ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu: Batı Trakya Türk Azınlığı’nın bu alandaki özerkliğine son verilerek azınlık eğitim sisteminin kaldırılması yönündeki talep kabul edilemez.
Rodop İli Ortaöğretim Görevlileri Birliği(ELME), eğitim alanında özerk olan Batı Trakya Türk Azınlığı eğitiminin kaldırılmasını talep etti. Azınlıkça’nın haberine göre 9 Kasım 2012 tarihli açıklamada ELME, azınlık eğitiminin pratikte denenmiş ve azınlığı geri kalmışlığa ve cehalete sürüklediğini bu nedenle azınlık eğitim sisteminin kaldırılması gerektiğini belirtti.
Derslerin yüzde 50 Yunanca, yüzde 50 Türkçe olduğu bir eğitim sisteminin ne kadar çağdaş sayılabileceği sorusunun yöneltildiği açıklamada azınlık eğitiminin kaldırılarak Yunan devlet okulu sistemi içerisinde azınlık çocuklarının anadillerinin ve Kur’an dersinin seçmeli ders olarak okutulacağı devlet okulları kurulması önerisinde bulunuluyor. Açıklamada ayrıca Yunanca ders verecek anaokulların yürürlüğe girmesi ve bu okullarda anadilin Yunanca öğrenilmesinde yardımcı dil olarak kullanılması önerisinde bulunuluyor.
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Rodop İli Ortaöğretim Görevlileri Birliği’nin eğitim alanında özerk bir yapıya sahip Batı Trakya Türk Azınlığı’nın bu alandaki özerkliğine son verilerek azınlık eğitim sisteminin kaldırılması yönündeki talebi kabul edilemez. Batı Trakya Türk Azınlığı’na ait eğitim sisteminde kronikleşmiş, yapısal sorunlar olduğu doğrudur. Ancak bugün azınlık eğitiminde gelinen bu kötü yapılaşmanın sorumlusu Yunan devletidir. Lozan Barış Antlaşması ile kendi anadilinde eğitim verme ve okul kurma ve yönetme hakkına sahip Batı Trakya Türk Azınlığı’na ait eğitim sistemi modern çağın gereklerine göre yeniden yapılandırılmalıdır, ancak bu Azınlık’ın sahip olduğu hakları ilga etmeden azınlığın taleplerine uygun olarak yapılmalıdır.” açıklamasında bulundu.