Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği ve Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) temsilcileri Birleşmiş Milletler Azınlıklar Forumu’nun 10. Oturumuna Katıldı.
Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği ve Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 30 Kasım-1 Aralık 2017 tarihlerinde Cenevre’deki BM Evi’nde düzenlenen BM Azınlık Sorunları Forumu 10. Oturumu’na katıldı.
Birleşmiş Milletler Azınlıklar Forumu’nun 10. Oturumu 30 Kasım- 1 Aralık 2017 tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre şehrinde gerçekleşti. “Azınlık Gençliği” temalı toplantıya Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsilen BTAYTD üyeleri Pervin Hayrullah ve Ali Hüseyinoğlu, ABTTF’yi temsilen Melek Kırmacı ve Funda Taştekin katıldı. Toplantının dördüncü oturumunda söz alan Ali Hüseyinoğlu, azınlık eğitiminin ve son yıllarda daha da derinleşen ekonomik krizin azınlık gençleri üzerindeki etkilerine değindi.
Eğitim alanında yıllardır süregelen temel problemlerin Yunan Hükümetleri tarafından çözüme kavuşturulmadığını söyleyen Hüseyinoğlu bu tür sorunların gençler üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ekledi. Ayrıca ekonomik krizden dolayı son yıllarda geçici ya da daimi bölgeyi terk eden azınlık gençlerinin artmasına değinen Hüseyinoğlu, Yunanistan’ın Azınlık ile diyalog kurarak yaşanmakta olan temel azınlık sorunlarına çözüm bulmasını önerdi.
Toplantının 3. Oturumunda ABTTF adına Melek Kırmacı söz aldı ve azınlığın eğitim sorunlarına değindi.
ABTTF: “Batı Trakya Türk toplumunun talebine rağmen Yunan hükümeti iki dilli azınlık anaokulları açmayı reddediyor.”
Azınlık gençliğinin kamusal yaşama katılımı başlıklı üçüncü oturumda konuşan ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık, Yunan Hükümeti’nin mevcut azınlık okullarının işleyişini iyileştirmek iddiası ile özerk yapıdaki eğitim sistemine çok sayıda müdahalede bulunduğunu söyledi. ABTTF, bu durumun Türk okullarında yapısal sorunlar doğurduğunu belirterek sonuçta düşük kaliteli bir eğitimin ortaya çıktığını belirtti. Bununla birlikte Türk çocukları için anadillerini öğrenebilecekleri iki dilli anaokullar olmadığını söyleyen ABTTF, Batı Trakya Türk toplumunun başvurularına rağmen Yunan hükümetinin iki dilli azınlık anaokulları açmayı reddettiğini belirtti. Yükseköğrenime geçişte uygulanan binde 5 kotasının düşük kalitedeki azınlık eğitim sistemi nedeniyle çok küçük bir etkiye sahip olduğunu belirten ABTTF, kamu hizmetine girişte tanınan binde 5 kotasının ise uygulanmadığını kaydetti. ABTTF, Batı Trakya Türk toplumuna mensup gençlerin kamusal yaşama ve emek piyasasına katılımları için uzun vadeli bir programa ihtiyaç olduğunu not etti.
Yunan Delegasyonu Cevap Verdi
İlk günün sonunda yanıt hakkını kullanan Yunan Delegasyonu, Trakya’daki Müslüman azınlığın haklarının Yunan anayasası, Lozan Antlaşması, Modern Avrupa ilkeleri ve en üst düzeyde uluslararası insan hakları standartları ile korunduğunu belirtti. Azınlığın herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmadığına değinen temsilci buna eğitimin de dahil olduğunu söyledi. 124 azınlık ilkokulu ve iki azınlık Ortaokulu olduğunu ekleyen temsilci pilot olarak 6 devlet anaokulunda anadilin yardımcı dil olarak başlatıldığını söyledi. Üniversiteler ve devlet memuriyetinde %0,5 kota uygulamasına da değinen temsilci, sınır polisi olarak azınlık üyelerinden memur alındığını belirtti.