“Çok yaşamak elimizde değil, fakat adımızı çok yaşatmak elimizdedir.”
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmit Şubemiz tarafından Batı Trakya Türklük davasının önderlerinden Gazeteci-Öğretmen Mehmet Hilmi Bey’in vefatının 90.Sene-i devriyesi dolayısıyla İzmit Yeni Cuma Parkı içinde bulunan Gazeteci-Öğretmen Mehmet Hilmi Bey Çeşmesine karanfil bırakılmış ve basın açıklaması yapılmıştır.
Anma Törenimize katılım sağlayan Önceki Dönem Şube Başkanımız ve DSP Kocaeli İl Başkanı Halim Dedeoğlu, Önceki Dönem Şube Başkanımız ve Eğitim-İş Sendikası Kocaeli 1. Şube Başkanı Sabri Mutlu, değerli üyelerimiz ve halkımıza ayrı ayrı teşekkür ediyor, bu vesileyle Batı Trakya davasına gönül vermiş ve ebediyete irtihal etmiş tüm büyüklerimizi rahmet, minnet ve özlemle anıyoruz.
Başkanımız Yüksel Öztürk tarafından yapılan basın açıklaması şu şekildedir;
Değerli Batı Trakyalılar, çok değerli Başkanlarım, yönetici arkadaşlarım, sevgili üyelerimiz ve vatandaşlarımız,
Öncelikle hepinizi sevgi, saygı ve muhabbetle selamlıyorum. Bugün burada Batı Trakya camiasının en önemli, en değerli önderlerinden biri olan Gazeteci ve Öğretmen Mehmet Hilmi Bey’in vefatının 90.Sene-i devriyesi dolayısıyla toplanmış bulunuyoruz. Malumunuz olduğu üzere Covid-19 salgınına karşı devletimiz tarafından alınan tedbirler kapsamında geçtiğimiz yıl üyelerimiz ve dostlarımız olmadan sadece yöneticilerimizden oluşan 10 kişilik kısıtlı sayıda katılımcı ile anma törenimizi gerçekleştirebilmiştik. Bugün burada anma törenimizi üyelerimiz, dostlarımız ve halkımız ile birlikte gerçekleştirebiliyor olmanın derin mutluluğunu yaşıyoruz.
Değerli dostlar, vefatından 90 sene sonra bizi burada toplayan, bu güzel caminin bu güzel parkındaki çeşmeye adını verdiren Gazeteci-Öğretmen Mehmet Hilmi Bey kimdir?
Gelin isterseniz kendisini bir kez daha hatırlayalım.
Mehmet Hilmi, Batı Trakya’nın güzide yerlerinden biri olan Sofulu’nun Babalar köyünde doğmuş, küçük yaşta anne ve babasını kaybettiği için o dönemde Babalar köyünde yaşayan Şakir Ağa tarafından evlatlık edinilmişti. İlk eğitimini Sofulu’da akrabalarının yanında tamamladıktan sonra, Balkan Harbi nedeniyle Uzunköprü’ye göç etmişti. Savaştan sonra ise, dönemin Edirne Valisi olan Hacı Adil Bey’in desteğiyle Edirne Lisesi’nin ilk kısmına yazdırılmış ve daha sonra Öğretmen Okuluna geçmişti. Eğitim hayatı maddi zorluklar içerisinde geçmesine rağmen Öğretmen Okulunu başarılı bir şekilde bitirmeyi başarmıştı. Daha okul sıralarındayken, Batı Trakya’da hizmet etmeyi kendine hedef belirleyen Mehmet Hilmi, İskeçe’nin Yenice bucağında öğretmenlik hayatına başlamış, burada bir yıl boyunca başarılı bir şekilde öğretmenlik yapmış, takdirle karşılanan bu başarıları sonrası İskeçe Merkez Okulu’na tayin edilmişti. Anadolu’da yaşanan savaş sonrası, Batı Trakya okullarına yerleştirilen göçmenlerden dolayı, eğitim ve öğretim durmuş, bu dönemde Mehmet Hilmi de tütün işleri yaparak geçimini sağlamaya başlamıştı.
1922 ile 1925 yılları arası azınlığımız için çok sıkıntılı geçmişti. Baskıların had safhaya çıktığı, can güvenliğinin kalmadığı yıllardı o yıllar. Bu dönemde Mehmet Hilmi, azınlık arasındaki fikir alışverişini hızlandırmak ve aydınlatmak gerektiğini düşünerek İskeçe’de “Yeni Ziya” adında bir gazete yayınlamaya başlamış ve ilk sayısından itibaren, ateşli bir dille azınlığımızın haklarını müdafaa etmeye, azınlığa cesaret ve mücadele azmi vermeye başlamıştı. Mehmet Hilmi, Yeni Ziya Gazetesi’ni yayınlamaya başladığı zaman henüz 22 yaşında idi.
Gazeteciliğe dair tecrübesi 17 yaşında iken başlamış, Edirne’de yayınlanan Trakya Gazetesi’ne yazılar yazmış ve muhabirlik yapmıştı. Yeni Ziya’daki yazılarıyla yorgun düşen, yaşama sevincini yitiren azınlık insanlarına, yeniden yaşama ve mücadele azmini kazandırmayı başarmıştı Mehmet Hilmi. Yazılarıyla halkın sevilen ve sayılan siması olmuş, onu tanımayan kalmamıştı. Aşırı Türk milliyetçiliği içeren yazılar yazdığı gerekçesiyle mahkeme kararı doğrultusunda, gazetenin yayını durdurulmuştu.
1925 yılı başlarında, kelepçeli olarak Limni Adası’na sürgün edilmişti Mehmet Hilmi. 6 ay devam eden sürgün hayatı sonrasında, 5 Ocak 1926 tarihinde kapatılan Yeni Ziya’nın ardından yılmadan, yorulmadan ve çalışmalarına ara vermeden 11 Şubat 1926 tarihinde arkadaşı İbrahim Demir Bey’le birlikte “Yeni Yol” gazetesini çıkartmışlardı. Gazetenin imtiyaz sahibi İbrahim Demir, başyazarı Mehmet Hilmi idi. Yeni Yol Gazetesinin yayın hayatı çok kısa sürmüş sadece 3 sayısını okuyucularına ulaştırabilmişti.
Yeni Yol Gazetesi de milli bütünlüğünü bozduğu gerekçesiyle 6 Mart 1926 tarihinde Yunan makamları tarafından kapatıldı. Öğretmen-Gazeteci Mehmet Hilmi’nin, Yeni Ziya ile başlayan gazetecilik serüveni, Yeni Yol’un kapatılması üzerine, 30 Eylül 1926 yılında İskeçe’de yayınlanmaya başlanan “Yeni Adım Gazetesi” ile devam etmişti.
Yeni Adım’ın 1. sayısında Mehmet Hilmi, “Trakya Türkleri” isimli baş makalesiyle, gazetecilik yaşamının en uzun soluklu gazetesini okuyucusuyla buluşturmuştu. Yeni Adım ile azınlığa, fikirlerini ve ideallerini duyurma imkanı bulmuştu. Yazdığı yazılarla dikkatleri üzerine çeken Mehmet Hilmi, bir kez daha sürgün edilmiş, Kitira Adası’na gönderilmişti. 2. kez sürgün hayatı yaşamak durumunda kalmış ancak azminde ve gayretinde hiçbir eksilme olmamıştı. Sürgün dönüşü, kaldığı yerden yazılarına devam eden Gazeteci-Öğretmen Mehmet Hilmi 1927 yılında İskeçe Türk Birliği’nin kuruluşunda aktif rol almış ve başı çekmişti.
Batı Trakya Türkleri konusunda, daha çok siyasi çalışmalarıyla tanınan Mehmet Hilmi dürüst, insancıl, vefakar, girişimci, ilerici, sosyal ve paylaşımcı, şair ruhlu olma özellikleriyle tanınmıştı. Üçüncü sürgün hayatını Larissa’da geçiren Mehmet Hilmi, artık hastalanmıştı. 10 yıllık sürgün ve
mücadele onu iyice yıpratmış, yatağa düşürmüştü. 25 Haziran 1931 tarihinde ani gelen apandisit krizi ve ameliyatı sonunda henüz 29 yaşındayken hayata gözlerini yumdu.
Mezarı İskeçe’de bulunan büyük dava adamı Gazeteci-Öğretmen Mehmet Hilmi Bey’i rahmet, minnet ve özlemle anıyor, sözlerimi kendisinin şu sözleri ile tamamlıyorum.
“Çok yaşamak elimizde değil, fakat adımızı çok yaşatmak elimizdedir.”
Ruhu Şad, mekanı cennet olsun.
Katılımınızdan dolayı herbirinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, Covid-19 pandemisi sürecinde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Sağolun, varolun.”
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmit Şubesi