Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BATI TRAKYA AZINLIĞI YÜKSEK TAHSİLLİLER DERNEĞİ UNESCO-AGİT-AVRUPA KONSEYİ ORTAK TOPLANTISINA KATILDI.

BATI TRAKYA AZINLIĞI YÜKSEK TAHSİLLİLER DERNEĞİ UNESCO-AGİT-AVRUPA KONSEYİ ORTAK TOPLANTISINA KATILDI.

11
0

5 Kasım 2012 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen “Eğitim Alanında Küreselleşme, Farklılık ve Sosyal Uyum” konulu toplantıya Batı Trakya Türk Azınlığını temsilen BTAYTD üyesi BAKEŞ Genel Müdürü Pervin HAYRULLAH katıldı. Toplantıya Yunanistan’dan Atina Üniversitesi’nden Prof. Dr. Thalia DRAGONA’da katıldı.

UNESCO Eğitim Sektörü, Barış ve İnsan Hakları için Eğitim Bölümü şefi Kate MORİARTY, AGİT – (ODIHR) Hoşgörü ve Ayrımcısızlık Bölümü asbaşkanı Azra JUNUZOVİC, Avrupa Konseyi, Genel Müdürlük 4-Eğitim, Kültür ve Kalıtım Gençlik ve Spor, Vatandaşlık ve İnsan Hakları Bölümü’nden Yulia PERERVA’nın açılış konuşmalarıyla başlayan toplantıda daha sonra AGİT – (ODIHR) Müslümanlara Karşı Hoşgörüsüzlükle Mücadele konusunda danışmanı Taşkın Tankut SOYKAN “Müslümanlara Karşı Ayrımcılık ve Hoşgörüsüzlüklüğü Gidermede Eğitimciler için Rehber”i tanıttı.

Üç oturumda gerçekleşen toplantının birinci oturumunda “Sosyal Uyumu Geliştirmede Eğitimin Rolü” konusu tartışıldı. Bu oturumda Birleşik Krallık’tan Insted Educational Eğitim Danışmanlığı Eş-başkanı Robin RİCHARDSON ve Kanada’dan Wilfrid Laurier Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden Doç. Dr. Jasmin ZİNE katılımcılarla deneyimlerini paylaştılar ve soruları yanıtladılar.

İkinci oturumda “Deneyimlerin Paylaşımı, Alınan Dersler ve İyi Uygulamalar” konusu işlendi. Bu oturumda ABD UNESCO Temsilcisi – Savunma ve Kamu Politikası Direktörü C. Eduardo VARGAS, Avusturya, ZARA Sivil Cesaret ve Irkçılık Karşıtı Çalışma Projesi Eğitmeni Barbara UNTERLERCHNER çalışmalarından örnekler verdiler. Bu oturumda söz alan BTAYTD temsilcisi Pervin HAYRULLAH, katılımcılarla Yunanistan deneyimini paylaştı. HAYRULLAH önce Rehber’in eğitim politikasını oluşturanların veya politikacıların tarihsel komplekslerinden arındırılmasında faydalı olup olamayacağını sordu. Bu kompleks var olduğu sürece hiç bir sistemde ne aşağıdan yukarıya ne de yukarıdan aşağıya süreçlerin çalışamayacağını ifade etti ve Yunanistan örneğine değindi. Yunanistan’da Türk azınlık okullarına öğretmenlerin öğretmemek üzere tayin edildiğini bu nedenle çocukların ne Türkçe ne de Yunancayı doğru düzgün öğrenemediklerini söyledi. Prof. DRAGONA’nın konuyu çok iyi bildiğini, azınlık için proje yaptığını belirtti. Yunanlı yetkililerin Cunta döneminde Selanik Özel Pedagoji Akademisini kurduklarını ve burada yetersi eğitim alan öğretmenlerin Türk okullarına Türkçe öğretmeni olarak tayin edildiğini ve Prof. DRAGONA’nın da Bakanlıkta görevde bulunduğu süre içinde bu Akademiyi “Geçmiş Günahların Ürünü” olarak adlandırdığını söyledi. HAYRULLAH ayrıca, tarihsel kompleksin önemli olduğunu ve eğitimcilerin bu konu üzerinde çalışması gerektiğini ifade etti. Bu noktada da tarih kitaplarının önemine tarih öğretiminin önemine vurgu yaptı. Tarih kitaplarının önyargılı ifadelerden arındırılması gerektiğini belirtti.

Üçüncü oturum Rehber’in Teşvik Edilmesi ve Sonraki Adımlar konusunu ele aldı. Bu oturumda AGİT yetkilisi Azra JUNUZOVIC daha önceki, 5-6 Eylül 2012 tarihinde Viyana’da yapılan toplantıda ortaya çıkan tavsiyeleri katılımcılara aktardı. Daha sonra İsviçre’den Zürih Kantonel Okul Yönetimi, Din ve Kültür için Proje Lideri, Brigitte ERNST CREMER ve Fransa’dan Eğitim Projeleri için Pestalozzi Modüller Genel Raportörü ve Bağımsız Danışman, Pascale MOMPOINT – GAILLARD söz aldı ve tecrübelerini paylaştılar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz