Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞI’NIN EĞİTİM SORUNLARI DEVAM EDİYOR

BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞI’NIN EĞİTİM SORUNLARI DEVAM EDİYOR

12
0

Batı Trakya Müslüman Türk Toplumu olarak yeni eğitim ve öğretim yılına yine sorunlarla girmiş bulunuyoruz.  Dostluk Eşitlik Barış Partisi olarak azınlık eğitiminde yaşanan sorunlara acilen çözüm getirilmesi gerektiğinin şart olduğunu vurgulamak isteriz.

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın yıllardır dile getirdiği haklı talebi olan Türkçe ve Yunanca dilinde eğitim verecek azınlık anaokullarıyla ilgili haklı talebinde bir ilerleme kaydedilememiş, aksine sorunlar büyümüştür. Bilindiği gibi 2006 yılından beri zorunlu olan anaokulu eğitimi konusunda azınlığın talepleri hiçe sayılmıştır.

Anaokulu eğitimi almadıkları gerekçesiyle Rodop ve İskeçe illerinde bazı azınlık mensubu öğrencilerin, ilkokul birinci sınıfa kayıtlarının yapılmadığını hayretle izlemekteyiz. Sözkonusu öğrenci velilerinin, “Türkçe ve Yunanca dillerinde eğitim veren azınlık anaokulları olmadığı için çocuklarını devlet anaokullarına göndermedikleri” yönündeki beyanlarının yetkili merciler tarafından kabul edilmemesi son derece düşündürücüdür. Kayıt sorununun daha fazla sürüncemede bırakmadan, öğrencilerin okullara kayıtlarının yapılmasının ve eğitime başlamaları gerektiğinin altını çizmek istiyoruz.

Keza, İskeçe ve Gümülcine’deki azınlık ortaokullarına talep fazlalığı ve sınıf yetersizliği gerekçesiyle bazı öğrencilerin bu okullara kayıt yaptırmalarında ciddi sorunlar yaşadığına şahit olmaktayız. Bu durum, azınlık eğitiminin her aşamasında problemler yaşandığını açıkça ortaya koymaktadır. Bugünkü durum; Batı Trakya Türk Azınlığı’nın azınlık eğitimindeki sorunların çözümü için yaptığı çağrılara devletimizin duyarsızlığının bir sonucudur.

Lozan Barış Anlaşması ve diğer uluslararası anlaşma ve sözleşmeler gereğince Yunanistan devleti, ZORUNLU eğitim kapsamında, azınlığa Türkçe ve Yunanca dilinde eğitim hakkını tanımak ve bu eğitimi sağlamak zorundadır. Anaokulu eğitimi de ZORUNLU hale getirildiğine göre, azınlık insanının, Türkçe ve Yunanca dillerinde eğitim verecek azınlık anaokulu talebi son derece haklı ve demokratik bir taleptir. Dolayısıyla devlet, azınlık öğrencileri için AZINLIK ANAOKULLARI oluşturmakla mükelleftir. Devletinin bu konuda takındığı tavır, hem Lozan Barış Antlaşması’na hem de uluslararası anlaşmalara ve aynı zamanda devletin sosyal karakterine aykırıdır.

Dostluk Eşitlik Barış Partisi olarak azınlığımızın bu haklı talebini yineliyor ve yetkilileri bu konuda zaman harcamadan, sorunu geçici çözümlerle idare etmeden ciddi anlamda adım atmaya ve sorunu çözmeye davet ediyoruz.

Şu anda ilkokula kayıt konusunda yaşanan sorun sadece eğitim hakları açısından değil, küçük çocuklarımızın psikolojisi açısından da üzüntü verici sonuçlara yol açabilir. Yaşanan kayıt sorunları, çocukların diğer arkadaşlarından ayrı muamele görmesi, diğer arkadaşları ile beraber aynı dönemde okula başlayamaması gibi sorunlar eğitim hayatını etkileyecek psikolojik travmalara yol açabilir.

DEB Partisi olarak konunun takipçisi olacağımızı belirtir, azınlık eğitimi alanında yaşanan ve çocuklarımızın gerek bugünkü durumunu, gerekse geleceğini etkileyecek sorunları eğitimle ilgili uluslararası kuruluşlara rapor edeceğimizi kamuoyuyla paylaşmak isteriz.

Dostluk Eşitlik Barış Partisi olarak tüm öğrencilerimize hayırlı bir eğitim ve öğretim yılı dilerken, yaşanan sorunların bir an önce çözülmesi adına gerekli adımların yetkililer tarafından atılması talebimizi yineliyoruz.

 

Dostluk Eşitlik Barış Partisi Genel Merkezi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz