Dora Bakoyanni Gümülcine’den Türkiye’ye seslendi, “Yunanistan ve Türkiye bu coğrafyada ve tarihte birlikte yaşamaya mahkumdur” dedi.
İskeçe ve Gümülcine’de ziyaretlerde bulunan Yunanistan eski Dışişleri Bakanı Nea Dimokratia Partisi Milletvekili Dora Bakoyanni Gümülcine’den Türkiye’ye seslendi, “Yunanistan ve Türkiye bu coğrafyada ve tarihte birlikte yaşamaya mahkumdur” dedi.
Bakoyanni Partililerle birlikte Gümülcineliler Kulübünde yılbaşı çöreğini kesti. Bakoyanni’yi dinlemeye gelenler arasında Doğu Makedonya-Trakya Eyalet Başkanı Methios, Başkan Yardımcısı Amet İbram, Eyalet Meclis üyeleri Mustafa Katrancı, Önder Mümin, Evros Milletvekili Dimoshakis, Rodop eski Milletvekili Stilyanidis, Gümülcine Belediyesi ana muhalefet listesi başkanı Felina Kazaku, belediye meclis üyesi Hasan Hasan, Rodop Esnaf ve Sanatkarlar Odası başkanı Glavanis, Susurköy eski belediye başkanı Erdoğan Sait, Dr. Mehmet Emin, eski NODE başkanı Nalbantis Konstantinos’un yanı sıra azınlıktan ve çoğunluktan daha birçok partili katıldı.
Burada yaptığı konuşmasında Türkiye’ye de seslenerek önemli mesajlar gönderdi.
Bakoyanni özetle şunları dile getirdi:
“Komşumuz, Sayın Erdoğan 64 yıl sonra Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak Yunanistan’a geldi ve ziyareti hiç de iyi hazırlanmamıştı. Ve bana dikkat ediyorsunuz, sözlerime dikkat ediyorum. Başka tür mesajlar vermek istemiyorum, ancak bu kadar sembolik bir ziyaret 64 yıl sonra bir Türkiye Cumhurbaşkanının ziyaretinin öyle bir hazırlanması gerekirdi ki, Sayın Erdoğan’ın gelip bizim ülkemizin içinde yeni Lozan değişikliği hakkında böyle konuşmaması gerekirdi.
Öyle bir şey ki bu, Yunanistan hiçbir zaman bunu kabul etmeyecek, ancak söylemek zorundayım, böyle bir şeyi Türklerden şimdiye kadar hiçbir zaman duymamıştım. Hiçbir zaman böyle bir söz söylenmemişti.
Tabii ki aldığı cevaplar doğru ve ulusal cevaplardı. Ancak bu gerçeğin beni endişelendirdiğini saklayamam. Hem söylenen sözler hem de bugün Ege’de artan ve var olan gerginlikler beni endişelendiriyor.
Buradan Komotini’den (Gümülcine) çok ama çok fazla açık ve net olmak istiyorum. Bütün hayatım boyunca, zannedersem dış politikayla uğraşanlar çok iyi bilir, mücadele verdim, Yunan-Türk dostluğuna inandım. Derin bir şekilde de inanıyorum, Yunanistan ve Türkiye bu coğrafyada ve tarihte birlikte yaşamaya mahkumdur.
Yunanistan, Türkiye’nin Avrupa Birliği geleceğinin yanındaydı ve yanında. Aynı zamanda açık ve net olmak istiyorum, hiç kimseden demokrasi dersi asla kabul etmiyoruz ve hassasiyetlik dersleri dış politika derslerini de evimizin içinde kabul etmiyoruz. İyi hesaplar iyi arkadaşlıklar edindirir ve inanıyorum ki, bu iyi bir mesajdır ve samimidir ve tabii Türkiye de bunu iyi algılamalıdır.
İşin doğrusu, Avrupa’nın Türkiye’ye kapılarını kapatabileceği duyulduğunda hükümet değil, biz Nea Dimokratialılar kalkıştık ve Avrupalılara dedik ki bu yanlış, büyük bir yanlıştır. Avrupa kapısını Türkiye’ye açık tutmak zorundadır, tabii ki Türkiye de Kopenhag Kriterleri’ni yerine getirmek koşuluyla, diğer ülkelerde de olduğu gibi.
Ancak Türkiye ile temel ilişkilerin olması için açık ve net sözler olmalıdır, ki komşu olarak birlikte güzel yaşayalım. Aynı zamanda her iki ülkenin güvenliğini garanti eden bir geleceği hep birlikte destekleyelim.”
VİDEO İZLE: http://www.dailymotion.com/video/x6cp1pf
VİDEO İZLE: http://www.dailymotion.com/video/x6cp0az