Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, bugün yemin ederek Türkiye Cumhuriyeti’nin 12’nci Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup gönderiyor.
Erdoğan’dan, (KKTC ziyareti sırasında yapacağı) çözüm iradesiyle ilgili açıklamalarında samimi olmasını isteyen Anastasiadis mektubunu, Erdoğan’ın yemin töreninde Yunanistan’ı temsil edecek olan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ile gönderecek.
Güney Kıbrıs Rum kesiminde yayınlanan Fileleftheros gazetesi “Anastasiadis’ten Erdoğan’a Mektup… Evangelos Venizelos Bugün Ankara’ya Götürecek…
Türkiye’ye, Kıbrıs Sorununun Çözümünde İşbirliği Çağrısı Yapılıyor” başlıklı haberinde, Anastasiadis’in Erdoğan’a yazdığı mektubun, Rum ve Yunan hükümetleri arasında yapılan istişarede kararlaştırıldığı üzere, Dışişleri Bakanı Venizelos tarafından iletileceğini yazdı. Gazete, güvenilir bilgilere dayandırdığı haberinde, Anastasiadis’in mektubunda Erdoğan’dan, Kıbrıs sorununun çözüm prosedüründe Türkiye’nin işbirliğini talep etmekte olduğunu belirterek, şu detaylara yer verdi:
“Aynı bilgilere göre Anasasiadis Erdoğan’la görüşme talep etmiyor ancak aslında mektubunda işaret ettiği şey, Kıbrıs sorununun çözüm iradesiyle ilgili açıklamalarında samimi olmasıdır. Lefkoşa, bu müdahale vasıtasıyla, Türkiye tarafından yapıcı tavır sergilenmesi ve Kıbrıs görüşmelerine daha aktif müdahil olması gerektiğini vurguluyor. Bu hareketle, ülkede yeni siyasi sahnenin de şekillenmesinden sonra, Ankara’nın niyeti not edilmeye çalışıldığı açıktır.
Gerek Atina gerek Lefkoşa, Recep Tayyip Erdoğan’dan yazılı cevap gelmesini beklemiyor. Bu nedenle mektup, Türkiye yeni Cumhurbaşkanı’nın Kıbrıslı Başkan ile görüşmesi ihtimaliyle ilgili nabız yoklama yöntemi değildir. Ancak Erdoğan’ın Anastasiadis’in mektubuna dolaylı, yani Pazartesi günü işgal bölgelerini ziyareti sırasında yapacağı aleni açıklamalarıyla cevap vermesi bekleniyor.
Diplomatik kaynaklar Erdoğan’ın işgal bölgelerine ziyaretinin Eroğlu-Anastasiadis görüşmesinin arifesinde gerçekleşecek olmasının bazı beklentiler de yarattığına dikkat çekiyor. Birincisi, ziyaret yasadışıdır ve Ada’daki işgal olgularının bir adım daha sağlamlaşmasıdır ki bu cevapsız bırakılamaz. İkincisi, Türkiye’nin yeni Cumhurbaşkanı Kıbrıs sorunuyla ilgili malum açıklamalarını yaparsa, Kıbrıs sorununda halen yeterince ağır olan atmosferi daha da ağırlaştıracağı aşikardır. Aynı kaynaklar, Salı günkü görüşmeyle ilgili düşüncelerin, önümüzdeki Pazartesi günü işgal bölgelerinde cereyan edeceklere göre bir daha gözden geçirilmesinin ihtimal dışı olmadığına vurgu yapıyorlar. Bu bağlamda, Türkiye’nin ‘Barbaros’ isimli gemisinin Kıbrıs MEB’inde yeni sismolojik araştırmalar yapacağını açıkladığına da işaret ediliyor.”