Ana Sayfa Batı Trakya ABTTF, Yunanistan’dan Batı Trakya Türk Toplumunun Dini Özerkliğini İade Etmesini İstedi

ABTTF, Yunanistan’dan Batı Trakya Türk Toplumunun Dini Özerkliğini İade Etmesini İstedi

2
0

Varşova’daki İnsani Boyut Konferansı’na katılan ABTTF, din özgürlüğü ve dernek kurma özgürlüğü alanlarındaki sorunları aktardı.

Batı Trakya Türk toplumunu temsilen Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD), AGİT Kuzey Makedonya Dönem Başkanlığı tarafından 2-13 Ekim 2023 tarihlerinde Varşova’da düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) İnsani Boyut Konferansı’na katıldı.

ABTTF Uluslarararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı ve BTAYTD üyesi Kerem Abdurahimoğlu’nun Batı Trakya Türk toplumunu temsil ettiği konferansta Batı Trakya Türk toplumunun eğitim, din ve dernek kurma özgürlüğü alanlarındaki güncel sorunları başta olmak üzere sistematik ayrımcılık örneği oluşturan sorunları dile getirdiler.

AGİT katılımcı Devletleri, AGİT kurumları, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum temsilcilerinin katıldığı konferansta ABTTF, 1923 Lozan Antlaşması ile Batı Trakya Türk toplumunun eğitim ve din alanında özerk kılındığını ancak bu özerkliğin devlet eliyle yok edildiğini belirtti. ABTTF, Batı Trakya Türk toplumunun kendi dini liderlerini belirleme hakkına sahip olduğunu ve bunun 1985’e kadar uygulandığını ancak 1991 yılında kabul edilen yasa ile bu hakkın ellerinden alındığını belirtti. Devletin, hakim din olan Yunan Ortodoks Kilisesi ve tanınmış dinlerden Yunanistan’daki Yahudi toplumunun dini işlerine karışmazken Batı Trakya Türk toplumunun din işlerine müdahale ettiğini belirten ABTTF, bu durumun uluslararası antlaşmaların ihlali olmakla birlikte diğer dinler ile kıyaslandığında da Batı Trakya Türk toplumuna karşı açık bir ayrımcılık olduğunu söyledi. ABTTF, müftülüklerin modernleştirilmesi yasası adı altında müftülüklerin Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’na bağlı olağan devlet dairelerine dönüştürülmesini eleştirdi. ABTTF, Yunanistan’dan Batı Trakya Türk toplumunun dini özerkliğini iade etmesini istedi.

Dernek kurma özgürlüğüne ilişkin olarak ABTTF, isminde “Türk” kelimesi geçen derneklerin kapatıldığını ve yenilerinin kurulmasına izin verilmediğini belirtti. ABTTF, Bekir Usta ve diğerleri dava grubu olarak bilinen üç davaya ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının Yunanistan tarafından 15 yıldır uygulanmadığını belirtti.

Son olarak ABTTF, spor kulübü taraftarları tarafından Batı Trakya’da kurulan “Batı Trakya Fenerbahçeliler Kültür ve Spor Derneği”nin resmi olarak kurulmuş ve kaydedilmesine karşın savcılık makamları tarafından kaydının iptali istemiyle iki dava açıldığını belirtti. Derneğin dokuz ayda üç kez yargı önüne çıktığını belirten ABTTF, son olarak 6 Eylül’deki duruşmada derneğin kaydının iptalinin istendiğini söyledi. ABTTF, basit bir taraftar derneği üzerinden yaşanan tartışmanın Batı Trakya Türk toplumuna karşı tutumu gözler önüne serdiğini belirtti. ABTTF, Bekir Usta dava grubunda Yunanistan’ın AİHM kararlarını ivedilikle uygulamasını talep etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz