Ana Sayfa Ελληνικά Νέα ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ AEOLISTAS

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ AEOLISTAS

27
0

Την Κυριακή το πρωί της 10ης Απριλίου κορυφώθηκε η προγραμματισμένη δράση των Aeolistas για τον καθαρισμό του Γενί Τζαμί, (Yeni Cami) με στόχο τον ευπρεπισμό της εικόνας της πόλης.

 

Πάνω από 30 άτομα με χαμόγελο και διάθεση για εθελοντική προσφορά, με ξύστρες, τσουγκράνες, τσάπες, βούρτσες και πινέλα, σκούπες και φαράσια αλλά και με τα ίδια τους τα χέρια, καθάρισαν το ιστορικό αυτό μνημείο της πόλης, που η εικόνα που παρουσίαζε μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα προσβολή για όλους.

 

Οι ενεργοί πολίτες, χωρίς τάσεις αυτοπροβολής έκαναν τις παρακάτω δηλώσεις:

“Μεταφέραμε πάνω από 7-8 φορτηγάκια με χορτάρια από τον χώρο του Τζαμί και οι πλέον χαρούμενες για τη δράση μας σίγουρα θα είναι οι κατσίκες του φίλου των Aeolistas που υποδέχτηκαν τον νόστιμο μεζέ.

Το κομμάτι πίσω από το Γένι τζαμί είναι ακόμα ακαθάριστο και οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να επέμβουν για την ολοκλήρωση της «επιχείρησης». Για μια ακόμη φορά πρέπει να δηλώσουμε ότι δεν είμαστε εθελοντές σκουπιδιάρηδες, ούτε ήρθαμε για να υποκαταστήσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες. Είμαστε ανώνυμοι ενεργοί πολίτες, χωρίς τάσεις αυτοπροβολής, πολίτες που μοιραζόμαστε την πίστη μας στην προοπτική μιας καλύτερης Μυτιλήνης. Θέλουμε τη Μυτιλήνη όμορφη, καθαρή, φιλική προς όλους τους κατοίκους της, μόνιμους και προσωρινούς κάθε μορφής. Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας, να μη χάσουμε ο ένας τον άλλο, αλλά και να ξαναβρούμε τη χαμένη κοινωνική αλληλεγγύη με την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και τη συνεισφορά μας σε μια ορθότερη διαχείριση του περιβάλλοντος και του τοπίου, κάτι που γενικότερα θα βοηθούσε στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του Λέσβιου πολίτη με τον χώρο του.

 

Πολύ θετικό αποτελεί για εμάς ότι αρκετοί συμπολίτες μας αναγνώριζαν τους Aeolistas σε αυτήν την προσπάθεια και ζητούσανε να μάθουν πώς μπορούν και αυτοί από την πλευρά τους να βοηθήσουν. Έτσι γείτονες της περιοχής και καταστηματάρχες, προθυμοποιήθηκαν να μας βοηθήσουν στο έργο μας, είτε με την προσωπική τους εργασία, είτε με ένα ποτήρι νερό και ένα καφέ που μας πρόσφεραν ή μια πίτσα που μας κέρασαν. Τα έξοδα για τα υλικά που χρειαστήκαμε καλύφθηκαν από την προσφορά του Συλλόγου «Η Παλιά Αγορά» (Eski Çarşı) καθώς και τον Λογιστή Δημ. Κινικλή, τους οποίους οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά.

Ο καθένας λοιπόν από εμάς μπορεί. Μπορούμε και θέλουμε μια πόλη όμορφη, καθαρή, φιλική προς όλους.

Γιατί η πόλη είμαστε εμείς. Μια παρέα από όλους εμάς για την πόλη μας.

Ελπίζουμε να τα ξαναπούμε σύντομα….”

 

ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ….

Το Γένι Τζαμί χτίστηκε από το Nαζίρη της Μυτιλήνης Μουσταφά Αγά Κουλαξίζη γύρω στα 1825. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και νεότερο ισλαμικό τέμενος της Μυτιλήνης, στο κέντρο της άλλοτε οθωμανικής αγοράς στην τότε συνοικία Αζιζιέ και σήμερα Επάνω Σκάλα. Το όλο κτίσμα είναι λιθόδμητο και στεγαζόταν με κεραμοσκεπή τρούλο, συνδυάζοντας στοιχεία βυζαντινής και οθωμανικής τεχνοτροπίας. Εξάλλου κατασκευάστηκε από ελληνικά συνεργεία. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το Μιχράμπ στο εσωτερικό του, η κόγχη του ιερού με προσανατολισμό προς τη Μέκκα, την ιερή πόλη των μουσουλμάνων. Στη βό¬ρεια πλευρά του αύλειου χώρου του βρίσκεται διώροφο κτήριο: στο ισόγειο υπήρχε συγκρότημα κρηνών, όπου νίβονταν οι πιστοί πριν να εισέλθουν στο τέμενος και τον όροφο καταλάμβανε η οικία του Μουφτή. Στη βόρεια πλευρά (δυτικά του) διασώζεται η είσοδος στο Μενδρεσέ, την Ιερατική Οθωμανική Σχολή, και πίσω της η είσοδος στα κελιά των σπουδαστών.

 

Ως εφημερίδα BİRLIK ευχόμαστε oι άνθρωποι αυτοί της εθελοντικής προσφοράς από την Μυτιλήνη να γίνουν το μεγάλο και φωτεινό παράδειγμα τόσο για την περιφέρεια μας όσο και γενικότερα για το νομό μας την Ροδόπη και άλλες πόλις όπου υπάρχουν Οθωμανικά μνημεία.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz