Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Osman İlhan Şener, nezaket ziyaretlerine devam ediyor. Bu ziyaretler çerçevesinde Başkonsolos İlhan Şener 16 Temmuz 2012 tarihinde İskeçe iline geçerek burada bir dizi ziyaretlerde bulundu. İlk önce T.C. Ziraat Bankası İskeçe Şubesi’ni ziyaret eden Başkonsolos İlhan Şener, burada Şube Müdürü Ömer Çay tarafından kapıda karşılandı. Daha sonra Şube Müdürü Ömer Çay, Başkonsolos İlhan Şener’e bankanın çalışmaları hakkında bilgi vererek, bu ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti. Başkonsolos İlhan Şener de Ziraat Bankası’nın bu başarılarının devamını diledi.
Başkonsolos ilhan Şener ziyaretin ikinci bölümünde İskeçe Türk Birliği’ne bir ziyaret gerçekleştirdi. İskeçe Türk Birliği salonunda gerçekleşen görüşmeye başta İskeçe Türk Birliği Başkanı Ahmet Kara olmak üzere, Asbaşkan İbrahim İbrahim ve diğer yönetim kurulu üyeleri de katıldılar. İskeçe Türk Birliği Başkanı Ahmet Kara burada yapmış olduğu konuşmada; “Yeni göreve başlamış olan sayın Başkonsolos İlhan Şener’i burada birliğimizde ağırlamanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz. Bu haklı davamızda kendilerinin bundan önce de desteklerini gördüğümüz gibi bundan sonra da göreceğimizden eminiz.” diyerek sözlerini tamamladı.
“Sizler birer Yunan vatandaşısınız. Sorunların çözümünü öncelikle Atina’da arayacaksınız, Türkiye her zaman sizin yanınızda yer alacaktır.”
T.C. Gümülcine Başkonsolosu İlhan Şener konuşmasında buraya bir çok kez geldiğini, dolayısıyla bu bir tanışma ziyareti değil, nezaket ziyareti olduğunu söyledi. 1994 yılı ve sonrası buraya görevi gereği ziyaretlerde bulunduğunu belirten sayın İlhan Şener, daha sonra görev aldığı yerleri sıralayarak konuşmasına şu şekilde devam etti: “1997 yılında Dışişleri Bakanlığı’na girdim. 2 yıl İslam Ülkeleri İdaresi’nde görev yaptım. Daha sonra ilk tayin yerim Üsküp’tü, buradan Selanik Konsolosluğu’na geçerek 3 yıl Muavin Konsolos olarak görev aldım. Daha sonraki görev yerim Afganistan’da oldu. Afganistan’daki Türkmen ve Özbek azınlıklardan Sorumlu Dosya Memuru’ydum. Son 4 yıldır da Atina Büyükelçiliği’nde Müsteşar olarak görev aldım. Şimdi de Gümülcine Başkonsolosluğu nasip oldu.
Sizler burada çok onurlu bir hukuk mücadelesi yürütüyorsunuz. Ahmet kardeşimiz bu konulara ziyadesiyle vakıf, bu hukuk mücadelesinde kendisine destek olmaya devam edin. İnşallah olumlu sonuçlanır. Ben yunanlı dostlarımızla yaptığımı görüşmelerde de çok açık konuşuyorum. Sizlere de çok açık konuşuyorum. Sizler birer Yunan vatandaşısınız. Sorunların çözümünü öncelikle Atina’da arayacaksınız. Daha sonra Avrupa Birliği vatandaşısınız. Tabiki AB içinde de bu sorunlara çözüm arayacaksınız. Türkiye tabiki her zaman sizin yanınızda yer alacak. Azınlık ve insan hakları alanında karşılıklılık ilkesi yoktur. Şimsi Lozan antlaşmasına göre karşılıklılık var deniyor ama; Lozan antlaşması Türkiye ve Yunanistan’ın mübadele kapsamı dışında bırakılan azınlıkların hükümlerini belirler. Bu paylar hükümlülüktür. Biz Türkiye olarak zaten vatandaşımız olan Ortodoks Rum azınlığın hakları konusunda hiç bir karşılık beklemeden her türlü adımı atıyoruz. Bu gün Patrik Barthelemeos Türkiye’nin her bölgesindeki kilisede ayinler düzenleyebiliyor. ‘Ruhbanım kalmadı’ diyor. Sent Sinot Meclisi’ne başvuran yabancı din adamlarına, Türk vatandaşlığı veriyoruz. Zamanında el konulan vakıf mallarına iade ediyoruz. Azınlık okullarına hiç bir kısıtlamamız yok. Önceden ekümenik adını duyunca tüylerimiz diken diken oluyordu. 2010 yılının Mayıs ayında bir Yunanlı gazeteci Başbakanı’mıza bir soru sordu. ‘Patrikhanenin önündeki ekümenik ifadesi sizleri rahatsız ediyor mu?’ dedi. Başbakan da şu şekilde cevap vermişti: ‘Etmez. Ecdadımı rahatsız etmedikçe beni de etmez.’ Biz bu konuda da bayağı bir tutum değişikliğine gittik. Biz bunu Ortodoks Hıristiyan dünyasının kendi iç meselesi olarak görüyoruz. Biz patrikhaneye ekümeniktir de diyemeyiz, ekümenik değildir de diyemeyiz. Nitekim Venedik Komisyonu’nun kararı da bu yöndedir. Hiç kimse Türkiye’ye ‘Patrikhane ekümeniktir demek zorundasın diyemez’ dedi.
“Biz Osmanlı’dan Al-i Cenaplık, Osmanlı hoşgörüsünü gördük. Biz kendi Rum vatandaşlarımızın sorun var dediği şeye inanmak zorundayız.”
Dediğim gibi Türkiye azınlıklar konusunda çok ciddi adımlar attı ve bunu hiç bir karşılık beklemeden yapıyor. Çünkü biz Osmanlı’dan Al-i Cenaplık, Osmanlı hoşgörüsünü gördük. Biz kendi vatandaşlarımız olan Rum vatandaşlarımızın sorun var dediği şeye inanmak zorundayız. Sorun var ki, sorun var denir. Bir Rum vatandaşımız çıkıp da, ‘Benim şu sorunum var’ derse, hayır senin öyle bir sorunun yok diyemeyiz. Sizler de yunanlı makamların nezninde sorunlarınızı dile getirin. Milletvekilleriniz, yerel yöneticileriniz var, bunları kullanın ve zorlayın. Sorunlarınızın çözümünü Atina’da arayın. Esasen azınlık hakları alanında Yunanistan’da çok ciddi adımlar atıldı. Yunanlı makamlar azınlık ile çok güzel bir diyalog kurdular ama Yunanistan çok ciddi bir ekonomik krizin içinde bulunuyor. Ama biz yunanlı dostlarımızın dinamizmine inanıyoruz, gerçekten denizcilik gib, turizm gibi, lider olduğu sektörler ve potansiyelleri var. Bir de yetişmiş insan gücü var. Biz de bu yetişmiş insan günü harekete geçirerek bu krizi atlatacağına inanıyoruz. İnşallah Yunanistan bu krizden daha güçlü çıkarsa, yine siz soydaşlarımızın sorunların çözümü yönünde ciddi adımlar atılmasını umuyoruz.
“Türkiye’nin size yönelik ilgisi bitmez ve tükenmez.”
Vatandaşlık hakkınızı kullanın. Bütün sorunlarınızı Atina’da dile getirin. Milletvekillerin yakasına yapışın ve sorunlarınızı takip edin. Milletvekiller de zaten bu konuda çok kararlılar. Dolayısıyla hukuk mücadelesini sürdürmeye devam edin. Gümülcine Başkonsolosluğu’nun kapıları herkese açık, randevu istemeyin, vermeyiz. Çünkü akşam evinize giderken randevu almıyorsunuz. Aynı şekilde nasıl evinize giderken randevu almıyorsanız, randevu almadan Başkonsolosluğu’muza gelin, bir kahvemizi, çayımızı için, ben ordaysam benimle görüşüyorsunuz, olmaz isem Muavin Konsolosloarımız da her zaman sizleri dinlemeye hazırlar. Hiç bir zaman diyaloğu koparmayalım. Türkiye’nin size yönelik ilgisi bitmez ve tükenmez. Gösterdiğiniz konuk severliğe de çok teşekkür ediyorum.
İskeçe Türk Birliği ziyaretinin ardında Başkonsolos İlhan Şener İskeçe ili sınırları içinde yer alan Mustafçova Belediyesi’ni ziyaret etti. Burada Mustafçova Belediye Başkanı Mustafa Cukal ile bir süre görüşen sayın İlhan Şener, Belediye Başkanı ile karşılıklı görüş alış verişinde bulundular. Daha sonra Başkonsolos, Belediye Başkanı ve diğer Meclis Üyeleri belediye binası önünde birer hatıra fotoğrafı çektirdiler.