Ana Sayfa Batı Trakya Haberler AGİT İNSANİ BOYUT UYGULAMA TOPLANTISI’NA KATILDILAR

AGİT İNSANİ BOYUT UYGULAMA TOPLANTISI’NA KATILDILAR

24
0

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) temsilcileri, 10-21 Eylül 2018 tarihleri arasında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kuruluşlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODIHR) tarafından Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenen İnsani Boyut Uygulama Toplantısı’na katıldı.

Batı Trakya Türk Toplumunu Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD)’nin temsil ettiği toplantıya ABTTF Brüksel Temsilciliği’nden Aykut Garipoğlu ile BTAYTD üyeleri Pervin Hayrullah ve Yrd. Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu katıldılar. Varşova’daki toplantıda ABTTF ve BTAYTD, Batı Trakya Türk toplumuna yönelik ayrımcı uygulamaları dile getirdiler, Yunanistan’dan Batı Trakya Türk toplumunun sorunlarına çözüm getirmesini isteyerek taleplerini sıraladılar.

13 Eylül’de hoşgörü ve ayrımcılık yapmama başlıklı oturumunda konuşan ABTTF, Batı Trakya Türk toplumunun etnik Türk kimliğinin tanınmadığını dile getirerek eğitim ve din alanındaki ayrımcı uygulamaları dile getirdi. 240 İmam Yasası’nın Batı Trakya Türkleri üzerinde din aracılığı ile devlet kontrolünü artırmayı amaçladığını belirten ABTTF, eğitimde ise başta iki dilli azınlık anaokullarının eksikliği olmak üzere eğitimdeki sorunları aktardı.

Aynı gün öğleden sonra gerçekleştirilen oturumda tekrar söz alan ABTTF, Batı Trakya Türklerinin uluslararası antlaşmalarla garanti altına alınmış kendi dini liderini seçme hakkının devlet eliyle gasp edildiğini dile getirerek müftülüklerin yeniden yapılandırılmasını öngören Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi taslağına karşı çıktıklarını, zira kararname ile müftülüklerin (atanmış) işleyişinin tamamıyla devlet eline geçtiğini söyledi.

14 Eylül’de hoşgörü ve ayrımcılık yapmama temalı oturumda da konuşan ABTTF, Batı Trakya Türklerine ait isminde “Türk” kelimesi geçen derneklerin kapatılması ya da yenilerinin kurulmasına izin verilmemesinin dernek kurma özgürlüğünün ihlali olduğunu belirterek bu konudaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını dile getirdi. ABTTF, AİHM kararlarının uygulanmasının önünü açmak iddiasıyla kabul edilen yasanın ardından İskeçe Türk Birliği’nin yeniden iç hukuka yaptığı başvurunun Trakya İstinaf Mahkemesi tarafından reddedildiğini aktardı.

BTAYTD temsilcileri Pervin Hayrullah ve Ali Hüseyinoğlu, Batı Trakya Türk toplumunun etnik Türk kimliğinin tanınması, müftülük ve vakıflar, eğitim ve nefret suçları alanlarında yaşadığı sorunları aktardılar. Her oturumda yanıt hakkını kullanan Yunanistan, öncelikle Batı Trakya Türk azınlığının varlığını reddederek devletin yalnızca “Trakya’daki Müslüman azınlığı” tanıdığını belirtti. İskeçe Türk Birliği davası ile ilgili olarak Yunanistan, Trakya İstinaf Mahkemesi’nin kararının henüz Yargıtay’a taşınmadığını söyledi. Müftülük konusunda ise Yunanistan, Ocak’ta kabul edilen yasanın uluslararası antlaşmalar ile uyum içerisinde olduğunu belirterek Batı Trakya Türk toplumunun din özgürlüğü alanındaki haklarının yeni yasayla güçlendirildiğini iddia etti. Resmi devlet tezini tekrar eden Yunanistan, ABTTF ve BTAYTD’nin yaptıkları sunumlarda getirdikleri eleştirileri reddetti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz