Ana Sayfa Batı Trakya Haberler “KOMSU KAPI” ROMANI GÜMÜLCİNE’DE TANITILDI

“KOMSU KAPI” ROMANI GÜMÜLCİNE’DE TANITILDI

20
0

Duygu Bayar Ekren’in yazdığı ve “Cebinde taşıdığı Yunanistan kimliği ile Türk kimliği arasında sıkışmış kalmış bir Batı Trakyalının hikayesini anlattığı” belirtilen “Komşu Kapı” adlı romanın 16 Eylül Cuma günü Gümülcine’de tanıtımı yapıldı.

Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosluğu’nda Muavin Konsolosluk yapmış Onur Ekren’in eşi gazeteci Duygu Bayar Ekren tarafından yazılan romanın tanıtımını BAKEŞ üstlendi.

 

Gümülcine Belediyesi Çok Amaçlı Kültür Merkezi’nde yapılan tanıtıma T.C. Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı Rodop PASOK milletvekili Ahmet Hacıosman, yazar Duygu Bayar Ekren ve eşi Onur Ekren, Gümülcine Belediye Başkan Vekili Rıdvan Molla İsa, Gümülcine Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Devecioğlu, Eşitliğe İlk Adım Listesi Başkanı Sibel Mustafaoğlu, BAKEŞ Başkanı Cemil Kabza, sabık milletvekili Mustafa Mustafa, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) Başkanı Ecevit Emin, Gümülcine Türk Gençler Birliği (GTGB) Başkanı Koray Hasan, İskeçe Türk Birliği (İTB) Başkanı Ahmet Kara katıldılar.

 

Doğan Kitap’tan 2011 yılında çıkan “Komşu Kapı” hakkında düşüncelerini aktaran BAKEŞ Başkanı Cemil Kabza yaptığı açılış konuşmasında, Batı Trakya’daki eğitim ve kültürel hayatın uygar toplumlara ayak uydurabilmesi amacıyla 2007 yılında kurulan BAKEŞ’in bugün ikinci kitap tanıtımını gerçekleştirdiğini belirtti. Duygu Bayar Ekren’in “Komşu Kapı” adlı romanının Batı Trakya Türkleri için ayrı bir önemi olduğunu herkesin bilmesi gerektiğini söyleyen Kabza, “En azından Batı Trakya Türklerinin bilmesi gerekiyor.” dedi.

 

“Komşu Kapı” romanının tanıtımını İskeçe Muzaffer Salihoğlu Azınlık Ortaokul ve Lisesi’nde görev yapan Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri Saadettin Şakir Hüseyin ve Süleyman Dikme yaptılar.

Duygu Bayar Ekren’in romanını okuduğunda öğrencilik yıllarını hatırladığı belirten Saadettin Şakir Hüseyin, bu duyguyu kendilerine yaşattığı için yazara teşekkür etti.

 

“Komşu Kapı” romanında yer verilen karakterleri tahlil eden Süleyman Dikme romandaki Türkan adlı kahramanın ilkokulu Gümülcine’de, ortaokulu ve liseyi İstanbul’da yatılı olarak tamamladığını, üniversiteyi ise Ankara’da bitirdiğine değinerek, “Türkan üniversite hayatından sonra Batı Trakya’ya dönüyor, Yunancayı iyi konuşamayan, çevresiyle uyum içerisinde olma çabası gösteren, aklından geçenleri söyleyemeyen birisi. Ayrıca mütevazi, ailesiyle çatışmayan, Batı Trakya davasını sahiplenemeyen, Yunanistan veya Türkiye’de kalma kararı veremeyen ve işsizlik sorunu yaşayan bir karakter olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Tanıtımda yazdığı romanla ilgili yorumda bulunan Duygu Bayar Ekren “Bu romanı sizlerle uzun uzun el sıkıştığımız bayram kutlamalarından sonra döndüm evime ve yazdım. Hayatımda ilk kez gördüğüm pastal odasında, burnuma dolan tütünün kesik kışkırtıcı kokusuyla yazdım. Doğum günlerimizde bize mutlaka bir çiftetelli Tourkiko armağan eden Yunan tavernalarında peçetelerin üzerine yazdım. Geceleri uzak mahallelerden bizim evimize kadar ulaşan çadır düğünlerinin darbukaları eşliğinde yazdım. Tıkandığım zamanlarda Kırmahalle’yi şöyle bir dolanıp yazdım. Bereketli iftar sofralarınızdan şükür ve dua ile kalkıp evime dönerken arabada yazdım. Ankara’daki öğrencilik yıllarıma gittim, geldim, oturdum, yazdım. Önümüze serdiğiniz bahçelerinizden ceplerime doldurduğum kirazın o tatlı tadıyla yazdım. Ve en önemlisi Ruşenlerdeki bacılarıma, bir gün onlara bir şekilde Türkiye’yi anlatacağımı söz verdiğim için yazdım.” dedi.

BAKEŞ’in düzenlediği kitap tanıtımında ayrıca Gümülcine Belediye Başkan Vekili Rıdvan Molla İsa ve T.C. Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç da yaptıkları konuşmada Duygu Bayar Ekren’i yazdığı eserden dolayı tebrik ettiler.

Batı Trakya’nın ve kızanlarının anlatısız bugününe küçük bir kapı aralayabilmek düşüyle hazırlandığı ifade edilen “Komşu Kapı” adlı eser, Duygu Bayar Ekren’in ilk romanı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz