışı için pazarlıklar devam ediyordu. Ancak Yunan kaynaklarından gelen haberlere göre Fransa ile bir çözüme ulaşılamaz ise Yunanistan rotayı ABD ve İsrail’in de donanma modernizasyonundaki alternatiflere çevirebileceği yönünde.

Ancak en yakın olan tabii ki de ABD şirketleri. Yunanistan Donanması’nda bulunan Fırkateynlerin modernizasyonunun ABD’li şirketler tarafından 4 milyar euroya yapılacağı da gelen haberler arasında.

Bir başka senaryo ise, ABD’li şirketin Yunanistan’da satın aldığı Siros adasındaki tersanede İsrail tasarımı dört hafif savaş gemisinin yapılması da gündemde duruyor. Bu yöntemin Kabul görmesi için ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt son döneme büyük çaba sarf ediyor. Bir bakıma da Atina’da Pentagon’da oldukça yüksek bir oranda bunu başarmış gibi bir hava esiyor.

Atina’nın düşüncesi, Fırkateynlerin donanmaya katılmasıyla Türkiye karşısında sadece teknolojik açıdan değil, Ege ve Akdeniz’de bir üstünlük kazanılacağı düşüncesi hakim.

Son günlerde yaşanan bir başka gelişme ise Elefsina Tersanesi ile ilgili. Burada da yine ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt ön planda bir aktör rolünde. Uzun zamanlardan beri kötü giden Elefsina Tersanesi’nin durumunu düzeltmek üzere kolları sıvayan Büyükelçi Pyatt, aynen Siros Tersanesi’nde olduğu gibi, Elefsina Tersanesi’ni de yine ABD’li şirketin alması için büyük ilerleme kaydedildiği biliniyor. Hatta kısa sürede uzun zamandan beri maaşlarını alamayan işçilere alacaklarına karşılık kısmen bir ödemenin yapılacağı yönünde.

Bu proje tamamlandığında Yunan donanmasına dört adet yeni MMCS model fırkateyn katılmış olacak. Yunanistan’daki Elefsina Tersanesi’nde gerçekleşecek modernizasyonunun maliyetinin ise 4 milyar euroyu bulması bekleniyor.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz