Romanya’daki Macar azınlığın gençlik kuruluşunun ev sahipliğinde gerçekleştirilen seminere Avrupa’nın farklı ülkelerinde yaşayan azınlık gençleri katıldı.
Genç ABTTF, Avrupa Milletleri Gençliği (YEN) tarafından 12-19 Nisan 2019 tarihlerinde Romanya’nın Sfantu George/Sepsiszentgyörgy şehrinde düzenlenen Paskalya Semineri’ne katıldı. Genç ABTTF’yi temsilen Aykut Garipoğlu’nun iştirak ettiği seminer, Romanya’daki Macar azınlığının gençlik kuruluşu MIERT’in ev sahipliğinde gerçekleşti.
Seminerin ilk gününde YEN Başkanı Giunna Belli ve ev sahibi kuruluş MIERT adına Başkan Olteoan Csongor, Avrupa’nın birçok farklı ülkesinden gelen azınlık gençlik kuruluşlarının temsilcilerine hitaben açılış konuşması yaptı. Konuşmaların ardından katılımcılar, “ulusal azınlıkların haklarının korunması ve hukuki çerçeve”, “kapsayıcı eğitim” ve “medya ve azınlıklar” başlıklarında yapılan atölye çalışmaları için gruplara ayrıldılar.
Seminerde azınlık sorunları, çözüm önerileri ve azınlıklara mensup gençlerin karar alma süreçlerine katılması konuları ele alındı
Atölye çalışmaları kapsamında katılımcılar mensubu oldukları azınlıkların sorunlarını aktardılar ve bu sorunların çözümü konusunda önerilerde bulundular. Genç ABTTF temsilcisi, iştirak ettiği atölye çalışmalarının temalarına uygun olarak Batı Trakya Türk toplumunun eğitim özerkliği alanında yaşadığı sorunlar başta olmak üzere etnik Türk kimliğinin tanınmaması, dini özerkliğinin ortadan kaldırılmaya çalışılması gibi sorunlar hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Bununla beraber, azınlık haklarının korunması ve kapsayıcı eğitim konuları ile “Avrupa Konseyi Ulusal Azınlıkların Korunmasına İlişkin Çerçeve Sözleşme” ve Avrupa Milletleri Federal Birliği’nin (FUEN) “Azınlıkları Koruma Paketi Girişimi (MSPI)” gibi mevcut hukuki araçlar hakkında katılımcılara bilgiler verildi.
İkinci gün atölye çalışmalarının ardından düzenlenen Azınlıklar Pazarı’nda katılımcılar mensubu oldukları azınlıkların kültürünü, yemeklerini ve kuruluşlarını tanıttılar. Atölye çalışmalarına verilen bir günlük arada ise katılımcılar Romanya’nın Transilvanya bölgesinde yer alan Macar, Alman ve Yahudi azınlıklarının bir arada yaşadığı Braşov şehrine ziyarette bulundular.
Devam eden atölye çalışmalarında katılımcılar, azınlık haklarının korunması konusunda çalışmalar yürütebilecek siyasetçiler, medya ve STK temsilcileri gibi farklı çıkar grupları hakkında bilgi edindiler. Seminerin son gününde katılımcılar, Romanya’nın Kovacna Bölgesi Konseyi’nde yapılan diyalog oturumunda farklı çıkar grubu temsilcileriyle bir araya gelerek daha önceden hazırladıkları azınlık haklarının korunması ve gençlerin karar alma süreçlerine katılımına dair talepleri ilettiler, bu alanda kuruluşların yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi edindiler.
Diyalog oturumuna paralel olarak ev sahibi Kovacna Bölgesi Konseyi Başkanı Tamas Sandor, Transilvanya bölgesi ve Romanya’daki Macar azınlığının sorunları hakkında bilgiler verdi. Daha sonra söz alan FUEN Başkanı Lorant Vincze ise Azınlıkları Koruma Paketi Girişimi’nin detayları hakkında bilgiler verdi ve gençlerin karar alma süreçlerine katılımı, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde azınlık temsilcilerinin seçilmesinin önemi hakkında bir konuşma gerçekleştirdi.
Atölye çalışmalarının sona ermesinina ardından programın son gününde YEN Genel Kurulu gerçekleştirildi. Genel Kurul çerçevesinde üye kuruluşlar geçen yıl gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında sunum yaptılar. Genç ABTTF temsilcisi Aykut Garipoğlu yaptığı sunumda, Batı Trakya Türk toplumunun karşılaştığı başlıca sorunlar ve Genç ABTTF hakkında bilgiler verdi. Genel Kurul’da yapılan oylama sonucunda YEN İç İlişkiler Başkan Yardımcısı görevine Arnavutluk’taki Ulah azınlığının gençlik kuruluşundan (VYCA) Kristina Anxhara, Uluslararası İlişkiler Başkan Yardımcısı görevine, Polonya’daki Kashubian azınlığı gençlik kuruluşundan Pia Šlogar, Azınlık Hakları ve Siyaset Çalışma Grubu Temsilcisi görevine Fransa’da Breton azınlığının gençlik kuruluşundan (Kenstroll Breizh) Florian Leduc, Üye Uyumu Temsilcisi görevine ise Almanya’daki Dan azınlığının gençlik kuruluşundan (SuD) Luna seçildi.
Genel kurulda Mayıs 2019’da gerçekleşecek AP seçimleri sürecinde azınlık gençlerinin karar alma süreçlerine katılması için AB kurumlarına ve sivil topluma hitaben bir karar kabul edildi.
YEN çalışma gruplarının üyelerinin seçildiği Genel Kurul, YEN 2019-2020 Çalışma Programı oylanarak onaylanması ile son buldu.