Balkan Ülkeleri Gazeteciler Birliği Platformu 10-01-2013 tarihinde Türkiye’de Trakya Gazeteciler Derneği’nin (TGD) ev sahipliğinde Edirne’de toplandı.
Platform çalışmaları içerisinde gerçekleştirilen Çalıştay’ın moderatörlüğünü TGF Genel Başkanvekili Yılmaz Karaca ile Trakya Gazeteciler Derneği Başkanı Ali Soydan yaptı.
Yapılan karşılıklı istişareler sonunda varılan ortak mutabakata göre; Balkan Gazeteciler Birliği Kurucu Yönetim Kurulu’nun 5 kişiden, Danışma Kurulu’nun 4 kişiden ve Kurucu Genel Kurul’un da 10 kişiden oluşması kararlaştırıldı. Yönetim Kurulu’nu oluşturan isimler Ali Soydan (Türkiye), Ela Kasap (Kosova), İsmail Köseömer (Bulgaristan), Safeta Bisevac (Sırbistan) ve Derya Ahmet (Romanya) olarak belirlendi.
Yönetim Kurulu’nun kendi arasında yaptığı toplantıda görev dağılımı şu şekilde oluştu:
Genel Başkan; Ali Soydan
Genel Başkan Yardımcısı; Safeta Bisevac
Genel Sekreter; İsmail Köseömer
Üyeler: Ela Kasap, Derya Ahmet
Danışma Kurulu şu üyelerden oluştu:
Metin Edirneli (Türkiye), Orhan Doğan (Türkiye), Abdülhalim Dede (Yunanistan), Adem Özsoy (Türkiye)
Genel Kurul Üyeleri ise şu isimlerden meydana geldi:
Azira Hristemovic (Bosna Hersek), Müzekki Ahmet (Bulgaristan), Mirsat Rastoder (Karadağ), Ela Kasap (Kosova), Enes İbrahim (Makedonya), İvana Köksal (Moldovya), Ervin İbram (Romanya), Medin Halilovic (Sırbistan), Cengiz Ömer (Yunanistan), Rahmi Cinokur (Türkiye)
Birliğin her katılımcı dernekleşme sürecini en kısa süre içerisinde tamamlaması kararlaştırıldı.
Birliğin amaçları arasında; Katılımcı ülkelerde faaliyet gösteren meslek kuruluşlarının çalışmalarına katkı sağlamak, mesleki konulurda birlik beraberlik ve dayanışma içinde olmak. Gazetecilik mesleğinin gelişimine yönelik periyodik aralıklarla değişik ülkelerde paneller, seminerler ve toplantılar düzenlemek. Gazetecilik mesleğini ilgilendiren haber, fotoğraf, röportaj ve köşe yazısı v.b. alanlarda mesleki özendirme yarışmaları organize ederek teşvik amaçlı ödüller vermek. Meslektaşlarımız arasında karşılıklı değişim programları yapmak, böylelikle gazetecilerin farklı ülkelerde belirli sürelerde mesleki çalışmalara katılıp hem mesleki gelişimlerine katkı sağlamak, hem de dil öğrenmelerine imkan tanımak. Faaliyetlerde; kamu kurum veya kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin ve diğer mesleki örgütlerinin desteğini almak, gerektiğinde işbirliği yaparak organizasyonlara dahil etmek. Sanatsal veya sportif amaçlı organizasyonlar düzenleyebilmek amacıyla Birlik içerisinde hobi grupları oluşturarak karşılıklı kültürel paylaşımı olanaklı kılmak. Siyasi bir amaç gütmemek, politik bir hedef belirlememek ve sadece mesleki ve kültürel çalışmalar üzerinde yoğunlaşarak, Balkanlar gibi geniş bir coğrafi bölgede güç birliğinde bulunmak.
Temel önceliğin, insani, kültürel ve mesleki değerlerin paylaşılması, yaşatılması ve geliştirilmesine verilmesi kararlaştırıldı. Birliğin sekreterya merkezinin Edirne olmasında mutabık kalındı. İleride her ülkede bir ofis ve sekreterya kurulması kararlaştırıldı.
Balkan ülkelerin tamamını tanıtmayı ve bu ülkelerdeki gelişmeleri dünyaya duyurmayı amaçlayan bir internet sitesinin öncelikli olarak yayına başlatılması, bu sitenin Birlik üyesi ülkelerin dilleriyle yayınlanması ve buna gelecekte radyo ile televizyon yayınlarının da ilave edilmesi kararlaştırıldı.