AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Balkanlar ve Batı Trakya’daki Türklerin, bulundukları topraklarda kalmasının faydalı olduğunu düşündüğünü söyledi.
Şentop, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği’nin İkitelli Organize Sanayi Bölgesi yönetim binasında düzenlenen olağan genel kurulunda, Balkan göçmeni bir ailenin mensubu olduğunu belirtti.
Lozan Antlaşması’nda, bölgenin Türkiye sınırları dışında kaldığını hatırlatan Şentop, şöyle devam etti:
“Bunun tabii ki getirdiği çok ciddi acılar var. O dönemde çok farklı düşünceler doğmuş ancak orada bizim soydaşlarımızın bizim coğrafyamızın insanlarının o topraklarda bulunması ve kalmasının faydalı olduğu kanaatindeyim. Biz oraları boşaltırsak… Zaten boşaltmak istiyorlar. Esasen bakarsak 1. Dünya Savaşı öncesi İstanbul’dan Belgrad’a kadar orada bir Müslüman Türk coğrafyası, koridoru var. Doğu Makedonya’yı boşaltarak burada bir boşluk meydana getirmişler. Aynı şeyi Bosna Savaşı’nda da yaptılar. Orada devamlılık arz eden bir coğrafyayı da böldüler. Onun için esasen bizim soydaşlarımızın oralarda ama Türkiye’nin de her an arkasında nefesini hissettiği şekilde yaşayarak o bölgelerde kalmasının daha doğru olacağı kanaatindeyim.”
Şentop, dünyanın değiştiğini, sınırların sadece siyasi anlamda kıymet ifade ettiğini dile getirerek, “Bu tablo inşallah Türkiye’nin güçlü olması, istikrarlı olması bağlamında yakın zamanda o coğrafyada yaşayan insanlarımız için de daha iyi bir gelecek vadediyor” dedi.
İçişleri Bakanlığı’nca Göç İdaresi Başkanlığı kurulduğunu anlatan Şentop, başkanlığın özellikle Türkiye dışındaki soydaşlarla ilgili daha detaylı çalışmalar yaptığını ifade etti.
Şentop, “Bizim Balkanlar’da, Batı Trakya’da yaşayan insanlarımız için başka ülkelerden gelenlerinkine benzeyen formül üretmemiz yanlıştır. Bununla ilgili seçimden sonra Bakanımızla bu kararı takip edeceğiz inşallah” şeklinde konuştu.
GEÇMİŞTEN DERS ALMALIYIZ
Eski CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil ise Batı Trakya’nın, herkesin ruhunda, gönlünde çok önemli yere sahip bir bölge olduğunu söyledi. Bölgenin, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, aydınlığın mimarı, kurtuluş ve bağımsızlığın başkumandanı Mustafa Kemal’in doğdu topraklar olduğunu anımsatan Tamaylıgil, “O topraklardan gelmiş olmak, o topraklarda Türk olmak, bununla beraber Mustafa Kemal’in kurduğu partinin kadın milletvekili olma gururunu taşımak çok ayrı” diye konuştu.
DEMOKRASİ ÖRNEĞİ
Lozan Barış Antlaşması’nın ortaya koyduğu haklarla beraber işleyen bir sürecin paylaşıldığını aktaran Tamaylıgil, şunları kaydetti:
“Bunun içerisinde değerlendirdiğimizde defalarca Batı Trakya’ya gittiğimde oradaki kardeşlerimle beraber paylaştığım sorunların hali hazırda çözülme beklentisi içinde olması da çok önemli. Tarihimiz tabii ki 100 yıl öncesine gittiğimizde acı olaylarla dolu ancak artık dünya barış, kardeşlik ve birlik içinde yaşanılması gereken bir dünya. Eğer biz geçmişten ders alırsak Balkanlar’da ve Batı Trakya’da yaşananların hiçbiri tekrarlanmaz. Barış, kardeşlik, uyum, beraberlik ve demokrasinin getirdiği hakların kullanımıyla gelecek olan günlerin hazırlayıcısı oluruz.”
Genel kurula TBMM Başkanvekili ve MHP İstanbul Milletvekili Balkanların meral ablası olarak tanınan Meral Akşener de katıldı.