Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BAŞBAKAN ERDOĞAN: “RUMELİ DENİNCE AKLA EVLAD’I FATİHAN GELİYOR”

BAŞBAKAN ERDOĞAN: “RUMELİ DENİNCE AKLA EVLAD’I FATİHAN GELİYOR”

17
0

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye uzun yıllar kendi iç sorunlarıyla uğraştı. Vizyonsuz yöneticiler elinde kendi içine kapalı kaldığı için kardeşlerine yeterince el uzatamadı. Kötü günlerinde yanında olamadı” dedi. Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin iftarına katılan Erdoğan, Suriye, Irak ve son alarak Filistin’de yaşanan acı olayların, orada yaşayanların maruz kaldığı zulüm ve ölümlerin kendilerini derinden yaraladığını söyledi.

İSRAİL 500 TON BOMBA YAĞDIRDI

Türkiye’de insanlar rahatça iftar, sahur yaparken, Filistin’de insanların üzerlerine bomba yağdığını anlatan Erdoğan, “Düşünebiliyor musunuz, 500 ton bomba yağdı üzerlerine ve 800’ü aşkın ölü, 5 bini aşkın yaralı var. Bunların içinde 150’ye yakın çocuk var ve bu yavrular şehit oldular. 50’ye yakın kadın, anne var. Bunlar da şehit oldu. Böyle bir zulmün yaşandığı dünyada, şu anda bizler Türkiye’de halimiz ortada. Ne kadar şükretsek azdır ama şunu görmemiz lazım, sadece inançlarından, kimliklerinden dolayı saldırıya, zulme maruz kalmanın ne demek olduğunu sizler iyi bilirsiniz” diye konuştu.

BOSNA YANLIZ DEĞİL

Başbakan Erdoğan, Rumeli deyince aklına hep evlad-ı fatihanın geldiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Evladı fatihan olmak kolay değil, tabi benim aklıma hemen bilge insan Aliya İzzetbegoviç geldi. Yurt dışından geliyorum. Uçağa bindik. Dedikler ki, ‘Aliya’nın durumu hiç iyi değil’. Bunu her yerde anlatıyorum. Karar verdik. Dedik ‘oraya gidelim’ ve gittik. Hanıma dedim ki ‘sen uçakta kal’. Ben yanımda bir arkadaş, hastaneye gittik. Aliya yarı şuuru kapalı, yarı açık o şekilde, kendisiyle dertleşmeye başladık. Bana şöyle bir cümle kullandı; ‘Burası evlad-ı fatihandır. Siz de evlad-ı fatihansınız. Ben gidiyorum ama bu toprakları sakın ha ihmal etmeyin, boş bırakmayın. Burada sizin kardeşleriniz var’. Biraz ağlaştık. Ben de orada ona sözümü verdim. ‘Bu görevde kaldığım sürece hiçbir zaman Bosna’daki kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız’ dedim.”

“Tabi bizim için yalnız Bosna değil, Balkanlar’ın tümünde ecdadımızın eserleri var” diyen Başbakan Erdoğan, 2 yıldır buralara hizmet götürdüklerini ve Balkanlar’ın her yerine el uzattıklarını anlattı.

TÜRKİYE’NİN ELİ HER YERDE

Başbakan Erdoğan, kimsenin, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti bizimle ilgilenmedi’ diyemeyeceğini dile getirerek, şunları kaydetti:

“Siyasi anlamda da biz orada çok ciddi kavgalar verdik. Altyapı çalışmalarında da çok ciddi kavgalar verdik. Bizim elimiz sadece oraya uzanmadı ki. Orta Asya’da, Kırım’da her yerde bizim elimizi görürsünüz. İnanın, biz iktidar oluncaya kadar Kırım’a hiçbir el uzanmamıştır ama biz Kırım’da camiler, okullar yaptık. Oradaki tarihi eserleri restore ettik, konutlar yaptık. Bizden önce kimse oraya gitmedi. Niye? Çünkü ‘biz neysek, onlar da odur’ diye baktık. Çünkü ‘tarihin bize emanetidir’ diye baktık, Biz sadece bugünü konuşamayız. Geçmişi de konuşmak durumundayız. Geçmişini bilmeyen, bugününü bilemez, yarınını tasarlayamaz. Diyor ya şair, ‘bir zamanlar biz millet, hem de ne milletmişiz. Gelmişiz dünyaya millet, milliyet nedir öğretmişiz’. Biz böyle bir milletiz.”

Salondakilere, “Kendiniz, anne, babanız, Balkanlar’dan aynı sebeplerle ayrılıp, Anadolu’ya gelmek durumunda kaldınız” diye seslenen Erdoğan, şunları aktardı:

“Dün Bosna, Kosova, Yunanistan, Bulgaristan’da yaşayan kardeşlerimizin maruz kaldıkları baskılar için gözyaşı döktük. Bugün de Irak, Suriye, Filistin’deki kardeşlerimizin yaşadıkları eziyetler için aynı hissiyat içindeyiz. Türkiye uzun yıllar kendi iç sorunlarıyla uğraştı. Vizyonsuz yöneticiler elinde kendi içine kapalı kaldığı için kardeşlerine yeterince el uzatamadı. Kötü günlerinde yanında olamadı. Bakın bir örnek vereceğim. Biz göreve geldiğimizde, veren el olarak yılda dünyadaki mazlumlara 45 milyon dolar ödüyorduk. Şimdi ne biliyor musunuz? 3,5 milyar dolar. Hamdolsun buralara durup dururken gelmedik. Güçlüyüz de onun için. 23,5 milyar dolar IMF’ye borçla aldık. Şu anda borcumuz yok. Tam aksine onlar bizden borç istiyor. ‘5 milyar dolar verebiliriz’ dedik. Merkez Bankamız iflastaydı. Döviz rezervi 27,5 milyar dolardı ama şimdi 134 milyar dolara çıktı.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz