Ana Sayfa Batı Trakya Haberler AP GELENEKSEL AZINLIKLAR İNTERGRUBU’NDA BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞI’NIN SORUNLARI TARTIŞILDI

AP GELENEKSEL AZINLIKLAR İNTERGRUBU’NDA BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞI’NIN SORUNLARI TARTIŞILDI

19
0

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF), 17 Kasım 2011 tarihinde Avrupa Parlamentosu Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller Intergrubu’nda “Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Sorunları” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Strazburg Avrupa Parlamentosu binasında Intergrup Eş Başkanları Kinga Gal(Macaristan) ve Carl Haglund(Finlandiya)’un oturum başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda ABTTF, Başkan Halit Habipoğlu, ABTTF Uluslararası Çalışmalar Direktörü Melek Kırmacı ve ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Ali Türkelli tarafından temsil edildi. Yaklaşık elli kişinin katıldığı toplantıya Intergrup’a üye milletvekillerinin yanı sıra ABTTF’nin Avrupa Parlamentosu’na gerçekleştirdiği resmi ziyaretler sırasında görüştüğü milletvekillerinin tamamına yakını katıldı.

 

ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın önde gelen sorunlarını milletvekilleri ile paylaştı

 

Toplantıda ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, giriş konuşması gerçekleştirerek Batı Trakya Türk Azınlığı ve ABTTF hakkında bilgilendirmede bulundu. Devamında ABTTF Uluslar arası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunları ile birlikte sorunların çözümüne yönelik tavsiyelerin yer aldığı görsel bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda ABTTF, öncelikli olarak Türk kimliğinin tanınmaması sorununu dile getirdi. ABTTF, Türk kimliğinin tanınmaması sorunu ile ilişkili olarak 19. Madde sorunu ile birlikte dernek kurma özgürlüğüne ilişkin sorunları detaylı olarak aktardı. Eğitim ve din alanında özerk yapının Lozan Barış Anlaşması’nın hükümlerine aykırı olarak tahrip edildiğinin altı çizen ABTTF, din özgürlüğü alanında müftü sorununa, eğitim alanında ise düşük kalitede eğitim sorununa dikkat çekti. Siyasi temsil alanında ise bağımsız milletvekilleri için de geçerli olan yüzde 3 siyasi seçim barajı nedeni ile yaşanan zorlukları ifade eden ABTTF, yüzde 3 seçim barajının kaldırılmasının yanı sıra azınlığın parlamentodaki temsilinin garanti altına alınması için özel kurallar tanınmasını istedi.

 

Sunumun ardından gerçekleştirilen soru cevap bölümünde ise ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarına büyük bir ilgi gösteren milletvekillerinin yönelttikleri soruları yanıtladı. Milletvekilleri ağırlıklı olarak Yunanistan’daki ekonomik krizin Azınlık üzerindeki etkileri, eğitim sorunu ve okulların durumu, Türkçenin gerek sosyal gerekse kamusal alanda kullanımı gibi konularda sorular yöneltti.

 

Geleneksel azınlıkların Avrupa Birliği düzeyinde yaratılacak bir mekanizma ile koruma altına alınması gerektiğinin altı çizilen toplantıda, Yunanistan dahil eski üyeler olarak adlandırılan AB üyelerinden de Kopenhag Kriterleri’ne tam olarak uymaları istendi. Toplantının bitiminde ise ABTTF,  milletvekilleri ve asistanlarıyla sıcak bir diyalog kurmakla birlikte ileride gerçekleştirilmesi düşünülen çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz