AÇIKÇA SÖYLEDİ; “Her şeyi Brüksel’e yüklemeyin, hatasız değiliz, ancak paraların A, B, C, bölgeye gideceği kararını Brüksel almıyor, almamalıdır” dedi.
AÇIKÇA SÖYLEDİ; “Her şeyi Brüksel’e yüklemeyin, hatasız değiliz, ancak paraların A, B, C, bölgeye gideceği kararını Brüksel almıyor, almamalıdır” dedi. Kısacası; primlerin dağıtımı konusunda önceki hükümetlerde olan uygulama SİRİZA hükümeti döneminde de devam etti, ediyor. Milletvekilleri de sadece izliyor.
Rodop Milletvekili İlhan Ahmet’in kişisel girişimiyle 22 Mart 2019 Cuma akşamı Gümülcine’nin seçkin otellerinden birinde yeni tarım politikasıyla ilgili önemli bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya yoğun bir katılım vardı. Ancak bu toplantıya katılan ve toplantının ana konuşmacısı olan Avrupa Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalınma Genel Müdürlüğü’nde Strateji, Basitleştirme ve Politika Analizi Genel Direktörü, Müdürü ve Sorumlusu Tasos Haniotis tarım destek primleriyle ilgili olarak gerçeği söyledi. Haniotis’in etkinliğe damgası olan sözleri aynen şu şekilde oldu.
“Her şeyi Brüksel’e yüklemeyin, hatasız değiliz, ancak paraların A, B, C, bölgeye gideceği kararını Brüksel almıyor, almamalıdır.”
VİDEO İZLE:
https://www.dailymotion.com/video/x74oaij
“Her şeyi Brüksel’e yüklemeyin, hatasız değiliz, ancak paraların A, B, C, bölgeye gideceği kararını Brüksel almıyor, almamalıdır” sözleri, Yunanistan hükümetlerinin yıllarca Batı Trakya’daki özellikle Azınlık çiftçisini sinsi ve sistematik olarak fakirleştirmeye yönelik politikalarının tüm hükümetler tarafından harfiyen uygulandığını, Azınlık insanının her dönem seçtiği milletvekillerinin de bu haksızlığın üzerine zamanında gerektiği kadar gitmediğini açıkça ortaya koymaya yetti.
Ancak İlhan Ahmet’in son birkaç yıldan beri kişisel çabalarıyla da olsa gerek Brüksel’de gerekse Atina’da primlerin adil dağıtımıyla ilgili arkasını araması kayda değer bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Bu etkinliğin yapılış amacı da zaten bu olsa gerek.
Öte yandan, bu etkinlikte açıkça şu görüldü ki, Avrupa Birliği’nin Ortak Tarım Politikası uygulamasına göre, üye ülkelere yapılan tarım destek primlerinin en uygununun ve en iyisinin Yunanistan’a fazlasıyla yapıldığı ortaya çıkmış oldu.
Peki; burada bir özeleştiri yapmamız gerekirse, son yıllara Azınlığın gelmiş geçmiş Milletvekilleri ve bölgedeki Belediye Başkanları başta olmak üzere, siyasetle uğraşanların tamamı neden yıllarca bu haksızlıkların peşine düşmedi? Neden araştırmadılar? Özellikle Azınlığın oylarıyla Atina’ya gönderilen Milletvekilleri bu konuları görmüyorlar mıydı? En yetkili ağızlardan biri akşam Gümülcine’de şunu açıkça söylemedi mi? “Her şeyi Brüksel’e yüklemeyin, hatasız değiliz, ancak paraların A, B, C, bölgeye gideceği kararını Brüksel almıyor, almamalıdır.”
Bu şu demek olmuyor mu? destek primleri Brüksel tarafından herkese eşit şekilde dağıtılıyor, gönderiliyor; ANCAK BU PARALARI ATİNA HÜKÜMETLERİ İSTEDİĞİ BÖLGEYE İSTEDİĞİ KADAR DAĞITIYOR” gerçeği ortaya çıkmadı mı? Bunu bir gazeteci olarak ben dile getirmedim, Avrupa Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalınma Genel Müdürlüğü’nde Strateji, Basitleştirme ve Politika Analizi Genel Direktörü, Müdürü ve Sorumlusu Tasos Haniotis akşam Gümülcine’de herkesin gözünün içine bakarak açıkça söyledi.
Cevap ne olacak doğrusu merak ediyor insan.
Şimdi burada A veya B partisi milletvekillerine halkımız şu sormaz mı? “ey Milletvekilleri; bakınız bu adam ne dedi, siz Atina’da ne yapıyorsunuz? Bizim haklarımızın yenmesine seyirci mi kalıyorsunuz? Bak HÜKÜMET BRÜKSEL’DEN GELEN PARAYI, HAKKIMIZ OLAN ALINTERİMİZİ İSTEDİĞİ BÖLGEYE İSTEDİĞİ ŞEKİLDE İSTEDİĞİ KADAR DAĞITIYORMUŞ; SİZ NEDEN BİZİM HAKKIMIZ SAVUNMUYORSUNUZ? Diye bu soruları sıralarsa Azınlık tütün üreticisi, pamuk üreticisi, kiraz üreticisi, zeytin üreticisi, hayvan besicisi ve dahası dahası cevap ne olacak doğrusu merak ediyor insan.
Atina’yı sallayamazlar, sıkıştıramazlar.
Bir başka anlaşılamayan olay ise, Milletvekili İlhan Ahmet’in kişisel girişimiyle bu kadar önemli bir toplantı yapılıyor bölgemizde. Peki; diğer Milletvekilleri Mustafa Mustafa, Ayhan Karayusuf ve Hüseyin Zeybek nerede? Bu toplantı her ne kadar İlhan Ahmet’in girişimiyle yapılsa da bölgemiz çiftçisi için yapılıyor, katılarak bir dinleselerdi, halkımızın içinde olsalardı, dile getirilenler hakkında görüş belirtselerdi yanlış mı olurdu?
Ama bir araya gelemezler, çünkü Milletvekilleri özellikle de Azınlık Milletvekilleri öteden beri hep birbirilerine rakip oldular. Parti ideolojileri, şahsi siyasi çıkarları Azınlığın çıkarları ve haklarının üzerinde olduğundan dolayı bir araya gelerek Atina’yı sallayamazlar, sıkıştıramazlar. Yaptılar da biz mi görmedik? Çıkıp kim isterse cevabını versin… zaten de bu halk o soruların cevaplarını arıyor, alın terini, hakkını kimlerin yediğini arayıp soruyor.
Daha yazılacak çok şeyler var. BİRLİK Gazetesi, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Brüksel Temsilciliği’nin daveti üzerine Brüksel’e yaptığı ziyarette, katıldığı toplantı ve verilen brifingte gördükleri ve duyduklarından sonra, sorunların asıl çözümünün merkezinin Yunanistan Atina’da olduğunu açıkça görmüştür. Sorunların çözümünün de Azınlık insanının binlerce oyuyla Atina’ya gönderilen başta Milletvekillerinin sonra da hep birlikte Batı Trakya bölgesinde siyaset yapan herkesin gerçek anlamda kararlılıkla mücadele etmesiyle çözüme kavuşturulmasıyla olacaktır. Bu mesele bu kadar açık ve nettir…
Bu önemli etkinlikle ilgili dile getirilenlere bakacak olursak şu aşağıdakiler yaşandı.
İLHAN AHMET: “HALKIMIZ BANA FIRSAT VERMELİDİR”
VİDEO İZLE: https://www.dailymotion.com/video/x74o7os
Toplantıda Rodop Milleetvekili İlhan Ahmet, “Halkımız bu projemin, bu hedefimin, bu uğraşımın tamamlanması için bana fırsat vermelidir. Bu imkan boşa gitmemelidir. Milletimize ve bölgemize tekrar milyonlarca euro kazandırma imkanını yaratma içerisindeyim.” Dedi.
ATİNA BELEDİYE BAŞKANI KAMİNİS: “ADİL BİR PAYLAŞIM İÇİN BÖLGELER ARASI EŞİTSİZLİK GİDERİLMELİDİR.”
VİDEO İZLE: https://www.dailymotion.com/video/x74o9dm
Atina Belediye Başkanı ve KINAL AP adayı Kaminis, “Adil bir paylaşım için bölgeler arası eşitsizlik giderilmelidir. Yeni Ortak Tarım Politikası iklim değişikliğinin getirdiği sonuçlara göre şekillenmektedir. Maliyeti düşürmek, üretimi arttırmak ve çevre kirliliği konularında önlemler almak için çiftçilerimize bilimsel çalışmaları getirmeliyiz. Avrupa değerlerine inanıyoruz. Güçlü bir Avrupa hedeflemekteyiz.” Dedi.
EYALET BAŞKANI METİOS: “BİZLER, TARIM KESİMİNİ DESTEKLİYORUZ.”
Doğu Makedonya – Trakya Bölge Genel Sekreteri Hristos Methios, “Bizler, tarım kesimini destekliyoruz. Sulama, toprak bütünlemesi gibi bir çok projeyi hayata geçirdik. 1.500 çiftçimizin çeşitli programlarda yer almalarını sağladık.” Dedi.
Tütün Kooperatifi Yönetim Kurulu üyesi Sinan Ahmet, “Tütün Azınlık için geleneksel bir aile üretimidir. 6.500 tütün üreticisi bulunmaktadır. Geçen yıl hastalıklardan dolayı ürün kaybımız %65 rakamına ulaştı. Tütüne ekilen dönüm kategorilerine göre destek verilmeli ve küçük üretici desteklenmelidir.” Dedi.
Tarım – Hayvancılık Enstitüsü Başkanı İsmail Molla Ali Ahmet yaptığı konuşmasında, Enstitünün çalışmaları ve kuruluş amaçları ve hakkında bilgi verdi.
Tütün Kooperatifi Başkanı Esat Hüseyin’in, “sorunlarımızı yazılı olarak her yere bildirdik, ancak hiç kimseden cevap alamıyoruz. Her yeni düzenlemeden sonra üretici kaybetmektedir” sorusuna, “alternatif ürünleri ve pazarı bulmanız gerekiyor. Tütün tarımın küçük bir dalıdır. Dolayısıyla da diğer büyük dallar yanında kaybetmektedir. Dünya nüfusu artarken toprak aynı kalmaktadır. KAP ile bu tütün sorunu çözülemez. Kazananlar kaybedenlerin zararını tanzim etmelidir.” Dedi.
Diğer konuşmacılar da deneyimlerini ve yapılması gerekenleri aktardı ve etkinlik sona erdi.