Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞI ONUR GÜNÜNÜ COŞKUYLA KUTLADI

BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞI ONUR GÜNÜNÜ COŞKUYLA KUTLADI

19
0

Batı Trakya Türklerinin ‘Milli Direniş’ günü olan 29 Ocak 1988 yılında yaşananları anmak üzerek, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK) tarafından 29 Ocak 2013 tarihinde Gümülcine’deki Gümülcine Türk Gençler Birliği’nin (GTGB) salonunda bir etkinlik düzenlendi.

Bu yıl 25. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen anma etkinliklerine başta Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosluğu’ndan Muavin Konsolos Alper Atak olmak üzere, BTTADK Başkanı ve Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı, Mustafçova Belediye Başkanı Mustafa Cukal, DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Gümülcine Belediyesi “Eşitliğe İlk Adım” Listesi Başkanı Sibel Mustafaoğlu, GTGB Başkanı Koray Hasan, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ahmet Kara, BTTÖB Başkanı Sami Toraman, BTAYTD Başkanı Mehmet Emin, BAKEŞ Başkanı Cemil Kabza, Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ali Pencal, diğer azınlık sivil toplum kurum ve kuruluş temsilcilerinin yanısıra çok sayıda kişi katıldı. Bu arada Kozlukebir Belediye Başkanı İbrahim Şerif, babasının rahatsızlığından dolayı etkinliğe katılamadığı belirtildi.

Etkinlik, geçmişten günümüze kadar o günlerin yaşanmasında ve emeği geçenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Daha sonra etkinliğin sunumunu Hümeyra Ahmet yaparken, katılımcılara o günün anlam ve önemini belirten ve o günü yaşamış olan kişilerin anlattığı bir slayt gösterisi sunuldu.

 

İsmet Kadı

 

Bizler asimilasyon politikalarına karşı güçlü ve birlik olmalıyız”

 

Ardından protokol konuşmalarına geçilerek, ilk sözü BTTADK Başkanı ve Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı aldı. O tarihte bizler hak ve hukukumuzu koruma kararlılığımızı tüm dünya kamuoyuna aktardık diyen İsmet Kadı, “Bizler asimilasyon politikalarına karşı güçlü ve birlik olmalıyız. Çünkü aynı uygulamalar, günümüzde de devam etmektedir. Sıra dinimize gelmiştir. Bu süreçleri oturup düşünmemiz gerekir. Bir an önce 29 Ocak ruhunu yakalamamız gerekir.” şeklinde konuştu. İsmet Kadı konuşmasının son bölümünde katılımcılara, azınlık milletvekillerinin kendisini arayarak etkinliğe katılamayacaklarını ifade ettiklerini ve herkesin 29 Ocak milli direniş gününü kutladıklarını aktardı.

 

İbrahim Şerif

 

“29 ocak sesimizin, duyurulmak istendiği ve aynı zamanda da engellenmek istediği bir gündür”

 

Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif te herkesin 29 Ocak bayramını kutlayarak başladığı konuşmasında, bu olayların bir başlangıcı bir de bitişi vardır dedi. İbrahim Şerif konuşmasında, “Dernek tabelalarının indirilmesi, Türklüğümüz elden gidiyor diye azınlık insanımız tepkisini ortaya koydu. 29 ocak sesimizin, duyurulmak istendiği ve aynı zamanda da engellenmek istediği bir gündür. Yunan cuntasıyla beraber, azınlığa müthiş bir baskı uygulandı. 29 Ocak’ta bu zirve yaptı. Bugüne kadar bunun sadece şekli değişti. Eğitimimizde yaşanan sıkıntılar ortadadır. Diğer yandan Kur’an kurslarımıza devam eden öğrencilerimizin de çok olması takdire şayan bir olaydır. Azınlığımızda var olan şuuru, daha bilinçli hale getirmeliyiz. Biz halkın isteğiyle bu günlere geldik. Yekerki iki devlet bu konuda anlaşsın, biz de her konuda anlaşmaya varız. Bu imamlar yasası doğdu, ama ölü doğdu. Azınlık olmak zor, ama yeterki bizler dürüst olalım. Türkiye’de her şey iyiye giderken, burada neden iyiye gitmiyor. Biz mütekabiliyetin uygulanmasını istiyoruz.” dedi.

 

Ahmet Mete

 

Bu imam yasasıyla beraber, ben sünnetsiz imamlar camilerimize gelecektir diyorum”

İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete de konuşmasında 29 Ocak’lara, yaşandı bitti gözüyle bakmamak, bunun güzel okunması gerekir dedi. Müftü Mete, tüm sorunlarımız devam ediyor, Yunanistan azınlığımıza meydan okuyor, bu tavır yanlıştır diyerek konuşmasına şöyle devam etti: “Burada çoğunluk ile azınlık iyi anlaşmaktadır. Arkamızda bir anavatan, yanımızda da bir vatan vardır. Azınlığımız, bizler burada birlik ve beraberlik içinde olursak, bu bileği kimse bükemez. Halk bizleri seçmişse birlikte yürümek zorundayız. Bu imam yasasıyla beraber, ben sünnetsiz imamlar camilerimize gelecektir diyorum. Bu konuyu halkımıza güzel anlatmamız gerekir. Azınlık olarak birlik ve beraberlik içinde her şeye hazırlıklı olmamız gerekir. Camilerimiz Hıristiyan kontrolüne girmeyecek ve girmemelidir.”

 

Mustafa Ali Çavuş

 

“Rahmetli liderimiz Dr. Sadık Ahmet’ten aldığımız misyonla yapılan haksızlıkları tüm dünyaya haykırıyoruz”

 

DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş da konuşmasında şunları söyledi: “Bizler her zaman uysal bir azınlık olduk, Batı Trakya bu dünyada her zaman onuru, şerefi ve Türklüğü ile yaşamak istiyor. Şimdi bugüne baktığımızda eğitimimize, dinimimize müdahele yapılıyorsa, bize düşen görev birlik ve beraberlik içinde olmamız gerekir. Halkımız bizlerden tarihi sorumluluklarımızı yerine getirmemizi bekliyor. Rahmetli liderimiz Dr. Sadık Ahmet’ten aldığımız misyonla yapılan haksızlıkları tüm dünyaya haykırıyoruz.”

 

Halit Habipoğlu:

 

ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu da bizler en zor günlerde bile kenetlebiliyoruz, anavatanımız bizlere her zaman sahip çıkıyor diyerek, 74 Yılında huzursuzluktan dolayı buradan Almanya’ya gittik. Ama ben memleketi ve davayı unutmadım” dedi ve birlik beraberlik mesajı verdi.

 

Koray Hasan

 

GTGB Başkanı Koray Hasan da konuşmasında milli kimliğimizin inkarına Batı Trakya Türk Azınlığı her zaman tepki göstermiştir diyerek, bu şanlı yürüyüşün meyvelerini kısmi de olsa aldıklarını ve artık insanca yaşamak istediklerini söyledi.

 

Ahmet Kara

 

İskeçe Türk Birliği Başkanı Ahmet Kara da o tarihten bu yana çeyrek asır geçmesine rağmen, aynı sorunların devam ettiğine dikkat çekti. Ahmet Kara, “Bizler Batı Trakya Türk Azınlığı olarak bu haksızlıklara nasıl tepki gösterdiğimizi ortaya koyduk. Bizler bunların tekrarlanmamasını istiyor, herkesin bu onur gününü kutluyorum.” diye konuştu.

 

Sami Toraman

 

BTTÖB Başkanı Sami Toraman da konuşmasında Batı Trakya Türk Azınlığı, milli kimliğinin inkarına yönelik bu saldırıyı tüm dünyaya duyurduklarını, bu zihniyetteki düşünceleri asla kabul etmediklerini ifade etti.

 

Mehmet Emin

 

Aradan 25 yıl geçmesine rağmen bir arpa boyu yol alınamamıştır

 

BTAYTD Başkanı Mehmet Emin de konuşmasında 29 Ocak Batı Trakya Türklerinin kıvanç günüdür diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Aradan 25 yıl geçmesine rağmen bir arpa boyu yol alınamamıştır. Bu konuda karamsarım. Çünkü vatanımız Yunanistan’dan iyi niyet göremedik. Herkese teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.”

 

Daha sonra etkinlik, Gürece köyünden Bekir Mustafaoğlu ve Yalımlı köyünden de Cahit İmam, o günlerde yaşamış oldukları anılarını katılımcılara aktararak sona erdi.

Video İzle: http://www.dailymotion.com/video/xx53b3_29-ocak-bati-trakya_news#.UQkz1B3ZZU0

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz