Batı Trakya’da Müftülükleri yeniden yapılandıracak Cumhurbaşkanlığı kararnamesi açıklandı.
Batı Trakya’da Müftülüklere yeni çalışma sistemini getirecek kararname taslağı istişareye sunuldu. Kararname 28 Ağustos 2018 Salı günü açıklandı. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi için tanınan istişare ve diyalog süresinin 7 Eylül 2018 Cuma günü saat 12:00’da sona ereceği belirtiliyor.
Din İşleri Genel Sekreterliği ile İnsan Hakları ve Şeffaflık Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan düzenlemede, “Müftünün Yetkileri ile İlgili Usül Hukuku Kuralları, Müftülüklerde Müftünün Yetkileri ile İlgili İdari Birimin Kurulması, Organizasyonu ve Çalışma Usülleri” yer alıyor.
Hazırlanan taslakta, Müftülerin yetkisinde bulunan evlenme, boşanma ve aile hukukuyla ilgili usül ve uygulama, yasaların yanı sıra Müftünün alacağı kararlarla ilgili ayrıntılar da yer alıyor.
Rodop, İskeçe ve Dimetoka illerindeki Müftülüklerde oluşturulması öngörülen kadrolarla ilgili uygulamalar ve oluşturulacak “Müftünün Yetkileri Ofisi”nin organizasyonu ve çalışma sistemi de detaylı bir şekilde belirtiliyor. İki bölümden oluşacak Ofisin amacının “Müftülere yetkilerini kullanma konusunda yardımcı olmak” amacıyla yapıldığı belirtiliyor. Oluşturulacak olan Ofislere devlet tarafından memurların atanacak. Atanacak olan bu devlet memurları, sekreter veya özel danışman olarak görev yapacak.
Yeni hazırlanan ve açıklanan bu Cumhurbaşkanlığı kararnamesi taslağı, devlet memuru olan veya “240 İmam Yasası”na göre din öğreticisi (İerodidaskalos) kadrosunda bulunanların da Müftülüklere atanmasına imkan tanıyor. Dolayısıyla da Azınlık tarafından “240 İmam Yasası” olarak bilinen bu uygulamayla memur olanlardan bazılarına görev verilebilecek.
Bu uygulamayla ilgili olarak Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, ilgili taraflara, hazırlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ilgili olarak başlatılan diyalog ve istişare sürecine katılma çağrısı yapılıyor. Ancak çağrının kimlere yapıldığı belirtilmiyor.
Hazırlanan yeni uygulamaya düzenlemeye göre, Batı Trakya’da Müftülerin miras hukuku ile ilgili yetkileri, eşlerin (her iki eşin de) yazılı beyanı ve dilekçesi ile uygulanması gerektiği ifade ediliyor. Eşler, söz konusu yazılı beyan veya dilekçeyi karar değiştirip anlaşmaları durumunda ise yeni bir dilekçeyle önceki dilekçeyi iptal etme hakkına sahip oldukları belirtiliyor.
Bu kararnamede en önemli hususlardan biri de Müftülükte konuşma ve dilekçe yazışma dili Yunanca olarak tayin ediliyor ve aynı zamanda Müftülüğün mührü değişiyor. Yani Osmanlı yadigarı Müftülüklerde 1924 yılından bugüne dek konuşma dili duruşmalar esnasında Türkçe olduğu gibi, dava dilekçeleri ve fetvalarda eski Türkçe idi. Aynı zamanda mühürde Gümülcine Müftülüğü yazıyordu. Şimdi bu yeni uygulamayla da artık bunlar mazide kalıyor.
YENİ DÜZENLEMEDE DAHA BİRÇOK DEĞİŞİKLİKLER YER ALIYOR!