Ana Sayfa Batı Trakya Haber Başkalarının Yapmadığını Halkı İçin Ahmet İbram Yaptı, Helal Olsun!

Başkalarının Yapmadığını Halkı İçin Ahmet İbram Yaptı, Helal Olsun!

3
1

Ekonomi, İdare ve Şeffaflık’tan sorumlu Doğu Makedonya-Trakya Eyalet Başkan Yardımcısı Ahmet İbram, Yunanistan Tarım Bakanı Makis Voridis’e, “Koronavirüs salgınının Doğu Makedonya Trakya Bölgesi’ne sektörel olarak tarım ve hayvancılık üzerine etkileri” konulu bir mektup gönderdi.

Koronavirüs salgınının özellikle Batı Trakya’da Azınlığın ekonomisini yerle bir etmesine seyirci kalmayan, Batı Trakya Türk Toplumunun büyük oranda sevgisini toplayan vede siyasi arenada gelecek vaadeden genç siyasetçi Ahmet İbram, hiçbir şeyden çekinmeden, siyasi çıkarını ön planda tutmadan, Azınlık insanının geldiği ekonomik durumu göz önünde bulundurarak, Yunanistan Tarım Bakanı Makis Voridis’e öyle detaylı bir mektup gönderdi ki yapılması gereken acil müdahaleleri hatırlattı ve tabii ki de talep etti.

Genç siyasetçi Doğu Makedonya-Trakya Eyalet Başkan Yardımcısı Ahmet İbram, Koronavirüs salgınından dolayı Yunanistan’ın diğer bölgelerine yapılması planlanan destek yardım paketlerinin, Batı Trakya bölgesine ve özellikle de mektupta bahsedilen, Azınlığın büyük ölçüde geçimini sağladığı tarım ürünleri ve hayvan besicilerinin de yararlanmasının göz önünde bulundurulması konusunda uyarıda bulunuyor.

Mektupta Eyalet Başkan Yardımcısı Ahmet İbram, Covid-19 salgını nedeniyle hayvan üreticileri ve çiftçilerin sezon boyunca yaşadıkları sıkıntıları ve oluşan maddi zararları dile getirip, Bakanlığın mevcut tüm mali araçlarını kullanarak üreticilerin üretim sürecini destekleyebilmeleri için mali destek sağlamasını talep etti.

Ahmet İbram’ın Tarım Bakanı Makis Voridis’e gönderdiği mektubun içeriği aynen şu şekilde:

“Maalesef bölgemizdeki çiftçiler ve hayvan besicileri Covid-19’un etkilerine karşı yardım paketlerinden tam olarak yararlanamıyor.”

“Sayın Tarım Bakanı Makis Voridis’e;

Bildiğiniz gibi COVID-19 salgını Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesi’nin tarım ve hayvancılık sektörünü önemli ölçüde etkiledi. Özellikle:

-Paskalya’da küçük baş hayvan fiyatları diğer yıllara göre yarı fiyatına satıldı.

-Sonbaharda hasat edilen pamuğun, pazarlanmasındaki sorunlar nedeniyle fiyatlarda düşüş oldu.

Tütün ticareti bu yıl çok yavaş ilerliyor, önceki yıllara oranla bu dönemde tütün üreticileri üretimlerinin % 40’ını satmış oluyorlardı.

-Depolarda yazlık ve sonbaharlık patates talep olmadığından ürün elde kalırken, diğer yıllarda üretimin % 70’i satılmıştı.

Yukarıdaki sözü edilen konular neticesinde, bölgemizdeki çiftçi üreticileri ciddi mali sıkıntılar içindedir. Özellikle Rodop ilinde az dönüm ve verimsiz tarlalarla üretim yapan ve  temel gelir kaynakları tütün yetiştiriciliği olan yaklaşık 8.000 aile tütün üreticileri için durum daha da çaresiz!

Ayrıca, 2020’nin bölgemizde tarımsal gelirin düştüğü art arda üçüncü yıl olduğunu hatırlatmak istiyorum.

Şu konulara da dikkat çekmek istiyorum:

-2018 yılında iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden dolayı tütün üreticileri büyük zarar gördü. Bundan dolayı tütün üreticilerine ‘de minimis’ programından verilen destek neticesinde dönüme 100 evro zarar aldılar. Ancak verilen bu miktar zararları telafi etmek için yetersiz kaldı. Diğer yandan da Trakya tütünü 2018 yılı zararları Devlet Mali Yardım programından ödenmesi için oluşturduğu Özel Bilim Komisyonu’nun kararını bekliyor.

-2019 yılında 100.000 dönüm ekili arazi dolu nedeniyle tamamen yok oldu.

Maalesef bölgemizdeki çiftçiler ve hayvancılar Covid-19’un etkilerine karşı yardım paketlerinden tam olarak yararlanamıyor.

-Süt tüccarları dağlık ve dezavantajlı bölgelerden süt satın almadıkları için bu bölgelerdeki süt satamayan hayvan besicileri, 2020 ilkbaharında yapılan ekonomik desteğin dışında bırakıldı.

-Tütün üreticileri 2020 yılında herhangi bir yardım paketine dahil edilmemiş olmakla birlikte, PSEA’dan 2018’de zararların tazminat sonuçlarını beklemektedir.

-Rodop ilindeki kiraz üreticileri bu yıl yaşanan düşük hava sıcaklığı ve Mart ayı ortasına kadar süren hava koşulları nedeniyle meydana gelen zararın karşılanması için gereken yardımı bekliyorlar.

-Bamya üreticileri 2020’de herhangi bir finansal yardım paketine dahil edilmelerini bekliyorlar.

-Pamuk üreticileri için de bu yıl, olumsuz hava şartlarına bağlı olarak kötü bir sezon geçirdiler. Buna bağlı olarak covid-19 nedeniyle fiyatlar da çok düşük seviyede oldu. Bu nedenle pamuk üreticileri de ekonomik destek bekliyorlar.

-Son olarak, bir çok çiftçi Geri Ödemeli 4 (Epistreptea Prokatavoli 4) programından 2019 yılında yaşanan doğal felaketlerden dolayı gelirlerinde düşüş gösteremedikleri için yararlanamadılar. Söz konusu çiftçilerin gördükleri zarardan dolayı muhaf tutulmaları gerekiyordu.

Sayın Bakan,

Üreticilerin üretim sürecini destekleyebilmesi için, lütfen Bakanlığın mevcut tüm mali araçlarını (Dayanışma Fonu, Pandemi Destek Fonu, Tedbir 21 Paketi ve benzerleri) kullanarak Doğu Makedonya ve Trakya Eyaleti’nin yukarıda belirtilen tarım ürünlerinin üreticilerine mali destek sağlama olasılığını göz önünde bulundurmanızı talep ediyorum.”

Ekonomi, İdare ve Şeffaflık’tan Sorumlu

DMT Eyalet Başkan Yardımcısı

AHMET İBRAM

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz