Yunanistan’ın başkenti Atina’ya inşa edilecek camiye karşı açılan ilk dava bugün Danıştay Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı. Pire Metropoliti Serafim ve 9 kişinin Atina’nın Votanikos semtinde inşa edilmesi kararlaştırılan cami ile ilgili yasanın iptali başvurusunu bugün ele alan Danıştay, tarafları dinledikten sonra 13 Mayıs’ta delil ve savunmaların bir dosya halinde mahkemeye sunulmasına karar verdi.
Yunanistan Kilisesi lideri ve Atina Başpiskoposu İeronimos’un Atina’ya cami yapılmasına destek vermesine rağmen İslam karşıtı görüşleri ile bilinen Pire Metropoliti Serafim ve 9 kişinin Danıştay’a yaptıkları Atina camisine ilişkin yasanın iptal başvurusu bugün görüşülmeye başlandı.
Cami yasasının “anayasa ve Yunanistan karşıtı” olduğu gerekçesi ile iptalini isteyen Metropolit Serafim’in de hazır bulunduğu duruşmada, Serafimi’i temsilen söz alan avukatı, Votanikos semtinde caminin yapılması durumunda kamu huzurunun bozulacağını, bu konuda bölge insanlarının haklarının çiğnendiğini ve görüşlerinin alınmadığını iddia etti.
Öte yandan Atina’ya yapılacak camiden sorumlu olan Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanlığı avukatı, caminin inşa edilmesine ilişkin kentsel planlama ve teknik konularda herhangi bir sorun bulunmadığını, bunun Anayasa’ya aykırı olmadığını ve Yunanistan’ın uluslararası hukuk karşısında camiyi inşa etmesinin bir sorumluluk olduğunu vurguladı. Danıştay Genel Kurulu’nda bugün görüşülen davayı Din İşleri Genel Sekreteri Yorgos Kalantzis de izledi.
GÜMÜLCİNE ATANMIŞ MÜFTÜSÜ DAVAYA MÜDAHİL OLDU
Davaya müdahil olan Batı Trakya Gümülcine atanmış Müftüsü Meço Cemali’yi temsilen bir konuşma yapan Avukat Yannis Kimyonis, 1980 ve 1991 tarihli kararlar ile Yunanistan Yargıtayı’nın bu yönde verdiği 2 kararı örnek göstererek Gümülcine atanmış Müftüsü’nün coğrafi olarak sadece Rodop bölgesini değil, bütün Yunanistan’daki Müslümanların haklarını savunma ve temsil etme sorumluluğu bulunduğunu söyledi.
Atina’ya cami yapılmasının uluslararası bir sorumluluk olduğunu belirten Kimyonis, cami yapılmasına ilişkin kararın uygulanmasını istedi. Avukat Kimyonis, Danıştay’da açılan davanın sürmesinin, Atina’ya yapılacak cami için geçtiğimiz günlerde ilan edilen ihalenin iptal edilmesi ya da caminin inşa edilmesine engel teşkil etmediğini vugruladı. Kimyonis, Pire Metropoliti Serafim ve diğer kişilerin cami yasasının iptaline ilişkin çok zayıf hukuki gerekçelerinin reddedilmesini beklediğini dile getirdi. Tarafları dinleyen Danıştay, 13 Mayıs’ta delil ve savunmaların bir dosya halinde mahkemeye sunulmasına karar verdi.
Atina merkezine yakın Votanikos semtinde ayrılan 17 dönümlük arsa içerisinde yer alan eski bir binadan dönüştürülecek cami inşaatı için 1 milyon Euro ayrılırken, kaynağın AB destekli “2013 Ulusal Stratejik Referans Programı (ESPA)” fonlarından sağlandığı açıklandı. Minaresiz cami 350 kişilik olacak. Aşırı sağcı ve ırkçı çevrelerin tepkisi ve karşı davalarına rağmen Atina’ya yapılması planlanan ilk resmi caminin bu yıl Ramazan ya da Kurban bayramına yetiştirilmesi bekleniyor.
Kaynak: Cihan