Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BATI TRAKYA TÜRKLERİ’NİN ARTIK DÜNYA TÜRK İŞ KONSEYİ’NDE (DTİK) DE TEMSİLCİSİ VAR

BATI TRAKYA TÜRKLERİ’NİN ARTIK DÜNYA TÜRK İŞ KONSEYİ’NDE (DTİK) DE TEMSİLCİSİ VAR

22
0

Batı Trakya Türkleri’nin artık Dünya Türk İş Konseyi’nde (DTİK) de bir temsilcisi var.

Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) tarafından düzenlenen “Avrupa- Balkanlar Büyük Buluşması”na Yunanistan Batı Trakya’dan işadamı Hasan Bakioğlu katıldı. Bakioğlu’na katılımlarından dolayı Bölge Başkanlık Belgesi takdim edildi.

DEİK çatısı altında faaliyet gösteren Dünya Türk İş Konseyi DTİK tarafından düzenlenen “Avrupa – Balkanlar Büyük Buluşması” Köln’de gerçekleştirildi.

DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) çatısı altında faaliyet gösteren Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) tarafından düzenlenen “Avrupa- Balkanlar Büyük Buluşması” Almanya’nın Köln kentinde gerçekleştirildi.

Köln Maritim Otel’de düzenlenen etkinlikte Avrupa ve Balkanlar DTİK şehir temsilcileri belirlendi. Avrupa – Balkanlar Büyük Buluşması’na aynı zamanda DEİK ve DTİK başkanı olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, DTİK Avrupa Bölge Komitesi Başkanı Turgut Torunoğulları, DTİK Balkanlar Bölge Komitesi Başkanı Ömer Süsli, 750 Türk kökenli iş adamı ve çok sayıda yetkili katıldı.

Toplantıda Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ile Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin de hazır bulundu. Avrupa- Balkanlar Büyük Buluşması’nın yurt dışında yerleşik Türk girişimciler ve profesyonellerin güçlü bir sinerji oluşturmalarını hedeflediğini belirten Hisarciklioğlu, Türk girişimcilerin Avrupa ekonomisine yaptığı katkının önemini anlattı. Büyükelçi Karslıoğlu ise konuşmasında işadamlarını Türkçe, Almanca ve İngilizce konuşulan ana okulları açmaya davet etti.

TÜRKLER’İN OLDUĞU HER ŞEHRE BİR TEMSİLCİ

DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yalçıntaş, bu buluşmada 750 iş adamı ile Köln’de bir araya gelmelerinin önemine değinerek, büyük buluşma ile ilgili şu bilgileri verdi:

“DTİK olarak amacımız Avrupa ve Balkanlarda Türkler’in bulunduğu her şehirde en az bir tane Dünya Türk İş Konseyi temsilcisi atamak. Avrupa ve Balkanlarda çok büyük bir başarıya ulaştığımızı görüyorum. İnşallah yurt dışındaki tüm Türkler tek bir çatı altında bir araya gelip dayanışma içinde daha güzel yarınlara ulaşırlar. 2023 hedefimiz Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmek. Bunu yapmak için elimizdeki en büyük güç girişimci Türkler. Bizlerin Türk asıllı Avrupalı iş adamlarını dünyanın her yerinde başarılı iş yapar hale getirebilmemiz lazım ki hem onlar ekonomik açıdan ileriye gitsinler hem de 2023 vizyonumuza ulaşabilelim.”

Türk diasporası Köln’de şahlandı

Dış Ekonomik ilişkiler Kurulu (DEIK) bünyesinde, dünyadaki Türk işverenleri ve girişimcileri bir araya getirmek üzere kurulan Dünya Türk İş Konseyi (DTIK) Köln’de gerçekleştirdiği Avrupa ve Balkanlar Büyük Buluşması’nda 25 Avrupa ülkesinden 173 Türk girişimciyi Şehir Temsilcileri olarak atadı. Maritim Oteli’nde düzenlenen etkinlik basın toplantısıyla başladı. DTIK Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, hedeflerini, “Cumhuriyetimizin 100. yılında dünyanın en etkin diasporalarından birini oluşturacağız” sözleriyle açıkladı.

EŞSİZ İNSAN KAYNAĞI

Hisarcıklıoğlu, çalışmalarıyla ilgili şöyle konuştu: Türkiye’nin 2023 hedefi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek. Ancak bizim petrolümüz, doğal gazımız yok. Ama müthiş bir girişimci ruhumuz var. Eşsiz insan kaynağına sahibiz. Avrupa nüfusunun en genci bizim. Yaş ortalamamız otuz. 6 milyon vatandaşımız Türkiye dışında yaşıyor. Ama bu gücümüzden yeteri kadar yararlanamıyoruz. Museviler, ABD nüfusunun yüzde ikisini oluşturuyor. Ama hayatın her alanında etkili. Fransa’da 500 bin Ermeni hükümete istediğini yaptırıyor. Aynı sayıda Türk var, ama etkileri yok”.

İKİ BEKLENTİ

Türkiye dışında yaşayan girişimcileri örgütlemek için şehir temsilcileri belirlediklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu izlenecek yolla ilgili şu bilgileri verdi: “Çünkü örgütlü değiliz. Ama artık yurtdışı Türkleri olarak bir araya gelme vakti geldi. Aslında büyük bir diasporamız var. Onu harekete geçirmeliyiz. Bu nedenle dışarıdaki girişimcilerimizden iki beklentimiz var. 2023 hedefi için 100 milyar dolarlık değer oluşturmaları. Yurtdışında kurdukları en az 10 şirketi İstanbul Borsası’nda halka açmaları”. Etkinlikte bugün de şehir temsilcilerine ekonomi ve sosyal konularda sunumlar yapıldı. Rifat Hisarcıklıoğlu Türk iş dünyasını diasporaya dönüştüreceklerini açıkladı. DTIK yöneticileri şehir temsilcilerini Köln’de açıkladı.

TÜRK DİASPORASI ‘’DÜNYA ŞEHİR AĞI’’ KURUYOR

Türk işadamları, daha etkin bir lobi gücüne sahip olabilmek için yurtdışında örgütlenme modelini ülke bazından ‘şehir’lere yayıyor. DEİK bünyesinde faaliyet gösteren Dünya Türk İş Konseyi’nin dünya genelinde örgütlendiği şehir sayısı 200’ü geçti. 600’e yakın Türk işadamıyla Köln’de buluşan DEİK ve DTİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘’Hedefimiz, Cumhuriyetin yüzüncü yılında Çin ve Yahudi diasporalarının etkinliğine ulaşıp, dünyanın en etkin 3 diasporasından birisi olmak. En kalabalık olmayacağız ama en etkinlerinden birisi olmayı hedef olarak belirledik. Bu kurumsal yapı ile Türkiye’nin hayallerini hedef, hedeflerini gerçek yapma yürüyüşüne katkı sağlayacağız’’ dedi.

Yurt dışında yerleşik Türk girişimciler ve profesyonelleri bir araya getirerek Türk lobisini  güçlendirmeyi amaçlayan Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) çalışmalarını hızlandırdı.

Avustralya’dan sonra Avrupa ve Balkanlar şehir örgütlenmesini tamamlayan DTİK,  Almanya’nın Köln şehrinde 600’e yakın Türk işadamını bir araya getirerek yeni dönem stratejilerini belirledi. 6 Eylül 2014 tarihinde Köln’de düzenlenen toplantıda, 25 ülkeden 120 şehir temsilcisine de sertifikaları törenle verildi. Toplantıya, Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu,TOBB Başkan YardımcılarıHalim Mete ve Faik Yavuz, TOBB Yönetim Kurulu üyesi Sahin Bilgic, DEİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Zeynel Abidin Erdem,  Ayhan Zeytinoğlu, DEİK Yönetim Kurulu üyesi Murat Yalcıntas”ında aralarında bulunduğu geniş bir işadamı heyeti katıldı.

2023 hedeflerinde diaspora rolü

Köln’de düzenlenen  ‘’Avrupa ve Balkanlar Büyük Buluşması’’ sertifika töreni öncesinde DTİK Yönetim Kurulu üyeleri ile bir basın toplantısı düzenleyen DEİK/DTİK Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘’2023 yılı ulusal hedeflerimiz Türk girişimcisinin cesareti, tecrübesi, bilgisi ile gerçekleşecek. Bu hedeflere dünyanın dört bir yanına yayılmış Türk girişimcisinin dinamizmiyle ulaşacağız. Başka ülke deneyimleri bize bu konuda ilginç örnekler sunuyor. Çin diasporası Çin’i dünyanın üretim üssü haline getirdi. Hindistan diasporası Hindistan’ı dünyanın yazılım merkezi haline getirdi. İsrail, diasporası ile etkin iletişim ve işbirliği içinde çalışarak inovasyon merkezi  haline geldi. Aynı şekilde yurt dışında yerleşik 6 milyon Türk diasporası da küresel aktör olmamız için; dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme  hedefini gerçekleştirmemiz için en önemli varlıklarımızdan birisidir’’ diye konuştu.

Türk diaspora merkezi kuruluyor

Türk diasporasını güçlendirmek için yeni projeleri hayata geçireceklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, TOBB ETÜ bünyesinde Dünya Türk Girişimcileri Uygulama ve Araştırma Merkezi kuracaklarını açıkladı. Hisarcıklıoğlu, şu bilgileri verdi:

‘’İkinci projemiz hem diasporamızın iş sahibi olmasına hem de Türkiye’deki markalarımızın dışa açılma sürecini hızlandırmaya yönelik olarak Diaspora Franchise Platformu idi. Bunun için Ulusal Franchise Derneği (UFRAD) ile bir protokol yaptık. Bu protokol ile diasporadaki girişimcilerimize indirimli franchise veriliyor. Üçüncü projemiz, her yıl belirli sayıda genç ve başarılı diaspora gencini Türkiye’ye getireceğiz. Yurtiçinde şirketlerde staj yapacaklar. Ayrıca, program katılımcısı gençlerin DEİK iş konseyi başkanları ile eşleştirilmesi ve iş konseyi başkanlarının gençlere mentorluk yapmalarını sağlayacağız.’’

100milyar dolar hedefi

Türk diasporasi olarak 2023  yılına kadar olan 10 seneyi icraat dönemi ilasn ettiklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Diasporadaki Türk girişimcileri ile iki ekonomik hedefimiz var.İlki, 2023 hedeflerimiz için diasporamızın 100 milyar dolarlık değer oluşturması. İkincisi de, Diaporadaki girişimcilerin kuruduğu en az 10 şirketin geleceğin finans merkezi İstanbul’da yani Borsa İstanbul’da halka açılması” diye konustu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz