Yunanistan’dan 17.500 doktor kaçtı.
Atina’da 23 Kasım’da London School of Economics’te gerçekleştirilen sağlık turizmi konulu bir konferansta sunulan bilgilere göre, son 10 yılda 17.500 doktorun Yunanistan’ı terk ettiği dile getirildi.
Konferansta ele alınan konuların başında bu kaçışa dur demenin yolunun bir bakıma sağlık turizminden geçtiği vurgulandı.
Ülkedeki ekonomik krizden dolayı kaçmak zorunda kalan doktorların dörtte birinin Atina Doktorlar Derneği (ΙΣΑ) üyesi olduğu belirtiliyor. Kariyer açısından geleceğini Yunanistan dışında arayan doktorların yaklaşık 10.000 civarında Atina bölgesinden olduğu belirtilirken, Almanya’da çalışan yabancı doktorlar arasında Yunanlı doktorların ilk sırada yer aldığı ifade ediliyor.
Konferansta ele alınan bir diğer konu da, Tıp okuyan her öğrenci yıllık olarak Yunan devletine 12.000 euro’ya mal olurken, eğitimini tamamlayana kadar bu rakamın 85.000 euro’yu bulduğu belirtiliyor.
Atina Doktorlar Derneği (ΙΣΑ) Başkanı Yorgos Patulis konu hakkında yaptığı yorumunda şunları dile getirdi.
“Yüksek nitelikli bilimsel personelin göçü ülke için kan kaybı niteliğinde, ancak bilimsel olarak zayıflattığı gibi ekonomik olarak da darbeler vuruyor. Yani bugün kamu hastanelerinde uzman doktorların pozisyonları boş kalıyor ve ülkemiz kendi masrafıyla yetiştirdiği olağanüstü bilimsel potansiyeli kullanamıyor. Ancak son yıllarda yapılan çabalar sayesinde, sağlık turizminin kalkınmasına yönelik yapılan çalışmalar sonuç vermeye başladı. Böylece bu alandaki uygulama Tıp alanında yeni genç bilim adamlarımızın mesleki yönden istihdam edilmelerine olanak sağlayacaktır.”
Etkinlik Uluslararası Sağlık Turizmi Merkezi, Birleşik Kraliyet Doktorlar Derneği, Sağlık Bakanlığı, Atina Doktorlar Derneği ve Yunanistan Merkezi Belediyeler Birliği’nin katkılarıyla gerçekleşti.