Edirne Balkan Türkleri Federasyonu’nun düzenlemiş olduğu ve Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Başkanı Sabri Mutlu, Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği başkanı Cevat Güneş, Büyükkarıştıran Bulgaristan Türkleri Derneği başkanı Cevat Sedes, Ergene Balkan Türkleri Derneği Başkanı Murat Com, Babaeski Balkan Türkleri Derneği Başkanı Erdinç Öztürk, Silivri Bulgaristan Göçmenleri Derneği Başkanı Beyzat Bedel, Lüleburgaz Bulgaristan Türkleri Derneği Başkanı Yüksel Mert, Edirne Gençlik ve Eğitim Derneği Başkanı Şerif Çapkin ile Konfederasyon, Federasyon ve Dernek yöneticilerinin katılımlarıyla, Edirne Lozan Anıtı önünde “Lozan Antlaşması”nın imzalanmasının yıl dönümü ve Dr. Sadık Ahmet’i anma töreni düzenlendi.
Yapılan konuşmalarda 24 Temmuz tarihinin Balkan ve Rumeli Türkleri için çok yönlü önemi üzerinde duruldu.
Dr. Sadık Ahmet, İnsan hakları savunucusu, Batı Trakya Türk Azınlığının efsanevi lideridir.
Lozan Antlaşması Uluslararası alanda Türkiye Cumhuriyeti’nin tanındığı, tapusunun tasdik edildiği anlaşmadır.
Aya Sofya Camii Dünya kültür mirasıdır. İstanbul’un fethinden bugüne kadar korunmasında ecdadımızın ve Türkiye Cumhuriyeti’nin gösterdiği hassasiyete teşekkür edilmesi gerekir. Uluslararası anlaşmalardan doğan haklara rağmen yine de tüm insanlık için hizmete sunulması takdire şayandır.
BASIN AÇIKLAMASI
“Bu iki tarihin çakışmasının da tesadüf olmadığını hepimiz biliyoruz.”
“Değerli basın mensupları…
Bu gün 24 Temmuz 25 yıl önce elim bir kaza neticesinde kaybettiğimiz Batı Trakya Türkleri’nin lideri ve insan hakları savunucusu Dr. Sadık Ahmet’in ölüm yıldönümünde unutmadığımızı ve unutmayacağımızı anmak üzere çok anlamlı bir yerde “Lozan Anıtı” önünde toplanmış bulunuyoruz. Her yıl mezarı başında anıyorduk, ancak malumumuz dünyada yaşanan pandemi nedeniyle bu yıl anmayı Balkanlar’ın başkenti Edirne’deki Lozan meydanında yapma kararı aldık.
Bu anıtın önünde bu anmayı yapmamız da tesadüf değildir tabii ki de, 24 Temmuz 1923 yılında İsviçre’nin Lozan şehrinde imzalanan ve önemli bir bölümünün Batı Trakya’da yaşayan Türk azınlığının azınlık haklarını düzenleyen bu anlaşma ihlal edildiği için Dr. Sadık Ahmet mücadele veriyordu . Bu iki tarihin çakışmasının da tesadüf olmadığını hepimiz biliyoruz ne yazık ki kazanın gerçekleşme şekli de tarihi de karanlık güçlerin bir senaryosu olduğuna inanıyoruz.
Bu ve benzeri azınlık haklarını da içeren anlaşmalar ülkemiz ve Balkan ülkeleri arasında defalarca imzalanmıştır ve nihayetinde BM Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi’ne tüm bu ülkeler imza koymuş olmalarına rağmen hala bu manada bir arpa boyu yol alınamamıştır.
Anadilde eğitim veren okullarımız yok denecek kadar azdır ve olanlar da sürekli engellemelerle karşı karşıya kalmaktadırlar. Birçok Osmanlı yadigârı camimiz ve vakıf malı eserlerimiz ya yıkılmış ya da “tarihi eser” kisvesi altında kasıtlı yıkılmaya bırakılmıştır.
Buna karşılık benim ülkemde bir insanlık dersi niteliğinde kararlar alınmış ve birçok kilise restore edilerek insanlığın hizmetine açılmıştır, ayrıca azınlık vakıflarına ait vakıf malları da sahiplerine iade edilmişlerdir.
Bu gün ibadete açılan Aya Sofya camii de tüm insanlığın hizmetine sunulmuştur.
Henüz 48 yaşında hayatının baharında hayattan koparılan, Batı Trakya’da insan Hakları mücadelesinin simgesi olmuş Dr. Sadık Ahmet’i özlemle, minnetle ve rahmetle anıyoruz, ruhu şad mekanı cennet olsun.
BRTK
Balkan Rumeli Türkleri
Genel Başkan
Sabri Mutlu
İsmail KOCAKÖSE
Edirne Balkan Türkleri Federasyonu
Kültür İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı