“Mübadele yıllarında Anadolu’dan Yunanistan’a göç eden Yunanlar, Türklerin hoşgörüsünü, merhametini ve adaletini hiç unutmamışlardır. Fakat Yunanistan’dan Türkiye’ye göç edenler Yunanistan’ı nasıl anarlar. Mesele bu.
Yunanistan’ın küçük Asya felaketi olarak nitelediği olay İngiltere’nin kışkırtması ve Yunanistan’ın hayal ederek buna uymasından kaynaklanmıştır.
Bugün de Yunanistan’ın, Türkiye’nin Yunanistan’ı işgal edeceği savları birer masaldan ibarettir.
Türkiye, Batı Trakya’da, Ege’de ve Kıbrıs’ta uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını savunmaktadır. Türkiye’nin Yunanistan’ın veya bir başka ülkenin bir karış toprağında gözü olmadığı gibi bir karış toprağını da hiç kimseye vermeye niyetli değildir.
Çünkü Türkiye, komşularını başlarının üstünde taşır, komşusunun dinine, özgürlüğüne ve milliyetine dokunmaz, görmez ve duymaz, komşularına kapılarını açar, komşuları ile yediklerini paylaşır, komşularının kederini, üzüntüsünü, derdini ve sevincini kendinde hisseder ve ortak olur.
Çünkü Türkiye, bu yalancı dünyada çözümsüz bir sorun olmadığına inanır. Komşularının da buna inanmasını bekler.
Türkiye, azınlık olsun veya olmasın insanın doğuştan var olan haklarının din ve milliyet çerçevesine bakmadan YARATAN’dan dolayı insanın huzur ve refahını düşünür.
Türkiye, Lozan Antlaşması’nda Müslüman olarak anılan Batı Trakya Türklerinin haklarını yürürlükte olan süresiz Lozan Antlaşması’na (Bu antlaşma 2023’te son bulmayacaktır) göre uyumunu talep eder ve savunur.
Türkiye kendinde olan bu vasıfların komşusu Yunanistan’dan da olmasını bekler.
Türkiye, Yunanistan’daki Türkiye ve Türk düşmanlığı miĺliyetçiliğinden kaygı duyar.
Türkiye, Yunanistan’ın hiçbir ülkenin tesiri altına girmeden hoşgörü ve dostluk tablosunda kendini görmesini ve ikili ilişkilerin karşılıklı büyüyerek ilerlemesinden yanadır.
Çünkü Türkiye ve Yunanistan seslenseler birbirlerini duyacak şekilde komşudur.
İki ülke arasında zaman zaman alevlenen sorunların uluslararası kuruluşlar ve hukuktan ziyade karşılıklı diyalog ile giderileceği kanaati her iki kesimde de vardır ve beklenmektedir.
Yunanistan Başbakanı Aleksis ÇİPRAS’ın Şubat ayında yapacağı Türkiye ziyareti dostluk ve kardeşlik açısından önemlidir.”
Ali ARİFOĞLU
BURSA