Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ATİNA AZINLIK EĞİTİMİNDE DEĞİŞİKLİĞE GİDİYOR

ATİNA AZINLIK EĞİTİMİNDE DEĞİŞİKLİĞE GİDİYOR

28
0

Yunanistan Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Batı Trakya’daki Azınlık Eğitimi’ni yakından ilgilendiren yasa tasarısı Parlamento’ya sunuldu.

Sözkonusu yasa değişikliğinin, Azınlık Eğitimi’nden sorumlu Eğitim Bakanlığı Din İşleri Genel Sekreteri Yorgos Kalancis’in geçtiğimiz hafta Batı Trakya’ya yaptığı ziyaretin hemen sonrasında Parlamentoya getirilmesi ise dikkat çekti

Bu önemli yasa değişikliğinde, Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan ve sadece Azınlık Eğitimi ve Azınlık okullarının işleyişinden sorumlu idari birimlerin, devlet eğitimi birimlerine bağlanıyor olması yasa değişikliğinin en önemli maddelerinden biri olduğu göze çarpıyor. Bu yeni uygulama “Azınlık Eğitimi’nin özel ve özerkliğini ortadan kaldırılıyor mu?” sorusunu akıllara getiriyor.

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM BÖLÜMÜ 

Batı Trakya’daki Azınlık okullarında görev yapacak öğretmenlerin yetiştirilmesi için Dedeağaç’ta (Aleksandrupolis) yeni bir bölüm oluşturulması öngörülüyor. Ancak Azınlık okullarında Türkçe öğretmeni olarak görev yapmak amacıyla bu bölüme girmek isteyen öğrencilerin, önce dört yıllık bir Üniversite’den mezun olmaları gerekiyor.

Eğitim Bakanlığı tarafından Parlamentoya sunulan yasa değişikliğinin 13 Kasım Perşembe günü Parlamentoda Eğitim Komisyonu’na getirileceği ve Kasım ayı sonuna doğru Genel Kurulda oylanacağı belirtiliyor.

Sözkonusu düzenlemeyle Azınlık Eğitimine getirilen değişiklikler şu şekilde:

-Azınlık Eğitimi Koordinatörlüğü iptal ediliyor. Azınlık Eğitimi, Doğu Makedonya – Trakya Eğitimi Müdürlüğü’ne bağlanıyor. Müdürlük altında Azınlık Eğitimi’ne bakan özel bir birim oluşturulacak.

-İSME olarak bilinen Azınlık Eğitimi Kurulu kaldırılacak. Bu kurulun yetkileri devlet eğitimine bakan kurullara devredilecek.

-Azınlık okullarında Türkçe öğretmeni olarak görev yapacak öğretmenlerin eğitilmesi amacıyla, Trakya Dimokritos Üniversitesi’ne bağlı olarak Dedeağaç’ta bir Azınlık Eğitimi Bölümü açılacak. Azınlık okullarında Türkçe öğretmeni olarak görev yapmak isteyenler bu bölümden mezun olmak zorundalar. Ancak bu bölüme girebilmek için önce dört yıllık bir üniversiteden mezun olmak gerekecek. Dedeağaç’taki yeni bölüm 2015 – 2016 eğitim yılından itibaren faaliyete geçecek.

-Üniversite denkliği almak isteyen SÖPA mezunu öğretmenler, Dedeağaç’taki Azınlık Eğitimi Bölümü’nden mezun olmak zorunda.

-Azınlık okullarındaki Türkçe müfredatını veren öğretmenler için danışmanlık hizmeti verecek ‘Eğitim Danışmanı’ kadrosu oluşturulacak. İlköğretim ve ortaöğretim için birer Eğitim Danışmanı öngörülüyor.

-Ayrıca okullardaki din eğitimi ve “240 İmam Yasası” uyarınca devlet okullarında Azınlık öğrencilerine yönelik Yunanca İslam dini dersi veren öğretmenler için de bir ‘Eğitim Danışmanı’ kadrosu öngörülüyor.

-Azınlık okullarında Türkçe öğretmenliği yapacak kişiler, sadece azınlık mensuplarından seçilecek. Azınlık mensupları, Azınlık okullarında Yunanca öğretmenliği yapamayacak.

-Azınlık okullarında Yunanca öğretmenliği yapan öğretmeler, en fazla 10 yıl görev yaptıktan sonra, devlet okuluna tayin edilecekler. 55 yaşını aşmış öğretmenler Yunanca öğretmeni olarak Azınlık okullarında görevlendirilemeyecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz