Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ÇİPRAS: “YUNANİSTAN DEĞİŞİYOR AVRUPA DEĞİŞİYOR, DEĞİŞİME HAZIR OLUN”

ÇİPRAS: “YUNANİSTAN DEĞİŞİYOR AVRUPA DEĞİŞİYOR, DEĞİŞİME HAZIR OLUN”

23
0

SİRİZA Partisi Genel Başkanı Aleksis Çipras, 13 Ocak 2014 tarihinde Gümülcine’yi ziyaret etti. Çipras Gümülcine’deki “Müzik Sarayı”nda bölge halkına hitaben bir konuşma yaptı.

Konuşmasında daha çok ekonomik konulara ağırlık veren Çipras, Başbakan Andonis Samaras’a yönelik eleştirilerini sürdürdü. Ancak azınlık sorunlarına yönelik herhangi bir konularda açıklamada bulunmayan Çipras, “Yunanistan değişiyor, Avrupa değişiyor, değişime hazır olun, tek başımıza iktidara geliyoruz” diye konuştu.

Aleksis Çipras’ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

 

“SADECE YUNANİSTAN DEĞİL, AVRUPA DEĞİŞİYOR”

Çipras, 25 Ocak seçimlerinin tarihi bir olay olduğunu ifade ederek, “Bu zafer sadece Yunanistan’da bir değişimi değil, aynı zamanda Avrupa’da bir değişimi işaret edecek.” dedi. Memorandum politikalarının ülkeyi yerle bir ettiğini, şimdi de insanların korkuyla sindirilmeye çalışıldığını anlatan Çipras, “Başbakan Samaras bir korku imparatorluğu yaratmaya çalışıyor. İnsanları korkutmaya çalışıyor. Fakat Yunan halkı kaderini eline alarak yeni bir sayfa açacaktır. Memorandumu bu ülkeye getirenler iyi bilsin ki halk artık onlardan hiç bir şey beklemiyor.” diye konuştu. 

SİRİZA lideri konuşmasında Alman basınında yer alan ve Yunanistan’ın borcunun kırpılmasını öngören haberlere de değindi. “Böylece Yunanistan’ın borsunun kırpılamayacağına dair yaratılan tabular da yıkılmış oluyor. Biz Selanik Fuarı’nda ekonomi programımızı açıkladık. Halkımız bu programı sevinçle karşıladı. İktidara geldiğimiz zaman o program hükümetimizin programı olacak.” dedi.

“TARIM SEKTÖRÜNÜ DESTEKLEYECEĞİZ”

Trakya’nın, Avrupa’nın en yoksul bölgeleri arasında olmaktan kurtaracaklarını kaydeden Çipras şöyle konuştu: “Bizim amacımız gençlerimizin buradan göç etmemesidir. Ayrıca tarım alanına dinamizm katacağız. Tarım sektörü bugün dayanılmaz vergilerle çökertildi. Bizim için önemli olan çiftçiyi, tütün üreticisini, hayvan besicisini, emekliyi, esnafı, yenilik getiren işadamını desteklemektir.”

“TRAKYA’NIN COĞRAFİ KONUMU”

SİRİZA için Trakya’nın coğrafi konumunun değerlendirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Çipras, “Trakya’nın coğrafi konumunun, tüm bölge halklarıyla işbirliği halinde, uluslararası hukuka ve egemenlik haklarına saygı çerçevesinde değerlendirilmesinden yanayız. Tabii Trakya’nın ulusal savunma ve güvenliğimiz için önemini gözönüne alarak.” şeklinde konuştu. Çipras, bölgede altın madenlerine karşı çıktıklarını belirterek, Trakya ve Makedonya bölgesinin Asya ile Avrupa arasında enerji nakil merkezi haline geleceğini söyledi.

“BİZ AZINLIKLA YURTTAŞ VE HEMŞEHRİYİZ”

Konuşmasının bir bölümünde azınlığa da değinen Çipras, Başbakan Samaras’ın Gümülcine ziyareti sırasında yaptığı konuşmaya atıfta bulundu. Çipras şöyle dedi: “Bundan birkaç gün önce Başbakan bu kürsüden, Trakya’da, Gümülcine’de Müslüman kardeşleri, yurttaşları ve hemşehrileri olarak hissettiğini söyledi. Bu tespiti için kendisini tebrik etmek istiyorum. Umarım, bizi, hepimizi dini ve siyasi kimliğe bakmaksızın her zaman yurttaşları ve hemşehrileri olarak görür. Ancak bizim için önemli olan kendimizi sizlerden herhangi birinizle yurttaş ve hemşehri hissetmek değildir. Biz zaten yurttaş ve hemşehriyiz. Bizim için önemli olan Rodop’ta Trakya’da bir tabak yemeği olmayan veya okula gidemeyen çocuklardır. Biz devlet ve azınlık eğitimini somut olarak desteklemek istiyoruz ki böylece herkese memleketinde eğitim alma imkanı sağlayabilelim.”

PONTUSLU RUMLARA YAPILAN YARDIMLAR

Bölgedeki Pontuslulara yapılan ekonomik yardımlara da değinen SİRİZA lideri Çipras, “Bu bölgede çok sayıda Pontuslu kardeşimizin yaşadığını biliyorum. Eski Sovyetler Birliği ülkelerinden gelen Pontuslu vatandaşlarımızdan kesilen ekonomik yardımların yeniden başlanacağını söyledi.

Çipras Gümülcine’deki konuşmasında  bazı vaatlerde bulundu. çipras hükümet olmaları durumda hayata geçirecekleri önlemleri şöyle sıraladı:

1-   300 bin aileye bedava elektrik sağlanacak.

2-   400 bin aileye yiyecek ve ilaç yardımı yapılacak.

3-   25 bin aileye konut yardımı uygulamaya sokulacak.

4-   İşsizlere ve muhtaçlara ulaşım kartı verilecek.

5-   Ulaşım ve ısınmada kullanılan petrolden alınan vergi kaldırılacak.

6-   700 evrodan az maaş alan emelilere 13. maaş tekrar verilecek.

7-   Pontuslu göçmenlerin kesilen aylıkları tekrar bağlanacak.

8-   En düşük maaş 751 evro olacak.

9-   200 bin kişiye iş imkanı sağlanacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz