Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ABTTF, ALMAN F. MECLİSİNDE BATI TRAKYA TÜRK AZINLIGI’NIN SORUNLARINI DİLE GETİRDİ

ABTTF, ALMAN F. MECLİSİNDE BATI TRAKYA TÜRK AZINLIGI’NIN SORUNLARINI DİLE GETİRDİ

16
0

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 30 Eylül 2011 tarihinde, bugün, Almanya Federal Meclisi (Bundestag)’ne bir günlük resmi çalışma ziyaretinde bulundu. ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ve ABTTF Genel Müdürü Kurtuluş Engin Soyyılmaz, Meclis İnsan Hakları ve İnsani Yardım Komitesi Başkanı Tom Koenigs’in tavsiyesi üzerine Komite Sekretarya Şefi Rainer Büscher’in başkanlığında Koenigs’in özel danışmanı ve diğer komite çalışanları ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını görüştü.

 

Eski bir AB üyesi olan Yunanistan’da eşitsizlik ve ayrımcılık sistemin bir parçası

 

Öncelikle ABTTF’yi ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nı tanıtan Başkan Halit Habipoğlu, “demokrasinin beşiği” olarak adlandırılan Yunanistan’da Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eşitsiz ve ayrımcı uygulamalara maruz bırakıldığını ifade etti. 1955-1998 yılları arasında yürürlükte olan Yunan Vatandaşlık Kanunu’nun eski 19. Maddesi ile yaklaşık 60 bin Batı Trakya Türkünün vatandaşlıktan çıkarıldığını söyleyen Başkan Habipoğlu, bu problemin henüz çözüme kavuşturulamadığını söyledi. İkinci olarak yüzde 3 seçim barajının bağımsız adaylar için de geçerli olduğu seçim sistemini eleştiren Başkan Habipoğlu, bu uygulama nedeni ile pratikte Batı Trakya Türk Azınlığı’ndan aday olan kişilerin bağımsız olarak milletvekili seçilmelerinin imkansız olduğunu söyledi.

 

Azınlık konusunda dürüst bir siyaset izlenmiyor!

 

Eşitsiz ve ayrımcı tutumun bugün de etkisini göstermeye devam ettiğini söyleyen Başkan Habipoğlu, İçişleri Bakanı Haris Kastanidis’in Yunan vatandaşlığını kaybeden Selanik Yahudilerine vatandaşlıklarının iade edilmesini istemesine karşılık vatandaşlıktan çıkarılan 60 bin Batı Trakya Türkünün hiçbir şekilde gündeme taşınmadığını belirtti. Benzer şekilde Başkan Habipoğlu, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yorgo Delavekuras’ın Yunanistan’da mülkiyet hakları ile ilgili önemli bir sorun olmadığı yönündeki açıklamasının dürüst bir açıklama olmadığını ifade etti.

 

Toplum genelinde de Batı Trakya Türk Azınlığı’na karşı giderek artan oranda hoşgörüsüzlüğün yansıtıldığını söyleyen Başkan Habipoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı’na ait işyerlerine, ibadet yerlerine ve mezarlıklara yapılan saldırılarda artış gözlemlendiğini söyledi.

 

Hükümet Azınlık ile diyalog kurmaktan kaçınıyor

 

Türkiye’nin öncelikle vakıflar olmak üzere İstanbul Rum Azınlığı konusunda olumlu adımlar attığını söyleyen Başkan Habipoğlu, Yunanistan’da Hükümetin Batı Trakya Türk Azınlığı ile diyalog kurmaktan kaçındığını belirtti.

 

Almanya’nın ekonomik ve siyasi alanda yaşanan sorunlar karşısında Almanya’nın Yunanistan’a yardım etmesini isteyen Başkan Habipoğlu, azınlık hakları alanında ise öncelikle Yunanistan’dan Ulusal Azınlıklar Çerçeve Sözleşmesi’ni onaylamasının istenmesi gerektiğini belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz