Yunanistan’da 1866’da inşa edilen ve Balkanların tek kemerli en büyük taş köprüsü olarak
Yunanistan’da 1866’da inşa edilen ve Balkanların tek kemerli en büyük taş köprüsü olarak belinen Osmanlı köprüsü yıkıldı. Ülkede dünden bu yana etkili olan yoğun yağış, bir çok ilde maddi hasara sebep oldu. Altyapı, karayolları, tarım arazileri, işyeri ve çiftlikler sular altında kaldı.
İpiros bölgesindeki Balkanların en büyük tarihi Osmanlı taş köprüsü, restore edilmediği için yükselen su seviyesine dayanamayarak yıkıldı. Batı Yunanistan’daki İpiros bölgesinin Arta şehri yakınlarındaki Pramanta köyünde yer alan Plaka Köprüsü, dün sabahtan bu yana aralıksız yağan şiddetli yağmura, rüzğara ve dayanak kemerlerine kadar yükselen su seviyesine direnemeyerek yıkıldı.
BAŞBAKAN ÇİPRAS: KÖPRÜ YIKILDIĞI İÇİN ÜZÜNTÜLÜYÜM
İpiros bölgesinde etkili olan yağışlar ve olumsuz hava şartları sebebiyle Başbakan Aleksis Çipras başkanlığında acil bir toplantı yapıldı. “Önceliğimiz can kaybı yaşanmamasıdır.” diyen Aleksis Çipras, tarihi Osmanlı taş köprüsü Plaka’nın yıkılması sebebiyle üzüntülü olduğunu da açıkladı.
Öte yandan Kültür Bakanlığı’nın, bölgede yer alan çok sayıda tarihi eseri incelemeye alacağı bildirildi. Bölgede, ayakta kalan onlarca tarihi Osmanlı eseri bulunuyor. Bakanlık, yıkılan Balkanların en büyük tek kemerli Osmanlı taş köprüsü ile ilgili neler yapılabileceğini de masaya yatıracak.
İpiros bölgesinin Arta ve Evritania bölgesi afet bölgesi ilan edilirken, Arta’yı Altyapı Bakan Vekili Hristos Spirtzis’in ziyaret edeceği açıklandı. Bakan Vekili, “Şimdiye kadar can kaybı yaşanmadı. Umarım can kaybı tehlikesi de olmaz.” dedi.
RESTORE EDİLMEDİ YIKILDI
Yunan basın-yayın organları, bölgenin ‘sembolü’ olarak kabul edilen ve binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği köprünün yıkılmasının İpiros bölgesi halkını üzdüğünü bildirdi. 2007 yılında yağan şiddetli yağmur sebebiyle yıkılma tehlikesi atlatan köprünün restorasyonu gündeme gelmiş, ancak bölge yetkilileri, adım atmadıkları gerekçesiyle yerel basın ve vatandaşlar tarafından eleştirilmişti.
Dün sabahtan bu yana aralıksız devam eden yağmur, İpiros bölgesindeki 4 ilde ciddi hasara sebep oldu. Yağış sebebiyle altyapı ve karayolları zarar gördü. Binlerce dönümlük tarım alanı sular altında kaldı. Çok sayıda ev, işyeri ve çiftlikte hasar tespit edildi.
Bölgedeki Purnari barajının gece yarısı patlaması sonucu da Arahthou Nehri’nde yükselen su seviyesi sebebiyle civardaki 5 köy tedbir amacıyla boşaltıldı.
BALKANLARIN TEK KEMERLİ EN UZUN KÖPRÜSÜ
Osmanlı eserlerinin çokluğu ile bilinen Arta şehri sınırları içerisindeki tarihi Osmanlı köprüsünün yıkılması, bölge halkını üzdü. 1866 yılında 3 ayda inşa edilen tek kemerli tarihi taş köprü, 61 metre uzunluğunda, 19 metre 20 santimetre yüksekliğinde. Kemer açıklığı ise 39,5 metre. Balkanların en büyük tek kemerli taş köprüsü olarak kabul ediliyor. 24 metre yükseklik, 30 metre de uzunluğa sahip olan Mostar Köprüsü’ne benzerliğiyle dikkat çekiyordu.
Bölgede etkili olan sağanak yağış sebebiyle Plaka Köprüsü’nün destek kemerlerine kadar yükselen su seviyesi nedeniyle köprünün yıkıldığı belirtiliyor. Öte yandan Arta Köprüsü’nün de yükselen sular sebebiyle zarar görmesinden korkuluyor. Şehrin sembolü olan Arta Köprüsü ise 1600’lı yılların başında inşa edildi. Bölgenin en görkemli Osmanlı eserinden biri olarak kabul ediliyor.
Bu arada Yunanistan’da etkili olan yağmur, Atina-Selanik arasındaki tren seferlerinin kesintiye uğramasına sebep oldu. Kozani-Kalamia otobanı da yağış sebebiyle kapandı. Lamia’da binlerce ekili arazi de sular altında kaldı.